Okula Yeni Başlayan Çocukların Uyum Sorunu Nasıl Aşılır?

Okullar açıldı, çocuklar için ders zamanı başladı. Birçok çocuk, okul hayatına ilk adımlarını attı. Anaokulu veya ilkokula başlayan çocuklardan kimi hemen ortama uyum sağladı, arkadaşlar edindi, kimi de annesini özledi, belki biraz ağladı, alışamadı ortama. Bunun farklı sebepleri olabileceği gibi, genelde aynı kaynaklara dayanıyor ve çözümleri de basit olmasının yanında, uygulanması zor adımlar. Kafanızdaki şeyleri, çocuğun canını sıkmadan, onu zorlamadan ve baskı altına almadan yapmanızda fayda var.

Okula başlarken uyum sorunu yaşayan çocukların çoğunluğunda, başarısızlıktan kaynaklanan bir korku ve endişe vardır aslında. Okula başlamak, onun için, başarısız olma ve hem kendini, hem sizi hayal kırıklığına uğratma riski taşıyor ve çocuk, bundan korkuyor olabilir. Sizinle arasında güçlü bir bağ kurulmuşsa, bu sizi de düşünmesine sebep olabilir ve bu yüzden kendini sorumlu hissetmesine yol açabilir.

Okula yeni başlayan çocuğun uyum sorunu nasıl asılır

Çocuklar Okula Nasıl Alıştırılmalı?

Bu durumda yapmanız gereken, ona istediği takdirde başarılı olmaması için hiçbir sebep olmadığını ama başarısız olsa dahi; bunun hiç önemli olmayacağını, onu sevdiğinizi ve her zaman seveceğinizi hissettirmektir. Bu yaşta çocukların en çok ihtiyaç duydukları şey, sevgi ve destektir. Bu sevginin ve desteğin en önemli kaynağı ise, kuşkusuz ailedir.

Öte yandan, çocuğun okulda tek başına kalacağını, ailesi olmadığında savunmasız düşeceğini hissetmesi de, okula uyum sağlamasında sorun çıkaracaktır. Alıştığı ilk ortam olan evinde geçirdiği zamanın ardından, tanımadığı insanların arasına gelmek, onu tabi ki korkutacaktır. Öğretmen ile arasındaki ilişkiyi iyi kurması, öğretmenin çocuğa ilgi göstermesi ve güven vermesi, bu sorunu atlatmada önemli olacaktır.

Bu yaşta çocukla paylaşacağınız şeyler, ona hissettirdikleriniz ve verdikleriniz, ilerleyen yaşlarında çok büyük etkisi olacak hatıralardır. Psikologların bir sorunun kaynağını ararken, sürekli çocukluğa vurgu yapmasının sebebi, tam olarak budur. Çocukluk çağı, en savunmasız olduğumuz, desteğe en çok ihtiyaç duyduğumuz ve ileri yaşlar için temel bilgileri biriktirdiğimiz dönemdir. Bu dönemde çocuğun hissettiği duygular, kazanacağı beceriler, geleceğini yönlendirecektir.

Okula yeni başlayan çocuğun uyum sorunu nasıl asılır

Bu yaşlardaki çocukların üzerinde baskı ve egemenlik kurmamak, onlara ortak olduğunuzu, bir takım olduğunuzu ve söylediğiniz her şeyi, verdiğiniz her tavsiyeyi onun iyiliği için yapacağınızı hissettirmelisiniz. Sözcüklerin çok fazla anlamı olmayacaktır, tavırlarınız ancak ona bu hisleri verebilir. Ona sürekli emirler vermek, çocuğun patronu olduğunuzu ve ona sahip olduğunu hissettirmek, emirlerinizi yerine getirmediğinde öfkelenmek veya ağır cezalar vermek, hem insan ilişkilerinde ona zarar verecektir, hem de aranızdaki ilişkiyi, sağlıksız temeller üzerine kuracaktır.

Çocuğunuzla dost olmayı deneyin. Onun yaptığı her şeyi size anlatabileceğini, hatasıyla da, doğrusuyla da onun yanında olduğunuzu hissettirmeniz, çocuğunuzun yalan söylemek yerine, hasarı tamir etmek için, ortaya çıkan sorunlarda size danışmasını ve güvenmesini sağlayacaktır.

Exit mobile version