Yaz Aylarında Çocuklar Nasıl Beslenmeli?

Çocukların büyüme çağında beslenmesine azami özen gösterilmeli. Her mevsimin kendisine has gıdaları olduğu gibi yaz mevsiminde de dikkat edilmesi gereken bazı hususlar var. Kahvaltı, öğle ve akşam yemeklerinde sağlıklı çocuk beslenmesi için; öğünlerin mevsim şartları ve aktiviteleri göz önünde bulundurularak düzenlenmesinde fayda var. Bu mevsimde özellikle sıvı kaybı had safhada olduğu için çocukların beslenmesi buna göre düzenlenmeli.

Yaz Aylarında Çocuk Beslenmesi

Bütün mevsimlerde olduğu gibi yaz için de kahvaltı, güne başlamak için en önemli öğün. Bütün gece boyunca vücut tarafından sindirilen besinler yeni günün sabahında vücudun gereksinimlerinin karşılanması için yeniden depolanmalı. Kahvaltı, son derece enerjik olan çocukların bu enerjilerini karşılayabilmeleri için seçici davranılması gereken beslenme saati.

Yaz mevsiminde bir kahvaltıda neler olmalı?

Öğle yemeği önerileri

Yaz aylarında çoğunlukla tercih edilen kızartmalar yağ oranının çok yüksek olması nedeniyle kansere davetiye çıkarmakta; çocuklara fazla kızartma türevi besinler yedirmemeye dikkat edin. Çocuklar yemek konusunda olabildiğince ayak diretir, olması gerekeni değil, canlarının çektiklerini yer; siz olması gerekenleri canlarının çektiğiyle karıştırarak verebilirsiniz. Zorla beslemeye uğraşmak genellikle olumsuz sonuç verir, unutmayın ufaklıkların midesi de kendileri gibi ufaktır, çabuk doyarlar.

Özellikle günün sıcak saatlerinde iştah kesilmesi gibi bir sorunla karşılaşabilirsiniz. Çocuk beslenmesinde en önemli şey zorlamamaktır. Yemekleri tabağına doldurup “bitecek” sözüyle yemeğe başlatmayın. Her çeşitten az porsiyonlarla sunarak, tekrar istemesini sağlayabilirsiniz. Öğle yemeği için etli sebze yemeği, bir dilimi geçmeyecek börek, yarım kase yoğurt, taze sıkılmış meyve suyu idealdir.

Akşam yemeği

Akşam yemeğinde ise salata, pilav, birkaç adet köfte veya balık veya tavuk-et ( kızartma olmasın), yoğurt, cacık ya da ayran çocuklar için oldukça ideal besinlerdir.

Besin değeri düşük abur cuburlardan çocuklarınızı uzak tutun, beden açısından yarar değil negatif külfet getirmekten başka bir işe yaramazlar. Bu tip paketli gıdaları ödül olarak da sunmayın. Onun yerine evde yapılmış küçük kurabiyeler, meyve, meyve suyu ya da sütlü tatlılardan biri tatlı olarak tüketilebilir.

Yaz aylarında çocuklarla ebeveynler arasındaki en büyük mücadele konusu da dondurma. Dondurma elbetteki yaz aylarının olmazsa olmazlarından; kararında yenilen dondurma, içerdiği materyaller nedeniyle çocuğunuzun sadece damak zevkini gidermez, ihtiyacı olan besinleri almasını da sağlar. Mümkünse evde yapmaya çalışın. Günde 1 taneden fazla yemesine de izin vermemenizde fayda var.

Havaların son derece sıcak olması iştahı da olumsuz etkiler, çocukların nazlanmaları artar. Vücudun kaybettiği suyun takviyesini asla ihmal etmeyin. Su tüketiminin azalması iç organları olumsuz yönde etkileyip ileride sorun çıkarmasının yanında, cildin kurumasına, baş ağrısına ve halsizliğe de neden olur.

Bünyesinde sıvı barındıran, tutan meyveler tercih edilmeli, tüketilmeli; sıkılmış taze meyvelerin suları birebirdir. Biraz zor olacak ama, çocuklar hamur işlerinden mümkün olduğunca uzak tutulmalı.

Havaların ısınması gıdaların da çabuk bozulmasına yol açar. Yaz aylarında sık yaşanan ishal gibi sorunlarla mücadele edebilmek için sebze meyveleri iyi yıkamaya, açıkta satılan gıdalardan uzak tutmaya özen gösterin.

Exit mobile version