Uçakta En İyi Koltuk Nasıl Seçilir?

Uçakla seyahat son yıllarda ülkemizde de oldukça yaygınlaştı. Rekabetin getirdiği fiyat avantajı, konforlu olması, uçmanın verdiği heyecan gibi nedenler havada kalma süresini her geçen gün artırmakta. Uçakta daha kaliteli zaman geçirmenizi sağlayacak bazı detaylar da mevcut. Uçakta en iyi koltuk seçimi bunlardan biri. Uzun sürecek seyahatlerinizde olduğu gibi kısa süreli uçuşlarda da seçeceğiniz koltuk size bazı avantajlar sunmaktadır.

Uçağa biniş ve inişte sıra beklenmemesi, kalabalık içinde yer almama gibi avantajlardan dolayı ön sıradaki koltuklar tercih ediliyor.

Uçakta en iyi koltuk seçimi nasıl yapılır?

İstatistiklere göre İlk 6 sıra en çok tercih edilenlerden. Ancak kimi havayolu firmaları bunun farkında olduğundan ilk sıralar için diğer koltuklara nazaran yüksek fiyat uyguluyor.
Pencere kenarı manzarayı izlemek isteyenlerin ilk tercihi. Uzun süreli uçuşlarda, rahatsız edilmeden uyumak için de ideal.

Koridorda yer alan koltuklar da tercih sebebi olabiliyor. Ancak orta sıra koltukları için aynı şeyi söylemek zor. Hem manzaradan yararlanamama, hem de tuvalete gidiş gelişlerde her seferinde birini geçme zorunluluğu orta sırayı en son tercih veya zorunluluk haline getiriyor.

Yolcu uçağının arkaya doğru ovalleşerek daralması koltuklar arasındaki mesafeyi de kısaltmakta, bu da pek istenen bir şey değil. Motor gürültüsünün diğer bölmelere göre arkada daha fazla duyulması, koltukların yatabilirlik kabiliyetinin az olması, yemek servisinin geç yapılması ve arka kısımda hazırlanıyor olması, gelip geçenlerin fazla olmazı nedeniyle daha az tercih sebebi.

Acil çıkış kapılarına yakın koltuklar, geniş koltuk aralığının verdiği konfor ve acil çıkışın hissettirdiği güven duygusu açısından tercih edilse de; acil durumlarda orada oturanlara sorumluluk da yüklemekte.

Kanat üstüne gelen koltuklar özellikle uzun süreli uçuşlarda gürültüyü fazla alması nedeniyle kaçınılması gerekenlerden.

Havayolu şirketleri kullanıcıların tercihlerine göre her koltuk için puan veriyor. Bu değerlendirmelerin sonucuna göre kısa mesafeli uçuşlarda Airbus uçaklarında en çok tercih edilen koltuk 1A. Hem pencere kenarı olması, hem de genişliği ön planda tutuluyor. İkram servisinin bu koltuktan başlıyor olması da oturanların tercih ettiği nedenlerden biri. Ön kısımdaki koltuklar diğer tarafta olanlara nazaran daha az gürültü almakta.

Boeing 777’de 16 ile 32 arasındaki koltuklar en çok rağbet gören koltuklar. İkramlar ilk olarak bu koltuklarda oturanlara yapılıyor. 44 ve 45 sıralar arkada yer alması, dar olması, tam olarak yatmaması ve yukarıda saydığımız negatif sebeplerden dolayı en az tercih edilenlerden.

Uçakta en iyi koltuk demek bazen de ihtiyaçlarınız doğrultusunda seçtiğiniz koltuktur. Küçük çocuklarla beraber seyahat ettiğinizde koltuğu koridor kısmından almakta yarar var. Bu koltuklarda olmak çocukların sık tuvalete çıkma ihtiyaçları nedeniyle işinizi kolaylaştıracaktır.

Exit mobile version