Diş Fırçası Temizliği Nasıl Yapılır?

diş fırçası temizliği

Dişlerin temizliği ve ağız bakımının en temel araçlarında biri olan diş fırçasının temizlenmesi gerektiğini düşünmüyor olabilirsiniz. Ağızdaki bakterilerin temizlenmesi için diş fırçası kullanılır. Ağızdan temizlenen bakterilerin bir kısmı macunla beraber akan suya karışırken bir kısmı da fırça üzerinde kalır. Her gün diş macunu ve su ile bir araya gelen, ağızdaki bakterilere maruz kalan diş fırçası, etkili şekilde temizlenmez ve doğru koşullarda muhafaza edilmezse; diş fırçasının ağız sağlığına faydadan çok zararı olabilir. Diş fırçalarının hijyenini sağlamak için günlük ve haftalık olarak temizlemek ve 3 ay sonunda yenisiyle değiştirmek gerekir.

Günlük Diş Fırçası Temizliği

Diş fırçalama işlemi genellikle sabah ve akşam olmak üzere günde iki kez yapılır. Dişleri fırçaladıktan sonra fırçanın üzerinde macun kalıntısı kalmayacak şekilde yıkamak gerekir. Akan suyun altında yıkanan fırçayı sallayarak fazla suyu atıp kağıt havluyla kalan ıslaklığı gidermek, fırçanın daha hızlı kurumasını sağlar. Islak kalan fırça üzerinde bakteri oluşur. Islaklığı alınmış diş fırçası dik şekilde ve hava alan bir yerde muhafaza edilmelidir. Günlük kullanılan diş fırçası, deliksiz fırça kapağı ya da dolap içinde bekletilmemelidir. Eğer gün içinde dışarıda ya da iş yerinde dişlerinizi fırçalamak için yanınızda diş fırçası taşıyorsanız; kullandıktan sonra birkaç kat kağıt havluya sarıp o şekilde çantaya koymak bakteri oluşumu riskini azaltır.

Haftalık Diş Fırçası Temizliği

Haftada bir kez olmak üzere diş fırçası temizliği yaparak, fırçanın hijyenik kalması sağlanır. Diş fırçası temizliği için kullanılabilecek birkaç farklı yöntem bulunur. Diş fırçası, karbonatlı su ya da sirkeli su içinde bekletilerek fırça temizliği yapılabilir. Hijyenik bir temizlik için, bir bardak ılık suya bir tatlı kaşığı karbonat ya da 3 yemek kaşığı sirke atıp diş fırçasını, fırça kısmı bardağın içinde kalacak şekilde yerleştirip bir gece boyunca bekletmek gerekir. Diş fırçası temizliği yaparken her bir fırça için ayrı bardak hazırlanmalı, aile bireylerinin fırçaları birbirine karıştırılmamalıdır.

Diş fırçası temizliği hidrojen peroksit ile de yapılabilir. Su bardağının içine hidrojen peroksit doldurup, fırça kısmı içine girecek şekilde 3 dakika bekletildiği takdirde, diş fırçası temizlenir. Daha sonra diş fırçasının iyice durulanıp fazla suyunun alınması ve kurumaya bırakılması gerekir. Hidrojen peroksit kullanımının ağız sağlığı açısından herhangi bir riski bulunmadığı için güvenli kullanım sunar.

Haftalık diş fırçası temizliğinde kaynar su yöntemi de kullanılabilir. Cezve içinde bir miktar su kaynatıp, su kaynar durumdayken fırça kısmını cezveye sokup 2 dakika kadar bekleterek fırça steril hale gelir. Bu işlem, yeni alınmış diş fırçasını kullanmadan önce de uygulanabilir.

Diş fırçası temizlerken çamaşır suyu, bulaşık deterjanı gibi kimyasal içeren deterjanlar kullanılmamalıdır. Diş fırçası temizliğinin yanı sıra, fırçalık temizliği de haftalık olarak yapılmalıdır. Diş fırçaları her 3 ayda bir mutlaka yenisiyle değiştirilmelidir.

Exit mobile version