Üniversite Tercihi Nasıl Yapılmalı? Nelere Dikkat Edilmeli?

Üniversite hayatına atılmak YGS ve LYS’ de iyi puan almakla sınırlı kalmamaktadır. Üniversite adaylarının üniversiteye giriş sınavlarına iyi hazırlanmaları ve neticesinde yüksek puan almalarının yanı sıra, üniversite tercihi konusunda dikkatli davranmaları da oldukça önemlidir. Buradaki en dikkat çekilmesi gereken nokta, öğrencinin hedefini belirlemiş olmasıdır.

Üniversite Tercihi Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Öncelikle ÖSYM’nin üniversite öğrencileri için hazırlamış olduğu kılavuzları dikkatle incelemekte büyük yarar olacaktır. Bu kitapçıklarda hangi alandan üniversite tercihi yapılması gerektiği konusundan kontenjanlara dair pek çok bilgi geniş bir yelpazede öğrenci adaylarına sunulmaktadır. Üniversitelerin koşulları (burs durumları, kontenjan vb.) iyice araştırılmalıdır. Onun dışında dikkat edilmesi gerekenler;

  1. Tercih edeceğiniz bölümleri işaretlemek ve yanlarına geçen senelerin taban ve başarı puanlarını sıralamanız, o bölümlerin bu seneki taban puanlarına ve başarı ortalamasına dair bir ortalama tahmin yapmanızı sağlayacaktır.
  2. Yapacağınız tercihler sonucu yerleşeceğiniz bölümü okuyup okuyamayacağınızı iyice gözden geçirmelisiniz. Sadece puanı düşük veya yeterli diye yerleşebileceğinizi düşündüğünüz bir bölümü tercih listenizden çıkarmalısınız. Öylesine yerleşeceğiniz bir bölümün ileride iş imkânı var mı veya yapabileceğiniz bir meslek türü olup olmadığı çok önemli.
  3. Farklı alanlarda ortak seçilebilecek mesleklerin (örn. İktisat, İşletme vb.) tercihinde çok dikkat edilmelidir; çünkü puan kırılmalarına bağlı olarak her sene ilgili bölümlerde ciddi oynamalar olabilir.
  4. Ölü tercih: Başarı sırasına göre tercih yaparken en çok istenen bölüm ile en son tercih ettiğiniz bölümlere göre bir sıralama yapmalısınız. En üstteki tercih ile en alttaki tercih arasındaki başarı puanı farkı 4-5 bin gibi bir fark ise ölü tercih yapmış olursunuz. Hangi bölümü daha çok istediğinize karar vermeli, diğer tercihleri listeden çıkarmalısınız.
  5. Başarı sıralaması ilk 5000/6000 olan öğrencilerin tercihlerine 2000/3000 sınırlarından başlaması gerekir ama ağırlığı 4000/10000 arasına vermelidir. Başarı sıralaması 20000/25000 olan öğrencilerin ortalama 8000/10000 başlayıp ağırlığı 15000/30000 başarı sıralamalarına vermeleri gerekmektedir. Başarı sıralaması 50000/60000 olan öğrenciler de tercihe 25000/35000 başlayarak 40000/70000 aralığına yoğunlaşabilirler.
  6. Yerleştirilseniz bile gitmeyi düşünmeyeceğiniz bölümler tercih listenizde varsa onları listeden çıkarmalısınız. Tercih konusunda en çok yapılan hatalardan biri de budur. Yerleştirildiğiniz takdirde kayıt yaptırmasanız dahi bu yerleştirme size bir sonraki yıl başarı katsayısında düşme olarak yansıyacaktır.
  7. Üniversitelere yeni açılacak ve puanı belli olmayan bir bölüm hakkında taban puan veya başarı puanı fikri edinmek için o üniversiteye yakın değerdeki bir üniversitenin puanlarından faydalanabilirsiniz.

Exit mobile version