Bebeklerde Ek Gıdaya Geçişte Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bebekle ilgilenmek hem büyük bir heyecan ve haz verir, hem de yüksek düzeyde dikkat ve ilgi gerektirir. Birçok dış etkene karşı korunmasız olan bebekler, kolayca hastalanabildikleri gibi, özellikle gıdalardan gelebilecek etkilere karşı da oldukça hassastırlar. Bebeğin hayatına girecek her yeni olgu için, bebeği tanımak, dikkatli olmak ve zaman vermek gerekir. Anne sütünün ardından ek gıdaya geçecek bebekler için de aynı durum söz konusudur.

İlk 6 Ay Anne Sütü Tercih Edin

Ek gıdaya geçiş konusunda, iki farklı fikir mevcut. Doktorların büyük çoğunluğu, bebeği ilk 6 ay sadece anne sütüyle beslemek gerektiğini, 6 ay sonunda ek gıdaya geçilmesinin doğru olacağını önerecektir. 6 ay boyunca bebeğinizin sindirim sistemi, katı gıdayı hazmetmeye hazır değildir. D vitamini dışında, ihtiyacı olan her gıdayı, anne sütünden alabilir. Bu nedenle, bebeğe anne sütü dışında bir besin vermeniz için, 6 ay beklemenizi öneren bir yaklaşım var.

Bebeklerde ek gıdaya geçişte dikkat edilmesi gerekenler

Ek Gıdaya Ne Zaman Geçilmeli?

Bir diğer yaklaşım ve öneri ise, bebeğe, 4. Aydan itibaren ek gıda verilmesi gerektiği yönünde ortaya atılıyor. Bu yaklaşımı savunanlar, sindirim sistemi henüz katı gıdayı hazmetmeye hazır olmayan çocuğun, ek gıdaya geçerek, sindirim sisteminin, katı gıdaya daha çabuk alışmasını sağlayacağı kanısında. Aynı zamanda, bebeğin sindirim sistemi ve vücut yapısının, bu şekilde güçlenebileceğini de söylüyorlar. Bu düşünceye göre, bu şekilde, ek gıdaya geçiş de kolaylaşıyor. Bebeğinize vereceğiniz gıdanın zamanı, doktorunuzun ve sizin yaklaşımınızla belirlenecektir.
Öte yandan, Sağlık Bakanlığı, ilk 6 ay yalnızca anne sütünü öneriyor. Zaten ilk 4 ayda, anne sütü dışındaki gıdalar, bebekler için uygun değildir. Ancak bunun dışında, ek gıdaya geçerken de dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var.

Bebeklerde ek gıdaya geçişte dikkat edilmesi gerekenler

Bebeğe hangi yemeğin, ne zaman servis edileceğine, ebeveyn ve/veya çocuğun bakımından sorumlu olan kişiler karar verse de, yemeği yiyip yemeyeceği ve ne kadar yiyeceğinin takdiri bebektedir. Bebeği yemeye zorlamak oldukça yanlış olacaktır ve ilerleyen zamanlarda yeme bozukluklarına sebep olabilecek bir uygulamadır. Yemek zamanlarında da, bebeğin kendisini rahat ve iyi hissetmesine yardımcı olmak önemlidir.
Bebeğin ek gıdaya ne zaman geçeceğine, çoğunlukla kendisi karar verir. Bazı bebekler, bir an önce ek gıdaya geçmek isterken, bazıları anne sütünün tadını biraz daha çıkarmak isteyebilir. Bebekler ek gıdaya geçmek istediklerinin sinyalini de verebilirler. Örneğin, sizin yemeğinize ilgi göstermeleri, sizi yerken izlemeleri, hatta yemeklerinize uzanmaya çalışması, ek gıdaya geçmek istediğinin işaretleri olabilir.
Bu genel hatlara ve işaretlere dikkat etmenin yanında, bebeğinizi iyi gözlemlemeniz ve doktorunuzla yapacağınız görüşmeler oldukça önemlidir. Bebeği bir şey yapmaya zorlamadan, onun hazır olmasını beklemeniz, hazır olup olmadığını anlamaya çalışmanız, hem sizin yararınıza, hem de bebeğin sağlıklı gelişimine yardımcı olacaktır.

Exit mobile version