Yurtdışına Araçla Nasıl Çıkılır?

Yurtdışına seyahat sırasında, pek çok bürokratik engel ve prosedürle karşılaşırız. Her ülkenin kendi yasaları ve yönetmelikleri, bazı yükümlülükler getirir. Özellikle Avrupa ülkelerinde bu yükümlülükler daha sıkı uygulanır. Uçak veya başka ulaşım araçları yerine kendi özel aracınızla yurtdışına çıkmak isterseniz, bunun için bazı gereklilikleri yerine getirmeniz gerekiyor.

Yurtdışına araçla çıkmak isteyen, motosikletli veya arabalı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için şu şartlar geçerlidir;

1-Araç muhakkak sizin adınıza olmalı (Değilse, vekâletname almalısınız)
2-15 günlük Yeşil sigorta (greencard) yaptırmalısınız
3-Uluslararası ehliyet çıkarmalısınız.

Kullandığınız aracın, muhakkak sizin adınıza olması gerek. Bir arkadaşınızın veya yakınınızın arabasını kullanıyorsanız ya da aracınız şirket aracıysa, bu bilgiyi doğrulayacak bir vekâletname gereklidir.

Türkiye’den çıkarken, araç size ait değilse, yanınızda aracın sürücüsünün de bulunması gerekir. Şirketinizin aracını kullanıyorsanız, şirket size bu aracı isteyerek vermişse, çipli ehliyet ve yeşil sigorta şartına ek olarak şirketin noter aracılığıyla size yurt dışı oto vekâleti vermesi gerekli. Genellikle şirketler, araçların yurtdışına çıkarılmasına pek sıcak bakmaz ama bazı şirketlerden izin koparmanız mümkün olabilir.

Yurtdışına Araçla Nasıl Çıkılır?Yurtdışına Araçla Nasıl Çıkılır?

Yeşil Sigorta

Uluslararası sigorta, halk arasındaki tabirle ‘’Yeşil Sigorta’’, herhangi bir kaza yapmanız durumunda karşıdaki aracı güvence altına alan bir sigorta güvencesidir. Yeşil sigorta, sizin aracınızı güvence altına almaz. Bunun için mevcut kaskonuza yurtdışı teminatı ekletebilirsiniz. Aracınızın ruhsatı ve mevcut Türk ehliyet belgenizin fotokopisi ile düzenletebileceğiniz, 15 günlük ve 1 aylık gibi seçenekleri olan bu sigorta şekli hakkındaki detayları sigorta görevliniz ile konuşabilirsiniz. Ödemeyi sınır kapılarından, kredi kartı ile yapabileceğiniz gibi, yakınınızdaki bir sigorta şirketi aracılığı ile de yapabilirsiniz.

Yurtdışına araçla çıkış sırasında yaşanan bir diğer sıkıntılı durum ise, uluslar arası ehliyet zorunluluğu. Eskiden bu durum, çok daha büyük bir zorluk çıkarıyordu çünkü uluslararası ehliyet almak için önce 400 küsur lira ödemek, her yıl da 245 lira karşılığında yenilemek gerekiyordu. Türkiye’deki ehliyet belgeleri, Avrupa Birliği standartlarına göre düzenlenmediği için böyle bir sıkıntıyla karşılaşılıyordu. Artık çipli ehliyet belgeleri, uluslararası ehliyet yerine geçiyor ve bu ehliyet belgeleri sayesinde yurt dışına çıkışlarda herhangi bir ek bir ücret gerekmiyor.

Yurtdışına Araçla Nasıl Çıkılır?

Bunun yanında, sınırdan çıkışın çok kolay olduğu, hatta herhangi bir belge dahi gerektirmeyen ülkeler de mevcut. Bunlardan akla ilk gelen Gürcistan. Karadeniz Bölgesi’ne gidenlerin de muhakkak bildiği gibi Gürcistan’a girmek için aracınızın ruhsatı ve araçta bulunan herkesin kimlik belgelerinin yanlarında bulunması yeterli. Buna ek olarak, pasaportla çıkarsanız 15 TL gibi bir ücret isteniyor. Kimlikle çıkmanız durumunda ise cüzi bir harç parası ödeyerek sorunsuz bir şekilde giriş yapabiliyorsunuz.

Belgeleri tam olarak ayarlamanız, yurtdışında zorluklarla karşılaşmamanız için oldukça önemlidir. Aksi takdirde fahiş ceza bedelleriyle karşılaşabilirsiniz.

Exit mobile version