Istakoz Nasıl Yenir?

Yenebilecek büyüklüğe yaklaşık 6 yılda gelen ıstakozların ömrü oldukça uzun. Tatlı sularda çamurlu, denizlerde yosunlu kayalıkların derin yerlerinde bulunurlar. Istakoz sepeti adı verilen yöntemle avlanırlar. Ülkemizde 30-40 cm civarında büyüklüğe erişebilen ıstakoz deniz ürünlerinin içinde en gözde olanlarından. Haşlama en çok tercih edilen, sevilen, beğeniyle yenilen yöntemdir.
Pişirildikten sonra çok lezzetli olmakla beraber yemesi de zor ve zahmetli bir deniz mahsulüdür.
Taşıdığı yumurtalar nedeniyle özellikle dişisi makbuldür. Soslara malzeme olarak kullanılırlar. Sofra ıstakozunun 1,5-2 kilo olanları tercih edilir. Kabuklu su ürünleri mutlaka taze tüketilmelidirler.

Istakoz Nasıl Haşlanır?

Canlıyken kaynar suya atılarak pişirilen ıstakozdan çıkan ses kabuğunun altındaki havanın suya salınmasıyla oluşur. Tuzlu suda haşlanan ıstakoz daha lezzetli olacaktır.
Temiz deniz suyu kullanmanız haşlama için en iyi yöntemdir.
Büyük bir tencerenin içine atılan ıstakozun haşlanma süresini iriliğine göre ayarlayın; bu süre: 500 gramlık ıstakozda 10 dakika, 750 gramda 15 dakika, 1 kiloda 20 dakika, 2 kiloda 30 dakika olmalıdır.
Tencerenin içine iri bir ıstakoz için beş tane orta ölçekte soğan, bir bağ maydanoz sapı, yarım tatlı kaşığı karabiber, üç adet havuç, 250 gram sirke, orta ölçekte bir tane kereviz, yarım çorba kaşığı kekik koymayı da ihmal etmeyin.
Istakoz çorba içildikten sonra, et yemekleri yenmeden önce servis edilir.

Istakoz Nasıl Yenir?

Dilimlenmeden bütün halinde servis edilen ıstakozun özellikle kolları ve kıskaçlarındaki etleri yeme amacıyla kabuklarından ayrıştırırken üstünüze sıçramaması için önlük, mendil kullanmanızda yarar var. Servis yapılırken kayık bir tabağa başını, yanlarına kıskaçlarını, etlerini karın kabuğuna, bacaklarını olmaları gereken yerlere yerleştirin. Yardımcı aparat olarak ıstakoz kıracağı, mutfak makası, balık çatalı, balık bıçağı ve küçük bir kaşık da servis tabağının yanında bulundurmalısınız.
Istakoz kıracağı kullanarak kıskaçlarını döndürün ve gövdeden ayırın. Mutfak makası ile göğüs ve karın kısmı başa kadar kesin. Gövdesini döndürerek kuyruk kısmından kopartın. Çatal kullanarak kuyruktaki etleri çıkartın. Sonra sırtını gövdesinden ayrıştırın. Kollardaki eti üfleme yolu ile dışarı çıkartarak yiyin. Küçük bir kaşıkla kafanın içindeki etleri alın.
Eğer ıstakoz dilimlenmiş halde masaya servis edilmişse balık çatalı kullanarak yiyin.

Istakozun yenemeyen kısımları da işe yaramakta, çorbada ya da sosda kullanmak üzere kabuklarından istifade edilebilmekte. Kabukları etlerinden ayrıştırın, bir tencerede sıvı yağ, soğan, sarımsakla birlikte önce kavurun, sonra biraz su, kekik, portakal ve limon ilave ederek yaklaşık yarım saat kaynatın, son olarak süzün. Sos olarak kullanabileceğiniz harika bir karışım artık elinizin altında.
Afiyet olsun.

Exit mobile version