Çocuklara İç Çamaşırı Kuralı Nasıl Öğretilir?

Bugün Türkiye’ de her 5 çocuktan 1 ‘i tacize maruz kalıyor, faillerinin çoğu aile yakınları ya da ailenin tanıdığı kimseler. Ne yazık ki kanunlar kadın ve çocuk hakları konusunda çok zayıf ve bizlere de kendi kendimizi korumak kalıyor. Çocuğun psikolojisine ve sosyal ilişkilerine zarar veren cinsel istismarı önlemek için çocuklarınıza iç çamaşırı kuralını öğretmelisiniz. Bu kural temelde 4 öğretiye dayanır, ebeveynler, çocuk bakıcıları ve öğretmenler tarafından çocuklara öğretilmelidir.

Vücudunuz Size Aittir.

Anne ve babalar çocuklarının cinsiyet farklılıkları hakkında sordukları tüm sorulara içtenlikle doğru cevaplar vermelidirler. Özellikle cinsel organlarının adları pipi ya da ipek gibi takma isimlerle değil penis ve vajina olarak öğretilmelidir. Vücudumuzun sadece bize özel olduğu, yabancılar tarafından dokunulmaması gereken özel bölgelerin varlığı anlatılmalıdır. Çocuklara bölge ayrımları el, kol,bacak, kulak gibi görünen bölgelerden dudak, göğüs, bacak arası dediğimiz cinsel organlarımızın bulunduğu bölge ve popo gibi özel bölgelerimiz ile kıyaslanarak anlatılmalıdır.

Bu özel kısımlara yabancıların dokunmaması gerektiği iyi dokunuş ve kötü dokunuş farkı verilerek anlatılmalıdır. Her çocuğun sevgiye, sarılmaya ihtiyacı olsa da her çocuğun bir öpücüğü ya da bedensel teması reddetme hakkı vardır. Böyle durumlarda çocuğunuzu ‘’Hadi dedeye bir öpücük ver, teyzenin kucağına otur.’’ Diyerek zorlamayın.

Çocuklara İç Çamaşırı Kuralı Nasıl Öğretilir

İyi Dokunuş – Kötü Dokunuş

Çocuklar uygun ve ya uygunsuz temasın farkını anlamayabilirler. Bu nedenle çocuğunuza vücudunun özel kısımlarına bakmasının, dokunmasının ve öpmesinin doğru olmadığını anlatın. Bedensel temaslarda bir sınır olması gerektiğini ve bu sınırında iç çamaşırı olduğunun altını çizin. Eğer yabancı biri iç çamarına dokunursa, onu çıkartmasını isterse reddetmesini, bağırmasını ve en yakınındaki aile büyüğünden yardım istemesini söyleyin.

Çocuk tacizcilerinin çoğu çocukları bu sırada tehdit ederek seslerini çıkarmamaları gerektiğini, bunun ikisinin arasında bir sır olduğuna dair çocuğu kandırmak ister. Çocuğunuza aile arasında sır olmayacağını, iyi ve kötü ne olursa anne ve babaya anlatılması gerektiğini hep hatırlatın.

Çocuklara İç Çamaşırı Kuralı Nasıl Öğretilir

İyi Sırlar- Kötü Sırlar

Gizlilik cinsel istismar yapan kişilerin en sık başvurdukları yöntemlerden biridir. İşte bu nedenle çocuklara saklayacakları şeyin amacının iyi mi kötü mü olduğu örneklerle net bir şekilde açıklanmalıdır. Örneğin birine sürpriz doğumgünü partisi hazırlamak iyi ve masum bir amaca hizmet ettiğinden saklanabilecekken, onları üzen, rahatsız eden , ürküten her şeyin saklanmaması gerektiği öğretilmelidir.

Çocuklara İç Çamaşırı Kuralı Nasıl Öğretilir

 

Önleme ve Koruma Yetişkinlerin Sorumluluğundadır.

Çocuklar istismara uğradıklarında utanç duyabilirler, kendilerini şuçlu hissedebilirler ya da korkabilirler. Böyle bir durumla karşılaştığında bu durumun çocuğun şuçu olmadığını anlatmalı, onun bunu sizinle paylaşarak ne kadar doğru bir davranışta bulunduğunu anlatıp onu cesaretlendirip, gururlandırmalısınız.

Anne ve baba evde cinsellik etrafında bir tabu oluşturmaktan kaçınmalı ve bu duygunun yanlış olmadığını vakti geldiğinde kendi cinselliklerini kendi tercihleri doğrultusunda yaşayabileceklerini anlatmalıdır.

Çocuklara İç Çamaşırı Kuralı Nasıl Öğretilir

 

 

Bu Kuralla Birlikte Alınabilecek İp Uçları

Haber Verme ve Açıklama

Çocuklara, kendileri için güvenlik ağı oluşturacak büyüklerin kimlerden oluşabileceği anlatılmalıdır. Anne, baba , öğretmen, doktor, polis gibi kimselerden yardım isteyebilecekleri söylenmelidir.

Güvenlik ağından sadece bir kişi çocukla birlikte yaşayan biri olmalı, diğer kişi ise en yakın aile fertlerinin dışında biri olmalıdır.

Çocuklara İç Çamaşırı Kuralı Nasıl Öğretilir

Olayın Failleri

Çoğunlukla olayın faili çocuğun ve ailenin tanıdığı birisidir. Küçük çocukların, kendilerini tanıyan bir kişi tarafından istismar edildiklerini anlamaları özellikle zordur. İstismarcıların çocuğun güvenini kazanmak için uyguladıkları hazırlama sürecini asla aklınızdan çıkarmayın. Çocukların, onlara hediyeler veren, onlardan bazı konuları sır olarak saklamalarını isteyen veya onlarla yalnız başına vakit geçirmek isteyen kişilerle ilgili ebeveynlerini bilgilendirmeleri evde kural haline getirilmelidir.

Bazı durumlarda ise fail bir yabancıdır bu nedenle de çocuğunuza yabancılara nasıl davranması gerektiğini anlatmalısınız. ‘’ Asla bir yabancının evine gitme, arabasına binme onlardan hediye kabul etme.’’ gibi basit kuralları öğretebilirsiniz.

Exit mobile version