Yılbaşı Hindisi Nasıl Yapılır?

Sevdiklerinizle birlikte yılbaşını evde kutlamak istiyorsanız; akla gelen ilk soru yılbaşı yemek menüsü nasıl olmalı. Görselliğin ön plana çıktığı, etrafında uzun sohbetlerin edildiği yılbaşı sofrası mutlaka özenilerek hazırlanmalı. Yılbaşı menüsünün olmazsa olmazı da hindidir. Hindi pişirmeye niyetlenip de yılbaşı hindisinin nasıl yapılacağını bilmeyenlere, püf noktalarıyla birlikte hindi pişirmeyi anlattık.

Hindi eti tavuk etine göre daha geç pişer. Fakat uymanız gereken bazı püf noktalarına dikkat ederseniz, sorun yaşamadan lezzetli bir yılbaşı hindisi hazırlayabilirsiniz.

Genellikle bütün hindiler kesilmiş ve temizlenmiş şekilde satılır.Hindi alırken kişi sayısını ve fırınınızın büyüklüğünü hesaba katmayı unutmayın.

Hindinin boynu ve diğer iç organları ayrı ayrı poşetlenmiş şekilde olabilir. Kişisel zevkinize göre farklı tariflerle pişirebilirsiniz.

Yılbaşı Hindisi Tarifi İçin Malzemeler

-Orta boy hindi
-1 çorba kaşığı domates salçası (isteğe bağlı)
-1 tatlı kaşığı pul biber
-1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
-1 kahve fincanı ayçiçek yağı
-45 gr tereyağı
-2 kuru soğan, 2 havuç, bir baş sarımsak ve 1 kök kereviz

Aromalı Tatlar Sevenlere

100 gram tereyağına 1 çay kaşığı biberiye, 1 tatlı kaşığı limon kabuğu rendesi, 1 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber ve 2 çay kaşığı iri taneli deniz tuzu, 3 diş dövülmüş sarımsak, bulursanız 1 yemek kaşığı taze adaçayı, taze tarhun otu ve istediğiniz baharat ve taze ot karışımını ekleyip elde yoğurun.

Pişerken dağılmaması ve yanmaması için hindinin bacaklarını göğsünün üzerinde birleştirip iple bağlayın, kanatlarını da gövdenin altına alıp bağlayın. Hindinin bacaklarını ve kanatlarını bağlarsanız pişirirken dağılmaz.

Fırında hindi hazırlamak için öncelikle fırın 175 dereceye ayarlanır. Tüm hindi yıkanır, içi temizlenir (ancak derisi üzerinde kalır) ve büyük bir fırın tenceresine veya derin bir tepsiye konur.

Göğüs eti üzerindeki derisi hafif ayrılır, derinin altına iki göğsün üzerine ikişer kaşık tereyağı konur. Bu göğüs etinin yumuşak olmasını sağlar.

Fırının derecesini 175 dereceye ayarlayın. Fırına atılmadan önce yanına konulacak sebzeler hindiye tat katar. 3 kilogramlık bir hindi için 2 kuru soğan, 2 havuç, bir baş sarımsak ve 1 kök kerevizi temizleyip soyduktan sonra bir tepsiye doğrayın. Ardından üzerine hindiyi yerleştirdikten sonra fırına atın. Orta boy bir hindinin 180 derecelik fırında yaklaşık 1.5-2 saatte pişerken 4-5 kiloluk bir hindinin pişme süresi 3-3.5 saati bulabilir. Burada unutmamanız gereken hindinin büyüklüğü arttıkça pişirme süresinin de uzayacağıdır.

Arada kapağı açıp termometrenizle pişip pişmediğini kontrol edebilirsiniz, 80 derece bunun için yeterlidir. Fırından aldıktan sonra hindinin suyunu kaybetmemesi için 10-15 dakika beklemelisiniz aksi takdirde etiniz kuru olacaktır.Hindi genellikle yanında haşlanmış brokoli, brüksel lahanası gibi sebzeler ve iç pilavla sunulur. Bunun için sizlere birde iç pilav tarifi vereceğiz.

Kestaneli İç Pilav Tarifi

-1/2 kg kestane
-2 bardak pirinç
-3,5 bardak tavuk ya da et suyu ( hindi suyu da kullanabilirsiniz)
-1 kuru soğan
-1 kaşık tereyağı ,2 kaşık sıvıyağ veya zeytin yağı
-1 tatlı kaşığı tarçın
-1 tatlı kaşığı yenibahar
-1 tatlı kaşığı toz şeker
-1 çay kaşığı karabiber
-kuş üzümü ve çam fıstığı

Yapılışı:
Tereyağı ve zeytinyağı tencereye alın. Çok küçük doğranmış soğanları kısık ateşte pembeleşinceye kadar kavurun.
Daha önceden haşlayıp ya da fırında pişirip kabuğunu soyduğunuz kestaneler ve çam fıstıkları ekleyip, kısık ateşte soteleyin.
Daha sonra bütün baharatlar, şeker, tuz ve suda bekletilen kuş üzümlerini ekleyin, karıştırın.
Ilık suda bekletilip süzülen pirinçler ekleyin, kavurun ve son olarak tavuk suyunu ekleyerek pişirin.

Exit mobile version