Yunanistan’a Nasıl Gidilir?

Yunanistan komşumuz olmasına rağmen Yunanistan’a nasıl gidilir konusu pek bilinmez. Bu yazımızda sizlere hava, kara ve deniz yoluyla Yunanistan’a gitmek konusunda tüm yöntemleri ince detaylarıyla anlatmaya çalışacağız.

Ülkemizden Yunanistan’a kara, deniz ve hava yoluyla ulaşmak mümkün. Uçak seferlerinin artması ve ücretlerin makul seviyede olması son yıllarda hava yoluyla olan ulaşıma rağbeti artırdı.

THY, Pegasus ve Aegean Air firmalarının İstanbul – Atina arasında direkt uçuşu var. Yolculuk yaklaşık bir saat sürüyor. Pegasus ayrıca İzmir’den de Atina’ya uçuyor.

THY ve Aegean Air, İstanbul – Selanik arasında da uçuyor.
Marmaris, Bodrum, Çeşme ve Kuşadası’ndan feribotlarla çeşitli adalara seferler var ama seferler değişiklik gösterdiği için yolculuğa çıkmadan önce bilgi almanızı öneriyoruz.

Atina’dan Ege Adaları’na hava şartları el verdiği sürece her gün düzenli feribot seferleri vardır. Ancak adalardan Türkiye’ye geçişte, yolcu sayısı azlığı sebebiyle seferlerin iptal edilmesi ve geçiş ücretlerinin yüksek olması gibi sorunlarla karşılaşılabilir.

Yunanistan Vizesi

Yunanistan, Avrupa Birliğine üye bir ülke olup, Schengen anlaşmasının bir parçasıdır. Bu iki üyelik, Yunanistan’ı ziyaret etmek isteyen yabancı vatandaşların vize gerekliliklerini belirlemektedir. Türk vatandaşlarının Yunanistan’ı ziyaret etmek için bir vizeye gereksinimleri bulunmaktadır. (diplomatik, servis veya özel pasaport sahipleri dışında)

Yunanistan Schengen vizesi için başvurunuzu İstanbul’da bulunan Yunanistan Vize Başvuru Merkezi Kosmos’a yapmanız gerekmektedir.

Yunanistan makamları pasaportlarda KKTC giriş/çıkış damgası olması halinde ülkeye girişine izni vermemektedir.

Yunan vize başvurusu için istenen belgeler:

Ayrıca zorunlu parmak izi ve fotoğrafı kapsayan işlem için (VIS sistemine geçen tüm yabancı misyonların vize departmanları, vize başvuru sahiplerinden biyometrik veri –on parmağın parmak izi ve biyometrik fotoğraf almak zorundadır) vizeye tabi tutulan her ülke vatandaşının Yunanistan Başkonsolosluğu’na veya Kosmos Vize Başvuru Merkezi’ne şahsen gelmesi gerekmektedir.

Özel araçla seyahat edecekler & Yunanistan’da araç kiralayacaklar için bilgiler

Vatandaşlarımız otomobilleri ile Yunanistan’a serbestçe seyahat edebilmektedirler. Otomobillerde “Uluslararası Motorlu Taşıt Sigorta Kartı” (“Yeşil Kart”) olmalıdır. Söz konusu sigortayı sigortacınız vasıtasıyla alabileceğiniz gibi, sınır kapılarında da yaptırılabilirsiniz. Yeni tip sürücü ehliyetleri Uluslararası geçerliliğe sahiptir. Yeni tip sürücü ehliyeti bulunmayan vatandaşlardan, “Uluslararası Sürücü Belgesi’nin de ibrazı istenmektedir.

Trafik cezaları ve hapis cezası öngörülen trafik suçları ile kazaya sebebiyet verme durumunda uygulanan mevzuat ve yaptırımlar:

Aşırı hız: Aşırı hız halinde para cezası, azami hızdan saatte 20 km’ye kadar fazla hızla gidilmesi halinde 40.- Euro’dur. Azami hızdan saatte 20 km’den fazla hızla gidilmesi halinde 100 – Euro para cezası tahsil edilmektedir. Azami hızdan 30 km’den fazla gidilmesi halinde 350 – Euro para cezası tahsil edilmektedir.
Kırmızı ışık ihlali: 700.- Euro – 60 gün süreyle ehliyet, 20 gün süreyle ruhsat alıkonuluyor.
Hatalı sollama yapmak: 700.- Euro arası para cezası, ehliyetin 30 gün ve plakanın 10 gün alıkonulması
Emniyet kemeri takmamak: 350.- Euro – ehliyetin 10 gün süreyle alıkonulması.
Park yasağı ihlali: 40-150.- Euro –ehliyet ve plakanın 10 gün süreyle alıkonulması.
Otobüs yolundan sürmek: 200.- Euro
Park halindeki bir aracın yanına park ederek ikinci bir sıra oluşturmak: 40 Euro –Ehliyet ve plakanın 10 gün alıkonulması
Alkollü araç kullanmak: Kanında 0,25 – 40 promil oranında alkol bulunan sürücüler 200 Avro para cezasına çarptırılmakta ve aracın trafiğe çıkmasına izin verilmemektedir. Kanında 0,40 – 0,60 promil oranında alkol bulunan sürücüler 700 Avro para cezasına çarptırılmakta ve 90 gün ehliyete el konulmakta olup, aracın trafiğe çıkmasına izin verilmemektedir. Kanında alkol oranının 0,60 promilin üstünde olduğu hallerde sürücü 1200 Avro para cezası ile cezalandırılmakta, asgari 2 ay hapis cezasına çarptırılmakta, 180 gün ehliyete el konulmakta, 10 gün ila 6 aya kadar da plakaya el konulmakta ve aracın trafiğe çıkmasına izin verilmemektedir.

Yunanistan’daki karayollarında konaklamaya elverişli dinlenme tesisleri bulunmamaktadır. Gece konaklamaya ihtiyaç duyulduğunda, yol kenarlarında veya araba içinde gecelemek yoluna gidilmemeli, hırsızlık olaylarının son yıllarda artması nedeniyle en yakın şehir merkezindeki otel/pansiyon tercih edilmelidir.

Exit mobile version