Dondurulmuş Gıdalar Nasıl Çözülür?

Mutfakla ilgili kafamıza en çok takılan konulardan birisi, dondurulmuş gıdaların nasıl çözüleceğidir. Gerek evde hazırlayıp hemen tüketmeyeceğimiz için buzlukta beklettiğimiz gıdalar, gerekse marketten hazır aldığımız gıdalar konusunda hepimizin kafasında soru işaretleri oluşur. Dondurulmuş gıdaların nasıl saklanması gerektiği, tüketileceği zaman nasıl çözülüp nasıl pişirileceği gibi sorular, hem yemeğin lezzetini, hem de sağlıklı tüketimi garantiye almak için çok önemlidir.

Dondurulmuş gıda ürünleri, hemen her markette satılan, özellikle çalışanların ve öğrencilerin “Bugün ne pişirsem?” sorununu çözmesi açısından bir nimet olarak görülen ürünlerdir. Konservelerin dışında, hemen her yemek türünün dondurulmuş olarak paketlerde satılması, pratik ve hızlı çözümler sunar. Evlerimizde ekonomik ve lezzetli gıdalara her mevsim ulaşmanın yolu olan derin dondurucuların kullanımı arttıkça; her ürünün nasıl çözdürüleceği sorunu da beraberinde gelmektedir.Bazı gıda çeşitleri için uygun olmayan saklama koşulları, dondurulmuş ürünün çözülmesi için uygulanan metotlar; yemek kalitesi ve sağlığı açısından sıkıntılı sonuçlar doğurabilir.

Dondurulmuş Gıdaları Çözerken Dikkat Etmemiz Gerekenler

Birçok dondurulmuş gıda ürününün paketinde, çözüldükten sonra tekrar dondurulmaması gerektiğine dair bir uyarı bulunur. Bu uyarı, gıdanın tekrar dondurulmasının ani ısı değişimleri yaratmasından dolayı sağlığa zararlı etkiler doğurabilmesi ve tadının da bozulabilmesi nedeniyle dikkate alınması gereken bir noktadır. Son kullanma tarihi gibi bilgiler de oldukça önemlidir. Aynı şekilde kendi hazırladığımız dondurulmuş gıdalar da çözüldükten sonra tekrar dondurulmamalıdır. Bu sebeple dondurucu için hazırladığımız gıdaları mümkün olduğu kadar küçük boyutlarda, tek kullanımlık şekilde paketlemeye özen göstermeliyiz.

Bunun yanı sıra paketin saklandığı koşulları da dikkate almak gerekir. Eğer dondurulmuş gıdanın satıldığı paket yumuşamışsa, o üründe bir çözülme meydana gelebilir. Marketteki alışverişiniz sırasında da, eğer dondurulmuş gıda alacaksanız, bunu kasaya gitmeden hemen önce yapmanızda fayda var. Zira dondurulmuş gıda ürünlerinin uzun süre beklemesi, pek de istenen bir durum değildir.

dondurulmus gıdalar nasıl çözülür

Dondurulmuş gıdayı çözmek için en çok bilinen ve uygulanan metot, buzdolabının en üst rafında bekletmektir. Bu işlem, uzun çözülme sürelerini gerektirir ve sebze, meyve gibi ürünler için uygun bir yöntem değildir. Et ürünleri için uygulayabilirsiniz ama buzdolabındaki ürünün tam olarak çözülmesi, 10 saati bulabilen bir süre gerektirir. Sebzeleri bu şekilde çözdürmek sulanmasına ve bozulmasına sebep olacaktır. Sebzelerin çoğu, çözülme gerektirmeden buzlu halde pişirilebilir.

Soğuk su ile dondurulmuş gıda çözdürme

Kısa sayılmayacak bir başka yöntem de, “soğuk su banyosu” adı verilen, ürünün soğuk su içerisinde, suyu her 30 dakikada bir değiştirerek çözülmesini sağlamaktır. Bu işlem yaklaşık olarak 1,5 saati bulur. Eğer eti bu şekilde çözdükten sonra hepsini kullanmayacaksınız, kesinlikle pişirmeden dondurucuya koymayın. Pişirdikten sonra buzdolabına koyabilirsiniz. Sık kullanılan yöntemlerden biri de eti sıcak suda bekletmektir. Fakat bu etin dış kısmının pişip, içten bakteri üretmesine ve lezzetinin bozulmasına sebep olur.

dondurulmus gıdalar nasıl çözülür

Son derece hızlı ve pratik bir yöntem ise, mikrodalga fırında çözdürmektir. Kısa sürecek bu işlem, et, balık, tavuk ve hamur işi ürünleri için uygundur. Eğer mikrodalga fırın fazla sıcaksa veya mikrodalga fırında ürünler uzun süre kalırsa, bakteri üretimi için oldukça elverişli bir ortam oluşur ve bu ürünü tüketmeniz gıda zehirlenmesine yol açabilir. Zehirlenmeye yol açmasa da yiyecekte tat bozulmasına neden olur. Yeni nesil fanlı fırınlar da mikrodalga kadar etkili olmasa da buz çözme programına sahiptir.

et-nasil-cozdurulur

Donmuş Et 5 Dakikada Nasıl Çözülür?

Donmuş eti en kısa sürede, sağlıklı biçimde çözdürmenin yolu çelik tencere kullanmaktır. Çözdürmek istediğiniz etin üzerinde çelik tencereyi koyun. Tencerenin içine ılık suyu doldurun. Kısa sürede etin yumuşadığını göreceksiniz. Aynı işlemi varsa 2 çelik tencere kullanarak da yapabilirsiniz. Bir çelik tencereyi ters şekilde çevirip tabanına eti koyup, onun da üstüne diğer tencereyi koyun. Üstteki tencereye ılık su doldurup, etin yumuşamasını bekleyin.

Exit mobile version