Çocuklar için Alerjen Besinler

Çocuklarda alerji riski her zaman yetişkinlerden daha yüksektir. Besin alerjisi özellikle 3-4 yaşlarında kendini göstermektedir. Bu alerjen besinler beslenme listelerinden ne kadar erken çıkartılırsa etkileri de o kadar az olmaktadır. Alerjen besinleri öğrenme yöntemi deneme-yanılma yöntemidir. Bu nedenle çocuklarda besinler denenmeli ve alerji yapan besinlerden uzak durulmalıdır. Bu besinler kişiden kişiye değişmekle beraber bazı besinlerin de alerjen olma riskinin yüksek olduğu bilinmektedir.

Histamin de, alerji ile ilgili tepkileri ve belirtileri yaratan maddelerden birisidir. Histamin açısından zengin veya histamin salgısını uyaran maddeler, dikkatli tüketilmelidir.

Histamin uyaranlar: Yumurta akı, kabuklu deniz ürünleri, çilek, domates, çikolata, balık, ananas, papaya, bakla, bezelye, fasulye, yer fıstığı, ceviz, tahıllar.
Histamin açısından zengin gıdalar: Lahana turşusu, salam, konserveler, mayalı peynirler. Ette de hayvanın kesimi esnasında stresli olmasından (uzun süre acı çekmesi) kaynaklanan histamin yükselmesi olabilmektedir.

cocuklarda alerjen besinler

Kabuklu yiyecekler de yine besin alerjisine neden olan etkenlerin başında gelmektedir. Bu tip besinlere dikkat edilmeli ve çocuklarda beklenmeyen bir etkiye sebep olabilecekleri bilinmelidir.
Özellikle çocukların gelişimlerinde ve beslenmelerinde büyük yer tutan bu besinler alerjen maddeler içermeleri sebebiyle yüksek risk grubundadır. Bu besinleri çocuklara ayrı ayrı yedirmek alerjinin hangi besinden kaynaklandığını öğrenmeye yardımcı olacaktır.

Vücutta kızarıklıklardan başlayıp nefes alma zorluklarına kadar ilerleyen tabloya sahip olan besin alerjileri aileleri en çok korkutan durumların başında gelmektedir. Ek besine geçişle beraber ortaya çıkan bu alerjiler, dudakta ağızda yanma, kaşıntı, kızarıklık gibi etkilerle kendini göstermektedir. Besinle çocuğun temas ettiği anda ortaya çıkmakta ve kontrol alınmadığında ilerleyerek devam etmektedir. Çocukluk döneminde bağışıklık sisteminin tam gelişmemiş olması daha büyük sorunlara neden olabilmektedir. Bazı besinler herhangi bir temasla alerjiye neden olabiliyorken bazı besinler piştikten sonra etkinliğini kaybetmekte ve alerji riskini ortadan kaldırabilmektedir.

Bu besinler kişiden kişiye değişmekle beraber bazı besinlerin de alerjen olma riskinin yüksek olduğu bilinmektedir. Besinlerden en önemli iki tanesi süt ve yumurtadır.

cocuklarda alerjen besinler

Süt

Süt alerjisinde inek sütüne karşı alerji görülebilir, buna karşın bir süt ürünü olan peynirde alerji görülmeyebilir. Bunun nedeni sütün içinde bulunan laktoalbuminin peynir yapımı esnasında ayrışmasıdır. Laktoalbumin, sütün alerji yapmasının nedenlerinden biridir.

cocuklarda alerjen besinler

Yumurta

Yumurta, çocuklar tarafından çok sevilmesine, zengin besin içeriği nedeniyle, çok tercih edilmesine karşın, alerjen olabilecek özellikler taşıyan gıdalardan biridir. Ama yumurta içindeki maddelere karşı duyarlılığı olan çocuklarda, kaşıntı, elde ve ayakta şişlik, kırmızı benekler görülebilmektedir. Hatta sadece yumurtaya değil, yumurta içeren, mayonez gibi diğer besinlere karşı da alerji gelişebilir.

cocuklarda alerjen besinler

Peynir

Peynir alerjisi olan kişilerde asıl sorun peynir değil, peynire eklenen küf koruyucu, tat vericilerdir. Korucuyu maddeler, alerji yapma özelliğini değiştirebilmektedir.

cocuklarda alerjen besinler

Yer Fıstığı

Yerfıstığı son zamanlarda en çok yan etkiye sebep olan besinlerden biridir. Ve sonuçları diğer alerjen maddelere göre daha ağır olmaktadır. İçeriğindeki etken madde çocuklarda çok daha etkili olmaktadır.

cocuklarda alerjen besinler

Çilek

Çilek çok sevilen meyvelerden bir tanesi olsa da büyük bir yüzde ile alerjen besinlerin başında gelmektedir. Hatta meyveler arasında ilk sırada yer almaktadır. Bu nedenle çocuklara çilek meyvesi belirli bir zaman sonra ve tek başına verilmelidir.

cocuklarda alerjen besinler

Greyfurt

Narenciyeler günlük hayatımızda çok kullanılmasına ve çok yararlı özellikleri olmasına rağmen, greyfurt gibi türleri, alerjiye sebep olabilmektedir. Özellikle, bazı ilaçlarla beraber kullanıldığında, yüksek risk taşıyan greyfurt, çocuklarda belli bir süre sonra denenmelidir. Sadece meyvenin kendisi değil, meyveden yapılan içecekler de, bu tür etkilere sebep olabilir.

cocuklarda alerjen besinler

Pişirme, alerjik etkiyi azaltmakta veya yok edebilmektedir. Bu nedenle et gibi pişirilen ürünlerde alerjik reaksiyon fazla görülmez. Ancak, yiyecekleri hazırlama ve pişirme sürecinde reaksiyon gösterilen gıdalar dikkatle eklenmelidir. Örneğin tahıla alerjisi olan bir bebek, tarhana çorbasına da tepki verebilir.

Farklı maddelere hassasiyeti olan çocuklarda, bu maddelerin tüketimi sonrası, genellikle benzer etkiler görülür. Bu etkiler, çocukların bünyelerinin hassas olduğu maddelerle karşılaşması sonucu, vücudun bu duruma karşı gösterdiği reaksiyonlardır. En çok karşılaşılan alerjiye bağlı etkiler; Egzama, deride pişik, kaşıntı, ödem, nedeni olmayan kusma ve ishal, astım-bronşit, nezle, burunda akıntı, gözlerde yaşarma, karın ağrısı ve şişkinlik şeklinde, kendilerini gösterebilirler.
Beklenmeyen etkiler görüldüğünde vakit kaybetmeden doktora görünmeli ve alerjen olan besin ömür boyu beslenme düzeninden çıkarılmalıdır.

Exit mobile version