Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır?

Düdüklü tencereler hepimizin evinde bulunan, birçok yemek için temel gereklilik olan, çok kullanışlı bir alettir. Pratik ve kullanışlı olmasının yanı sıra, düdüklü tencere kullanımı ilk kez kullanacaklar için zor ve karmaşık gelebilir. Kullanırken yapılacak hatalar, yanma, ufak çaplı yaralanmalar gibi istenmeyen durumlara sebep olabilir. Düdüklü tencere nasıl kullanılır, kullanırken nelere dikkat etmek gerekir gibi konulara hâkim olmak, hem işleri daha kolay halletme konusunda, hem de oluşabilecek kötü durumlara karşı korunmada önemli avantajlar sağlar.

Düdüklü Tencere Nasıl Pişirir?

Düdüklü tencere, buhar gücünden faydalanarak, yemekleri hızlı pişirme prensibine dayanarak çalışan bir alettir. Suyun kaynama derecesi ile basınç arasındaki ilişkiden hareket edilerek icat edilmiş bir tenceredir. Yemekleri yüksek ısıda ve tamamen kapalı bir ortamda pişirdiği için, yemeklerin pişme sürelerini en aza indiren düdüklü tencerelere, yemeğin piştiğinin anlaşılması için bir subap ilave edilmiştir.

Bu tip tencerelere düdüklü denmesinin sebebi, basınç dolayısıyla tencerenin patlamaması için, tencerenin üzerine yerleştirilmiş olan subap bulunması ve basınç arttıkça, tencerenin üzerindeki düdüğün hava kaçırmasıdır. Bu şekilde, yoğun basınç ile muhatap olan tencerenin patlamasının önüne geçilir.

Düdüklü tencerenin hava kaçırması, herhangi bir tehlike yaratmaz ama verimsizliğe sebep olur. Hava kaçıran tencere, tasarım amacına uygun olan basınç seviyesini koruyamaz, bu sebeple yeterli kaynama derecesine ulaşamadığından, yemeklerin pişme süreleri, doğal olarak artacaktır.

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır?

Düdüklü tencere kullanımı aslında oldukça basittir, ama dikkatli olunmaması durumunda büyük riskler taşıyabilir. Öncelikle, yemek malzemeleri tencerenin içine konulur, tencerenin kapağı sıkıca kapatılır. Kapağı kapamadan önce lastiğinin doğru şekilde yerleşmiş olduğundan emin olun. Eğer kollu ise kolu kapatarak kilitleyin. Tencere düğmeli ise düğmesine basarak kilit mekanizmasını devreye sokmuş olacaksınız.

Dikkatli ve düzgün bir şekilde kapatılan kapağın ardından, düdüğe bakılır. Klasik düdüklü tencerelerde düdüğün, ilk etapta dik konumda olması gerekir. Tencedeki yemek pişerken düdükten buhar gelmeye başlayınca, yani tencerenin düdüğü ötmeye başlayınca, düdüğü indirmeniz gerekir.

Ocak kısık ateşte iken, yemeğin pişme süresine ulaşmasına kadar bekleyin ve pişme süresi dolunca ocağın altını kapatın fakat asla tencereye dokunmayın, buharın yok olmasını bekleyin. Buharın dağılması için geçmesi gereken, yaklaşık olarak 10 dakika sonrasında, tencerenin düdüğünü tekrar dik konuma getirebilirsiniz.

Düdüğü dik konuma getirdikten sonra da, tencereden bir buhar çıkışı olacaktır. Bu ani ve hızlı buhar çıkışını bekledikten sonra, tencerenin kapağını açabilirsiniz.

Tencereyi zorlamanız, basınç hala içerideyken açmaya çalışmanız durumunda, tencere patlayabilir ve yaralanmalara, yanmalara varan kazalar meydana gelebilir. Bu yüzden dikkatli olmanız ve basınç dağılmadan, tencerenin kapağını açmamanız gerekir.

Yukarıda anlattığımız tüm bilgiler klasik düdüklü tencereler için geçerlidir. Uzun yıllardır piyasada çok farklı modellerde, yemek yapmayı kolaylaştıran düdüklüler mevcuttur. Bu tip bir düdüklü tencereniz varsa ne demek istediğimizi anlamışsınızdır. Son model tencerelerin kapağında numaralar yer alır. Bunlar et, sebze vs gibi farklı gıdaların pişme sürelerini göz önünde bulundurarak tasarlanmıştır. Ama temelde pişirme mantığı aynıdır. Düdükte yer alan numara ayarını yaparak tencereyi kullanmaya başlayabilirsiniz. Pişirme süresi dolduktan sonra ocağı kapatın. Tencere soğuyana kadar dokunmayın. Soğuduğunda kolayca açabilirsiniz. Bekleyecek kadar vaktiniz yoksa da lavabo içinde soğuk suya tutabilirsiniz.

Exit mobile version