Emzik Nasıl Temizlenir?

Emzik, bebeğin sakinleşmesine ve rahatlamasına yardımcı olduğu için anne – babalar tarafından tercih edilen bir bebek eşyasıdır. Uykuya dalmayı kolaylaştırır, kesintisiz uykuya yardımcı olur.

Tüm bu iyi özelliklerine rağmen emziğin son derece dikkatli kullanılması gerektiği de uzmanların üzerinde durduğu önemli bir nokta. Bebeğin emme becerisini tam olarak kazanana kadar emzik verilmemesi öneriliyor. Emziğin bir “kurtarıcı” olarak görülmesi de yanlış. Ağlamalara engel olmak için her fırsatta bebeğe emzik verilmemesi gerekiyor.

Her şeyden önemlisi bebeklerin ağız yoluyla kullandığı emzik, temizliğine sürekli dikkat edilmesi gereken bir gereç. Dikkatli ve özenli temizlenmediğinde bebeğin sağlığı tehlikeye girebilir. Emzik nasıl temizlenir, doğru temizlik yöntemlerini ve püf noktalarını sizler için araştırdık.

Emzik Nasıl Kullanılır?

Bebek emziği kullanımıyla ilgili birkaç püf noktaya değinelim:

Bebek emziği kesinlikle tabanlı olmalıdır. Ayrıca bu taban üzerinde bebeğin nefes almasını kolaylaştıracak şekilde delikler bulunmalıdır. Emzik tabanı, bebeğin emziği yutmasını engeller.

Daha dayanıklı ve daha kolay temizlenir olan silikon emzikler önerilmektedir. Kauçuk emzikler çabuk kirlenir ve suyu içine emdikleri için hızlı deforme olurlar. Bunun dışında kauçuk emzik mi silikon emzik mi kullanmalıyım sorusuna en iyi yanıtı doktorunuza danışarak karar verebilirsiniz.

Damaklı emzikler; damağa daha iyi adapte olup herhangi bir damak bozukluğuna sebebiyet vermedikleri için uzmanlar tarafından kullanımında sakınca görülmemektedir. 1 yaşın altındaki bebeklerde ise anne memesine benzemesi sebebiyle damaksız damla uçlu emzikler önerilmektedir.

Bebeğin uykuya dalmasını kolaylaştırdığı için gece bebek emziği kullanımında bir sakınca yoktur.

Emziğin şekere, bala ve buna benzer şekerli yiyeceklere batırılıp bebeğe verilmesi önerilmez. Bu durum diş çürüklerine davetiye çıkarır.

Emzik Nasıl Temizlenir?

Emzik ilk alındığında ambalajından çıkarıldıktan sonra doğal sabun ve su ile yıkanmalıdır. İyice durulanması, herhangi bir sabun artığı kalmaması gerekir.

İlk 6 ay, bebeğin bağışıklık sistemi henüz olgunlaşmakta olduğu için her gün 5 dakika süreyle kaynatılması önerilir. Kauçuk emzikler kaynatılmadan temizlenmelidir.

Silikon emzik ev içerisinde yere düştüğünde sıcak sudan geçirilerek temizlenir.

Eğer ev dışında yere düştüyse kaynatma imkanınız yoksa sıcak sabunlu su ile temizlenmeli, bol su ile durulanmalıdır.

6 aydan sonra emziğin tam olarak dezenfekte edilmesi için 2 güne bir, 5 dakika kaynatılması önerilir. Kaynama süresi daha uzun olmamalıdır. Unutulmamalıdır ki kaynatma işlemi sadece silikon emzikler için uygulanacak bir dezenfekte yöntemidir. Kauçuk emzikler kaynatılmamalı, soğuk suyla dezenfekte edilmelidir.

Bazı silikon emzikler bulaşık makinesinde yıkamaya uygun olarak üretilirler. Emziği alırken makinede yıkanabilir olması sizin için önemliyse etiketindeki yıkanabilir ibaresini kontrol etmeyi unutmayın.

Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar:

Emzik bebeğe verilmeden önce muhakkak kontrol edilmelidir. Emziğin kullanım süresi, bebeğin emme sıklığı ve süresiyle alakalıdır. Ama genellikle 2 – 3 ayda emzikler parçalanır. Bu durumda emzik derhal değiştirilmelidir. Aksi halde kopan emzik parçaları bebeğin boğazına takılabilir.

Kauçuk emzik mutlaka soğuk suyla temizlenmelidir.

Emziğin yapış yapış olması veya aralarında çatlaklar görülmesi temizlemeyi güçleştireceğinden ve tam hijyen sağlanamayacağından emziğin değiştirilmesi gerekir.

Exit mobile version