TOEFL Başvurusu Nasıl Yapılır?

TOEFL, orijinal adı ile “Test Of English as a Foreign Language” yani, “Yabancı Dil Olarak İngilizce Testi” şeklinde tercüme edebileceğimiz, dünya çapında geçerliliği olan, oldukça zor ama bir yandan da gerekli ve yararlı bir sınav. Her yıl dünya çapında milyonlarca kişi, TOEFL sınavlarına giriyor ve bu sınavdan kazandıkları puanları, hem kendi ülkelerindeki eğitimlerinde, hem de yurt dışı okullara kayıt yaptırmak için kullanıyorlar. Türkiye’de de, TOEFL şartı aramayan üniversite yüksek lisans programı, neredeyse yok. Bu gerçek, TOEFL sınavını, son derece gerekli kılıyor. TOEFL nedir, TOEFL başvurusu nasıl yapılır, neden bu kadar önemlidir, bunları öğrenmek de, işinizi kolaylaştıracaktır.

TOEFL nedir, ne işe yarar, neden bu kadar önemlidir?

TOEFL, dünya çapında 30 milyondan fazla öğrencinin katıldığı, resmi dili veya öğretim dili İngilizce olan ülkelerde okumak için şart koşulan, Türkiye’de de birçok yüksek lisans programı için, temel gerekliliklerden birisi olan bir sınav.

İnternet üzerinden kayıt yaptırılan ve gireceğiniz şehri, binayı internet üzerinden seçebileceğiniz sınav, standart Amerikan İngilizcesini, dinleme, konuşma, okuma ve yazma alanlarında ne kadar iyi kullanabildiğinizi ve üniversite eğitiminize yetmesi için, ne derecede bir yeterlilik ile birleştirebildiğinizi test eder.

130 ülkede, dokuz binden fazla üniversite tarafından kabul edilen sınavdan alacağınız puan, hem İngilizce kullanımında geldiğiniz seviyeyi görmeniz, hem de istediğiniz akademik unvanlara ya da kariyer basamaklarına ulaşmanız için de, asgari gerekliliklerden birisi.

Bir yükseköğrenim kurumunda eğitim almak isteyen öğrenciler, İngilizce dili öğrenim programına kabul edilenler veya edilmeyenler, burs ve sertifika adayları, ilerlemelerini tespit etmek ve görmek isteyen İngilizce dili öğrencileri, vize başvurusu yapan öğrenciler ve işçiler, sınava girebilecek gruplar arasında sayılabilir.

TOEFL Başvurusu Nasıl Yapılır?

TOEFL Başvurusu Nasıl Yapılır? Nelere dikkat etmem gerek?

TOEFL, diğer birçok dil sınavından farklı olmak üzere, en fazla sınav tarihi olan programlardan. Yılda 50 farklı oturumla görülen sınavlarda, süre açısından tek şart, üst üste 12 gün içinde sınava giremiyor oluşunuz. Bir sınav randevusu aldıktan sonra, yeni bir randevu almanız için, en az 12 gün geçmesi gerekiyor. Bu kuralı ihlal etmemeye dikkat etmelisiniz. Eğer sınava başvurup ücreti ödedikten sonra ihlal fark edilirse, sınav ücretiniz iade edilmeden, sınava giriş hakkınız iptal edilir. Sınava girip puanınızı aldıktan sonra, ihlalin fark edilmesi durumunda, sınav ücretiniz iade edilmeden, aldığınız puan hükümsüz sayılır.

İnternet üzerinden, sınav tarihinden 7 gün öncesine kadar, dilediğiniz tarih ve saatte başvurabilirsiniz. Ama kayıt yaparken verdiğiniz bilgilerin, kimlik bilgilerinizle birebir aynı olması gerektiğini, ayrıca sınav giriş yerine, kimliğinizle beraber gitmeniz gerektiğini unutmayın.

Sınav ücretini kredi kartıyla ödeyebilirsiniz. American Express, JCB, Discover, Master Card ya da PayPal gibi, uluslararası banka ve benzeri para transfer kuruluşları aracılığıyla, ödemeyi yapabilirsiniz. Amerika Birleşik Devletleri içinde veya bağlı topraklarında bir banka hesabınız varsa, elektronik çek ile de ödeme yapabilirsiniz.

Geç kayıt, sınav tarihinden 3 gün önce kapanır ve 35 ABD Doları gecikme bedeli ödemeniz gerekir.
Aynı zamanda, telefonla kayıt yaptırma imkânınız da mevcut. www.ets.org/toefl/contact adresinden, bulunduğunuz yerdeki başvuru merkezinin numarasını bulabilir, telefonlar arayarak, yine yukarıda bilgisi verilen kart bilgileriniz ile kayıt işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Telefon üzerinden yapılacak geç kayıt, sınavdan önceki son iş günü içinde, telefonla sınav kaydını yapan merkezin bulunduğu bölgenin yerel saati ile 17.00’da kapanır. Gecikme ücreti olarak, 40 ABD Doları ödemeniz gerekir.
Posta ile kayıt yaptırmak için; https://www.ets.org/s/toefl/pdf/iBT_reg_form.pdf adresindeki kayıt belgesini indirip doldurmanız gerekiyor. Form üzerinde, ödeme yöntemlerinden birini seçebilirsiniz.

TOEFL Başvurusu Nasıl Yapılır?

Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada dışındaki ülkelerde sınava girecekseniz, https://www.ets.org/toefl/contact adresinden, kendi RRC’nizi (Regional Registiration Center-Bölgesel Kayıt Merkezi) bulmanız gerekiyor. İletişim bilgilerini bulduğunuz RRC’nize, postanızı gönderebilirsiniz. Ama bilgi almak için, öncelikle arayarak iletişim kurmanızda fayda var.

Formlar, en geç sınav tarihinden 4 hafta önce alınmış olmalı. Formu gönderdiğiniz halde, onay alamadıysanız, son kayıt tarihinden en az 3 gün önce, evraklarınızı postaladığınız kayıt merkezini arayın.

Form doldururken, https://www.ets.org/tr/toefl/ibt/register/codes adresinden bulabileceğiniz bazı kodları, elle girmeniz gerekir.

TOEFL Başvurusu Nasıl Yapılır?

Giriş ücreti ne kadar? Daha fazla bilgi almak ve başvurmak için nereye gidebilirim?

Sınav ücreti, birçok ülkeye ve sınav giriş yerine göre değişmesine karşın, Türkiye’de sınava girecek öğrencilerin, 185$ gibi bir sınav giriş ücreti ödemeleri gerekiyor. Getirileri, yarattığı fırsatlar gibi durumlar düşünüldüğünde, makul bir ücret ve yurt dışında herhangi bir resmi planı olanlar için, zorunluluk halini almış bir sınav olarak karşımıza çıkıyor. Birçok dil kursunun da imkân sağladığı sınav konusunda en aktif kurum ise, ETS olarak karşımıza çıkıyor. Ets.org adresinden detaylı bilgi ve faydalı içerikleri bulabileceğiniz gibi, sınava kayıt yaptırmak için yönlendirilebilirsiniz.

Kayıt sırasında ödeyeceğiniz ücreti düşündüğünüzde, yaptığınız işlemler sırasında oldukça dikkatli davranmanız, mümkün olduğu kadar araştırma yaparak, kayıt ve diğer işlemleri yapmanız önemli.

Exit mobile version