Hamilelikte Doğal Temizlik Malzemeleri

Hamilelik dönemi, kadın vücudunun normalden çok daha hassas olduğu önemli bir dönemdir. Bu dönemde anne adayları bebeklerinin sağlıklı gelişimine odaklandığı için bazı küçük ayrıntıları ihmal etmektedirler. Bebeğin sağlıklı gıdalar almasının dışında çevresel ve kişisel bakımlarda kullanılan ürünler bu ufak ayrıntıları ortaya çıkarmaktadır. Anne adayları özellikle temizlik konusunda daha hassas davranmalı hemen hemen her ürünün kimyasal maddelerle üretildiği günümüzde bu konuyu ciddiye almalıdır.

Yapılan araştırmalarla, bebeklerin beş duyu organından ilk olarak koku alma duyusunun geliştiğini ve kokuların direkt olarak beyne ulaşarak bebeğin gelişimini önemli derecede etkilediğini görüyoruz. Uzmanlar bu sebepten hamilelik esnasında anne adaylarının kimyasal ürünlerden olabildiğince uzak durmasını söylemektedirler. Yine aynı şekilde annenin hassaslaşan deri tabakasından dolayı özellikle kişisel temizlik esnasında da olabildiğince doğal ürünler kullanmaları önerilmektedir.

Anne adaylarının kaçınması gereken zararlı kaynakları sıralayacak olursak bunların en başında temizlik ürünleri, sigara dumanı, boyalar, yapıştırıcılar, böcek ilaçları, kozmetik ürünleri gibi günlük hayatta sıkça kullanılan bir çok kimyasal ürün gelmektedir. Bu ürünlerde bulunan kimyasallara maruz kalmadan sizler için hazırladığımız bu listeyle hamilelikte doğal temizlik malzemeleri ve hamilelikte bakım hakkında geniş bir bilgiye ulaşabilirsiniz.

Makyaj Temizleme

makyaj-temizleme

Anne adaylarının ciltleri hamilelik esnasında hassaslaştığı için çok sık makyaj yapmamaya özen göstermelidirler. Yapılan makyaj ise gün sonunda mutlaka temizlenmelidir. Makyaj temizleme sütünü doğal yollarla evde kendiniz de yapabilirsiniz. Bunun için yarım litre süt, üç çorba kaşığı badem yağı ve bir adet salatalık kullanmanız yeterli olacaktır. Salatalığı kabukları ile birlikte rendeleyin ve sütle birlikte kaynatın. Kaynama işleminden sonra soğuyan karışımı süzün ve üç çorba kaşığı badem yağı ekleyerek doğal makyaj temizleme sütünü elde edin ve yüz temizliği işini de bu süt ile böylece çözmüş olun.

Diş Temizliği

Hamilelik-döneminde-diş-sağlığı

Hamilelik döneminde salınan hormonlar diş etlerini oldukça hassaslaştırmaktadır. Diş bakımı bu dönemde daha fazla ciddiye alınmalıdır. Günde en az iki kere fırçalamayla ve yapılan gargarayla birlikte oluşacak diş eti kanamalarının önüne geçebilirsiniz. Bir çay bardağı suya bir çay kaşığı karbonat ekleyerek doğal yolla gargara suyunu hazırlayabilirsiniz. Bununla beraber diş macunu seçiminde dikkatli davranmalı florür ve peroksit içeren diş macunlarından uzak durmalısınız.

Ev Temizliği

ev-temizliği

Ev temizliği sırasında kullanılan ürünler yoğun kimyasal maddelerden yapıldığı için solunduğu takdirde bebekler için risk oluşturmaktadır. Evde doğal olarak hazırlayacağınız temizlik ürünlerini hamilelik sonrasında da kullanabilir bu tür kimyasallardan korunabilirsiniz. Lavabo ve duşa kabinleri tuza batırılmış limonla tüm yüzeye uygulayarak temizleyebildiğiniz gibi limon ve sirkeyle de inatçı lekelerin üstesinden gelebilirsiniz. Aynı şekilde sirke de doğal temizleyicilerden biridir. Spreyli bir şişeye eşit miktarda su ve sirkeyi karıştırarak evin her köşesinde temizlik için güvenle kullanabilirsiniz. Evin genel temizliği için yine greyfurt tohumu yağını 1/5 oranında suyla karıştırarak sprey şeklinde tüm yüzeylere uygulayabilirsiniz. Bu doğal temizlik maddeleri ile hem bebeğinizi hem kendinizi kimyasallardan korumuş olacaksınız.

Saç Bakımı

saç-bakımı

Saç bakımı hamilelik döneminde en çok dikkat edilmesi gereken konulardan biridir. Anne adaylarının özellikle saç boyatırken çok dikkatli olması gerekir.  Saç boyasında bulunan pfenilendiyamin maddesi hamilelere zararlı olduğu gibi yine bu madde saç kremleri ve şampuanlarda da bulunmaktadır. Zorunlu durumlarda boya yapılacaksa da kesinlikle doğal boyalar tercih edilmelidir. Aynı şekilde hazırlayacağınız şampuanla da doğal yollarla saç bakımınızı yapabilirsiniz. Alternatif olarak evde şampuan hazırlamak için gerekli olan malzemeler ise lavanta yağı, sabun rendesi ve zeytinyağıdır. Bir çorba kaşığı ile bir avuç dolusu rendelenmiş beyaz sabunu karıştırın ve üzerine hoş koku vermesi için beş altı damla lavanta yağı ekleyin. Bir kapta iyice karıştırın ve saçınıza uygulayın. Bu yöntemle sağlıklı ve parlak saçlara sahip olabilirsiniz.

Cilt Bakımı

o-PREGNANT-WOMAN-facebook

Özellikle bu dönemde cilt oldukça hassaslaşır ve çeşitli problemler oluşmaya başlar. Bu tür cilt problemlerinden kaçınmak için düzenli olarak duş almalı ve bitkisel yüz maskeleri yapmalısınız. Nemlendirici doğal kremlerle duştan sonra cildinizin daha yumuşak ve pürüzsüz olmasını sağlayabilir cilt problemlerini önleyebilirsiniz. Hamilelikte cilt temizliği için doğal bakım kremlerini eczanelerden ve çeşitli kozmetik mağazalarından edinebilirsiniz. Bitkisel yüz maskelerini ise çeşitli karışımlarla evde kendiniz hazırlayabilirsiniz. Bir yumurta sarısı, bir çorba kaşığı susam yağı ve yaklaşık üç dört damla limon suyunu iyice karıştırarak yüzünüzde yaklaşık on dakika boyunca bekletin. Bu maskeyi haftada bir yaparak cildinizi temizleyebilirsiniz. Ayda bir yapacağınız bal maskesi ile de cildinizi koruyabilirsiniz. Bir limonun suyuna üç çay kaşığı bal ve bir çay kaşığı gliserin ilave ederek karıştırın. On dakika yüzünüzde beklettikten sonra temiz ılık suyla durulayın. Cildinizi temizlemek için yapmanız gerekenler bu kadar kolay.

Exit mobile version