Hamilelikte Uzak Durulması Gereken Besinler

Hamilelik, kadınlar için oldukça zor ve sancılı bir süreç. Kadınların hem fiziksel, hem psikolojik anlamda oldukça yıpranabildiği, ama içlerinde büyüyen bir hayatın varlığını hissedince, tüm zorluklara değen bir hisse kapıldıkları bu dönem, bilinçli ve dikkatli hareket etmeyi de gerektiriyor. Dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ise, kuşkusuz beslenme. Kadının sadece kendisi için değil, bebeğini de düşünerek besin seçimini yapması ve sağlıklı bir şekilde bu süreci atlatması, oldukça önemli. Mutlaka yemesi gerekenlerin yanında hamilelikte uzak durulması gereken besinler de var.

Gebelik boyunca, bebeğin sağlıklı gelişimini önleyecek sigara, alkol gibi maddelerden kesinlikle uzak durmalısınız. Ayrıca, ufak yürüyüşler, yüzme gibi bedeni zorlamayacak egzersizler de faydalı olacaktır.

Gebeliğin ilk üç ayı, genellikle mide bulantılarının yoğun olduğu bir dönemdir. Bu dönemde anne, yemek için kendini zorlamamalı, yanında bulantıyı bastıracak kraker ya da beyaz leblebi gibi hafif tuzlu, kokusuz, yağsız ve baharatsız gıdalar tüketmesi yararlı olacaktır. Sosis, sucuk, salam gibi raf ömrünü uzatmak için katkı maddesi ilave edilen gıdalardan kaçınmak gerekir. İlk üç ayda annenin yiyeceği yemekler bebeği pek etkilemez, dolayısıyla, çocuğun bol gıda alarak büyümesini düşünerek kendini yemeye zorlamamalıdır. Sık aralıklarla, az az beslenmek, daha doğru olacaktır.

Vücudun su ihtiyacının artacağını düşünerek, günde 3 litre su içmenizde fayda var. Herhangi bir hastalık ya da gebeliğe bağlı diyabet durumu bulunmuyorsa, meyveler ve yeşil sebzeleri bol bol tüketebilirsiniz. Soda ve maden suyu, mineral açısından faydalı olduklarından, tüketilebilir. Ama gazlı içecekleri mümkün olduğunca az tüketmekte fayda var.

hamilelikte uzak durulması gereken besinler

Az Pişmiş Et

Haftada en az iki öğün kırmızı et yenmesi, sağlıklı gelişim için son derece yararlıdır. Ancak etin az pişmemiş olması ve raf ömrünü uzatmak için eklenen katkı maddelerini içeren ürünler tüketilmemelidir.

Etlerin iyi pişmiş olmasına özen gösterin. Sucuk, salam, sosis gibi şarküteri ürünlerini mümkün olduğu kadar uzak durun. Çiğ ette bulunan toksoplazma adı taşıyan parazit düşüklere neden olabiliyor. Ayrıca, hamileliğin ilk döneminde bu paraziti alan bebekler, sağırlık, yüksek ateş, sarılık, çeşitli solunum yolu, göz ve sinir sistemi hastalıkları riskiyle karşı karşıya kalabiliyorlar.

hamilelikte uzak durulması gereken besinler

Cıva Bakımından Zengin Balıklar

Haftada en az 1 öğün, balık tüketilmelidir. Ama midye, istiridye, kılıç balığı, kral uskumru gibi, cıva içeren balıklardan kaçınılmalı, levrek, çipura, somon gibi büyük balıklar tercih edilmelidir. Balık tüketmenin faydalarıyla birlikte bilinmesi gereken başka bir nokta, haftada 350 gramdan fazla balık tüketmenin zararlı olacağıdır. Ayrıca suşi gibi, çiğ balık içeren Uzakdoğu yemeklerinden de uzak durulmalıdır.

hamilelikte uzak durulması gereken besinler

Pastörize olmayan süt ve süt ürünleri

Pastörize olmayan sütten yapılan peynirlerde (yumuşak peynirler) listeria adlı bakteri bulunuyor. Bu bakteri, düşük, erken doğum ve doğum kusurlarına yol açıyor. Peynir alırken ambalajını okuyarak alın, ‘pastörize sütten yapılmıştır’ ibaresini mutlaka kontrol edin.

hamilelikte uzak durulması gereken besinler

Yumurta

Yumurta da, hamilelik sırasında tüketimine dikkat edilmesi gereken besinlerden. Yumurtayı az pişmiş halde tüketmek, şiddetli besin zehirlenmesine neden olan salmonella’nın kaynağı olabilir. Salmonella, genelde ishal, bulantı, kusma ve halsizlik gibi belirtilerle kendini gösterir ve besin zehirlemelerine yol açabilir.

hamilelikte uzak durulması gereken besinler

Çay

Ülkemizde oldukça yoğun şekilde tüketilen çay, aslında, özellikle hamilelik döneminde, pek fazla tüketilmemesi gereken içecekler arasında yer alıyor. Çayın içinde bulunan ‘’tanen’’ adlı madde, demir emilimini azaltabiliyor ve demir, B12 gibi önemli maddelerin eksikliğine sebep olabiliyor. Eğer çok istediyseniz, nadir aralıklarla, açık ve limonlu çay içebilirsiniz.

hamilelikte uzak durulması gereken besinler

Kahve ve kafeinli içecekler

Kahve, hamilelikte şiddetle uzak durulması gereken içeceklerden birisi. Bebek için oldukça zararlı ama eğer kahve keyfini bırakamıyorsanız, kafeinsiz içmeye dikkat edin. Yüksek seviyelerdeki kafein, erken doğum ve düşüğe sebep olabiliyor.

hamilelikte uzak durulması gereken besinler

Bitki çayları

Bitki çayı içerken dikkatli olun. Özellikle adaçayından uzak durun. Ihlamur ve rezene dışında fazla bitki çayı içmeyin. Açık satılan karışımlardan ve kaynağını bilmediğiniz bitki çaylarından içmeyin. Hamilelik boyunca hangi bitki çaylarını içebileceğinizi doktorunuzla mutlaka konuşun.

hamilelikte uzak durulması gereken besinler

Salam, sosis, sakatat gibi katkılı et ürünleri

Bu gibi yiyecekler düşüğe yol açan listeria bakterisi bulaşmasına neden olabiliyor. Listeria, plasentadan geçebilen ve bebeğe bulaşarak enfeksiyona hatta hayati tehlike yaratan kan zehirlenmesine yol açabiliyor.

hamilelikte uzak durulması gereken besinler

Sigara

Artık klasik ve herkes tarafından bilinen yasaklardan birisi. Hamilelik sürecinde, en tehlikeli maddelerden. Sigara, en başta bebeğin doğum kilosunun düşük olmasına yol açıyor ve günde dört taneden fazla içilen sigara, bebekte sakatlıklara neden oluyor. Ayrıca, hamileler mümkün olduğu kadar sigara içilen ortamlardan uzak durmalı.

hamilelikte uzak durulması gereken besinler

Alkollü içecekler

Yine en çok bilinen yasaklardan birisi. Alkollü içecekler, bebeklerde, zeka gelişiminde bozukluklar ve anomaliler gibi zararlı etkiler ortaya çıkarabiliyor. Her ne kadar bazı doktorlar, kan yapıcı özelliğinden dolayı, haftada bir şaraba izin verseler de, yapılan araştırmalar, alkollü içeceklerin, bebeklerin gelişimi açısından zararlarını ortaya koyuyor.

hamilelikte uzak durulması gereken besinler

Gebeliğe başlarken sahip olduğunuz kiloya göre değişmekle birlikte, gebelikte 11-14 kg civarı kilo alımı gereklidir. Bununla beraber, gebeliğin ilk 6 ayında, her ayda 1 kilogram, 6. Aydan itibaren her ay 2 kilogram alınması, dengeli olacaktır.

Exit mobile version