Üniversite Bursları Nasıl Alınır? Burs Türleri Nelerdir?

Üniversite hayatı boyunca öğrencinin karşılaştığı en büyük sorunlardan birisi de maddi yetersizliktir. Bazı durumlarda vakıf üniversitelerinin burs kesintileri ya da yetersizlikleri aileleri ciddi anlamda zorlarken, devlet ve özel kuruluşlar bu sorunları çözmek amacıyla çeşitli burs imkânları sunmaktadır. Üniversite bursları genellikle karşılıksız verilirken, geri ödemeli veya ileride kuruluşa bağlı olarak çalışması koşulu da istenebilmektedir. Böylece öğrenci mezun olduktan sonra belli bir süreyle bursu aldıkları vakıf ya da şirket bünyesinde çalışabilirler. Vakıflardaki burslar ilgili sitelerinde koşullarıyla paylaşılmıştır, devlet bursları içerisinde de en bilineni Gençlik ve Sosyal Politikalar Bakanlığının sunduğu KYK bursudur.

Devlet Tarafından Verilen Üniversite Bursları

Başbakanlık Bursu

Başbakanlık Bursu YURTKUR tarafından sadece başarılı öğrencilere öncelik durumuna göre verilen karşılıksız ve geri ödemesiz burstur. Başbakanlık bursu KYK tarafından verilmekte olup burs başvuruları KYK bursu olarak Kredi Yurtlar Kurumu tarafından yapılmaktadır. Başbakanlık bursu almak isteyen öğrenciler başvurularını KYK bursu başvuru süreleri içerisinde yapmaları gerekmektedir. Başbakanlık başvurusunu öğrenciler Kredi Yurtlar Kurumunun resmi sitesi (http://kyk.gsb.gov.tr/) adresi üzerinden başvuru süresi içerisinde yapacaklar. 2017 KYK Burs ve Öğrenim Kredisi başvuruları Kasım 2016 saat 23:59’a kadar devam edecek.

KYK Bursu

Öğrencİ Seçme ve Yerleştirme sınavına girerek ilk defa bir yükseköğretim programına girmeye hak kazanan hazırlık, birinci sınıf öğrencileri ile, ara sınıf ve yurt içi yurt dışı değişim programına katılan öğrencilerinin yurt başvuruları; Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından sınav sonuçları açıklandıktan sonra Kurumumuz internet sayfası www.kyk.gov.tr adresinden yapılmaktadır. İstenen belgelerin listesi aşağıdaki gibidir:

Öncelik Belgesi (Önceliği Olanlar İçin)

  1. 4 adet son altı ay içinde çekilmiş vesikalık fotoğraf
  2. % 40 ve üzeri engelli ebeveyni olanların (Tam teşekküllü hastaneden alınacak rapor
  3. Kayıt, kimlik, yurt ücreti ve depozito ücreti makbuz/ dekontu
  4. 18 yaşından küçükler için Kurum internet sayfasından temin edilen ve doldurulan Aile İzin Onay Belgesi
  5. Aynı öğretim döneminde yükseköğrenime başlayan kardeşe ait öğrenci belgesi, kayıt tarihinden itibaren bir ay içinde ibraz edilecektir.
  6. Verilen süre içinde ilgili yurt müdürlüklerine kayıt yaptırmayan öğrenciler, haklarını kaybedeceklerdir.

Exit mobile version