Balkabağı Nasıl Soyulur?

Yüksek miktarda potasyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum, sodyum ve demir içeren bol lifli bir sebze olan bal kabağını tüketmek için en uygun zaman Aralık ve Ocak aylarıdır. Ayrıca kabak kanı temizler, kalorisi düşük posası bol bir sebze olduğu için sindirim sistemini düzenler ve kilo vermeye yardımcı olur. Balkabağı market ve pazarlarda soyulmuş ve kesilmiş olarak da satılmaktadır. Fakat hangi hijyen koşullarında kesilip, ne kadar süredir bekletildiğini bilmediğiniz balkabağını satın almak yerine bütün halde satın almanızı tavsiye ediyoruz.

Balkabağını seçerken yüzeyinin mat,sert ve gergin olmasına, lekesinin bulunmamasına, çatlaksız olmasına dikkat etmelisiniz. Bunun için tırnak testini de deneyebilirsiniz. Eğer tırnağınız kabağa kolayca batıyorsa kabak daha olgunlaşmadan toplanmış demektir. Onu almayın! Ayrıca balkabağının turuncu olması gerekmektedir.

Tam bir kış sebzesi olan kabak mutfaklarımızda sık sık kullandığımız bir yiyecektir. İsterseniz dolmasını, kızartmasını, çorbasını ya da tatlısını yapabilirsiniz.

Balkabağı nasıl soyulur?

Pek çok çeşidi bulunan kabağın, balkabağı olan cinsini soymak ve temizlemek biraz zahmetlidir. Bu yazımızda bal kabağının nasıl soyulacağından bahsedeceğiz.

Kabukları oldukça sert olan balkabağını iyice yıkayıp üzerinde hiç toz, kir ve kum birikintisinin kalmadığından emin olmalısınız. Ardından kabağı kolay soyabileceğiniz küçük parçalara ayırın. Kabuk kısmı da vitamin barındırdığı için fazla kalın soymamalısınız. Kalın kabuklardan kurtulduktan sonra yeşil kısımlarını daha kolay soyabilirsiniz. Bu işlem için bir sebze soyucu ya da keskin bir bıçak kullanarak, kabuklarını olabildiğince ince almanız gerekir.

Kabuğunu soyma işlemi bittikten sonra, önceden ayırmış olduğunuz parçaları birer dilim haline getirin. Ardından dilimi yatay olarak tutun 2- 3 parçaya bölün. Balkabağı, yemek ya da tatlı olarak kullanılmaya hazır.

Pratik bal kabağı soyma yöntemi: Balkabağı soyarken zorlanıyorsanız bir püf noktasından bahsedeceğiz. Balkabağını güzelce yıkadıktan sonra dilimlere ayırın. Ardından kabağı mikrodalga fırına koyun, bir dakika boyunca fırında tutun. Böylece kabağın kabukları yumuşayacak ve kolayca soyulacaktır.

Balkabağının çekirdeklerini atmayın!

Balkabağının çekirdeklerini bir kaşık yardımıyla temizleyebilirsiniz. Ardından topladığınız bu çekirdekleri kavurarak lezzetli bir çerez olarak kullanabilirsiniz. Kabak çekirdeklerini tepsiye dizin, 350°C’ de 14 dakika kavurun. Daha sonra çekirdekleri tavaya koyun. Biraz zeytinyağı birazda tuz ekleyerek tavada kızartın. Tüm bu işlemin ardından hava almayan bir kaba koyun. Çekirdekleri 3 güne kadar oda sıcaklığında saklayabilirsiniz.

Exit mobile version