TEOG Tercihleri Nasıl Yapılır?

Orta öğretime geçerken uygulanan seçme ve yerleştirme sınavı TEOG tamamlanıp sonuçlar açıklandıktan sonra sıra tercihlere gelir. Öğrenciler, tek listede en fazla 25 okulu tercih edebilir. Liste hazırlanırken okul tercih kodları, kontenjan tablolarındaki yüzdelik dilimi, öğrencinin yüzdelik dilimi, yerleştirmeye esas puanı dikkate alınmalıdır.
Tercih yaparken puandan ziyade yüzdelik dilimi dikkate alın; puanlar her yıl değişebilmekte ancak yüzdelik dilim birbirine yakın olabilmekte. Kendi yüzdelik diliminizi okulların yüzdelik dilimleri ile karşılaştırarak tercih yapmanızda yarar var.

Tercih Listesi Oluşturma

Tercih listesi girmeyi en çok istediğiniz okuldan, en az tercih ettiğiniz okula doğru sıralanır. Açık Liseye mecbur kalmamak, listenizde yer alan okulların en azından birini garantiye almak için yüzdelik diliminizden geride olan okullardan bir kaçını saptayarak listenize ekleyin.

Tercih listeleri hazırlarken internet ortamında yer alan teog tercih robotlarından yararlanabilir, rehber öğretmenlerinizden destek alabilirsiniz.

Tercihte yapacağınız hata / hatalar, ne kadar yüksek puan alırsanız alın, geleceğinizin, hayatınızın akışını değiştirir; o nedenle listelerinizi dikkat ve özenle hazırlamanız gerekir. Tercih listeniz onaylandıktan sonra değişmesi mümkün değildir; puanınız ve yaptığınız tercihlere göre sizin için en uygun okula otomatik olarak yerleştirilirsiniz. Tercihinize göre kazandığınız okulu MEB internet sitesinden öğrenebilirsiniz.

TEOG Nakil İşlemleri Nasıl Yapılır?

TEOG yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının sonra nakil işlemleri başlar. Lise kontenjanları MEB tarafından açıklanır. Yerleştirme işlemleri için yapılan tercihler, e-okul.meb.gov.tr internet adresine girilerek yapılabilir. Tercih işlemleri ekranındaki “Tercih Yapmak İstiyorum” butonu seçilmeli. Elektronik ortamda alınan “Yerleştirme Tercih Ön Çalışma Formu” nun çıktısı herhangi bir ortaokul müdürlüğünden elektronik ortamda mutlaka onaylatılmalı. Onaylama işleminin ardından tercih işlemi tamamlanmış olur. Bu onay alınmadığı takdirde öğrenci tercih yapmamış sayılır. Onaylanan formun iki nüshası okul müdürlüğü yetkilisi ile veli tarafından imzalanır, biri okulda, diğeri velide kalır. Onaylamadan sonra formda değişiklik ya da düzeltme yapılamaz.

Özel okullara gitmek isteyenler “Özel okula kayıt yaptıracağım, tercih yapmayacağım” butonunu işaretlemeli. Bu işlemi yapan öğrenciler tercih hakkını kullanmış sayılır.

Tercihini internet ortamından yapmayacak olanlar TEOG Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu’ndaki Yerleştirme Tercih Ön Çalışma Formunu dolduracaklar, velilerine imzalatacaklar ve okul müdürlüklerine teslim edeceklerdir.
25 tercihinde her hangi bir okula yerleşemeyen öğrenci Açık Liseye kayıt yaptırabilir.
Başarılar dileriz….

Exit mobile version