Üniversite Sınav Hazırlığı Nasıl Yapılır?

Üniversite sınav hazırlığı ile ilgili çok fazla alternatif yol olsa da kişi, kendi yöntemini bulmakla işe başlamalıdır. Bunun için de kabataslak bir hedef belirlenmelidir; öğrenci üniversiteye neden gitmesi gerektiğini düşünmelidir ve buna karar vermelidir. Daha sonrasında ise hedefine bağlı olarak çalışma yolu oluşturacaktır. En önemlisi ise gireceği sınavların da birer deneme olduğunu, tekrar girebilme şansının olduğunu unutmaması ve rahatlama egzersizleriyle kendisini kontrol edebileceğini unutmamasıdır.

Ulaşabilecek hedefler hakkında düşünmek en uygunudur, ancak bazı zamanlarda kişi kendisini zorlayacak kapasite olduğunu düşünebilir. Bu gibi durumlarda üniversitede okumakta hedef belirlemek için sorabileceği sorular şunlar olabilir;

  1. Nasıl bir diplomaya sahip olmak istiyorum?
  2. Askerlikte rahat etmek istiyor muyum?
  3. Kültürel birikim için mi okumak istiyorum, yoksa para kazanmak için mi?
  4. İstediğim meslek tam olarak ne olabilir? Bu meslek kazançlı mıdır?
  5. İdeallerim mi ağır basıyor, yoksa ailem ve çevremin istedikleri mi?
  6. Zevkle çalışıp, tatmin olabileceğim bir meslek, hedefimde olan mıdır?
  7. Seçtiğim meslek(ler) kişiliğime ve yeteneklerime uygun mudur?

Öğrenci kendisine hedef belirlerken zaman aralıklarından da faydalanabilir; 1, 5, 10 sene sonra kendisini görmek istediği yer hedefleriyle uyumlu ise başarıya ulaşmada önemli bir yol kat etmiştir.

Tavsiyeler ve Püf Noktaları

Çalışma planı da en az hedef belirlemek kadar önemlidir ve bir o kadar da bireyseldir. Ancak bütün bireysel yollarda bazı ortak noktalara dikkat etmek gerekir;

  1. Çalışılacak mekân, ders çalışmayı engelleyici uyaranlar içermemelidir. Sade, sık sık havalandırılabilen, çok karanlık/aydınlık olmayan, eşyaların rahatlıkla koyulabileceği, gürültülü olmayan ve öğrenciyi çalışmaya teşvik edecek, mümkünse kendisine ait bir alan olmalıdır.
  2. Öğrenci ders çalışma temposunu belirlemelidir. Sınavdan bir, iki sene öncesinde hem denemelerle hem testler ve okuma teknikleriyle temposunu belirlemelidir. Bazı öğrenciler için günde bir deneme çözmek yeterliyken, bazıları için deneme + konu tekrarı daha doyurucudur.Üniversite Sınav Hazırlığı
  3. Dersi derste dinlemek çok önemlidir; çünkü öğrenci için bir zaman kazanımıdır. Öğrenci dersi dinleyerek önemli konuları not alır, daha sonrasında notlarına çalışarak kendi öğrenme yolunu çizebilir. Birçok öğrenci konuyu dinlemeden, tek başına çalıştığında zorlandığını belirtiyor. Not tutmak ve onları tekrar etmek, öğrenilen bilginin akılda kalmasını sağlar.
  4. Hızlı okumak ve okuyarak öğrenmek, özellikle sınavların sözel kısımları için yararlı olacaktır. Bol bol kitap okumak, sınavlar için en büyük yatırımdır.
  5. Unutkanlığı yenmek ve bazı hafıza haritaları oluşturmak da sınava hazırlık sürecinde önemli bir rol oynamaktadır. Ancak burada dikkat edilmesi gereken durum, beynimizin de yorulabileceği ve arada dinlenmesi gerektiğidir. Bir saatlik çalışma sonunda en az 10 dakikalık küçük aralıklarla öğrenci hafızasının dinlenmesini sağlamalıdır. Çalışma periyotları 30 dakikadan az, 2 saatten fazla olmamalıdır. Unutkanlığı yenmenin en basit yolu ise, var olan notları tekrar etmekten geçer.
  6. Rahatlama ve nefes egzersizleri çalışma temposu içerisinde kurtarıcı noktalardır. Esneme hareketleri, 10 saniyelik nefes alıp verme egzersizleri hem hafızanın hem de ruhun dinlenmesini sağlar.

Unutulmaması gereken en önemli nokta, girilecek sınavların tekrarı olduğu, dolayısıyla kişinin birden fazla şansı olduğunu unutmamasıdır. İki aşamalı sınavlar (örn. YGS-LYS) kişinin heyecanını ikiyi bölmede ve rahatlamada yardımcı olabileceği gibi, heyecanını iki katına çıkartabilir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, kişinin hedefine uygun hareket etmesidir.

Exit mobile version