Bebek Yatağı Nasıl Olmalı?

Bebek yatağı seçimi hem ebeveyn hem de bebekler için oldukça önemlidir. Sağlıklı uyku düzeni oluşturulması ve gelişimleri açısından doğru bebek yatağı seçimini belirleyen kriterlere dikkat edilmesi gerekmektedir. Bebek yatağı nasıl olmalı sorusunun yanıtlarını ararken; bebek sağlığı, konforu, güvenliği, kullanışlılığı, kolay temizlenebilir özellikte olması ve fiyatı gibi kriterlerin ne kadarını karşıladığını bilmek gerekir.

Bebekler ilk doğduklarından 6 aylık olana kadar genellikle sepet şeklinde beşikler tercih edilir. Emme düzeni oturtulana kadar her uyandıklarında anne sütüne ihtiyaç duyarlar.

Bebeğin sesinin rahatça duyulabilmesi ve güvende hissetmesi için annenin yatağına mümkün olduğu kadar yakın konumlandırılması gerekmektedir. Bazı bebek yatakları tek tarafı açılabilir şekilde tasarlanmıştır. Bu özellik, bebek yatağının güvenilir şekilde anne yatağının yanına konumlandırılmasını ve anne ile bebeğin ayrı yataklarda yan yana yatmasını sağlar.

Bebek yatağı seçiminde dikkat edilmesi gerekenler:

Bebek sağlığı

Bebek beşik ve yatakları genellikle birbirine yakın ebatlarda, ahşap ya da plastik malzemeden üretilirler. Bebek yatağı satın alırken boya ve diğer malzemelerin sağlığa uygunluğunu sorgulamalısınız. Beşik ve yatakların mümkün olduğunca doğal malzemeden üretilmiş olması riskleri minimuma indirecektir. Kurşun, civa, selenyum gibi zararlı maddeler içermeyen boya kullanılmış olmasına dikkat edilmelidir. EN71/3 sertifikalı ürünler, bebek sağlığı normlarına uygundur.

Solunum ve sinir sistemi hastalıklarına sebep olan formaldehit gazının en düşük seviyede olduğu mobilyaları seçmeye özen göstermelisiniz. E0 Belgeli ürünler Formaldehit gazının en düşük seviyede olduğunu gösterir.

Beşik, park yatak ya da karyola zemininde kullanılacak yatak ne çok sert ne de çok yumuşak olmamalıdır. Orta sertlikte yarı ortopedik yatak tercih edilebilir. Ayrıca yatakların anti alerjik olması bebek sağlığı açısından aranan bir kriter olmalıdır.

Bebek güvenliği

Beşiklerde taşınabilirlik özelliği aranırken, malzemelerin hafif olması beşiğin hareket halindeyken sağa sola yıkılmasına neden olabilir. Bebeğin özellikle de ayaklandığı andan itibaren beşiğin kenarlarını kullanarak ayağa kalkması da güvenlik açısından oldukça sıkıntı yaratabilecek bir durumdur. Bu nedenle beşiğin kenar aralıklarının bebeğin başının sığmayacağı aralıkta olması gerekir.

Ayrıca kenarlarının hareket etme özelliğinin olması da bebeği alıp koymak açısından rahatlık sağlamaktadır. Fakat bebek ayaklandığı anda aşağı sarkıp düşmemesi için parmaklıkların boyunun bebeğin boyu ile aynı olması önemlidir. Ayrıca taşınabilir beşiklerin bir diğer özelliği de katlanabilir olmasıdır. Katlanma olayı da ufak bir sorunda oluşabilecek tehlikelerden bir tanesini meydana çıkarmaktadır. Bunun için taşınabilir beşiklerde montajının, malzemenin, duruş kalitesinin çok iyi olması şarttır. Bunun kontrolü yapılırken beşiğin ayaklarının sağlam bir şekilde yere basması da çok önemlidir. Bunun için kontrol sırasında beşiği hızlı bir şekilde itip çekerek, sallayarak bakmalı ve ayakları üzerinde sağlam durup durmadığının kontrolü yapılmalıdır. Taşınabilir modellerde bulunan tekerlek parçalarının sağlamlığı; tekerleklerin katlanma kilitlerinin olması, sabitleme stoplarının bulunmasına dikkat ederek anlaşılır.

Park yataklarda da benzer özellikler aranmalıdır. Kilitlenebilir mekanizma olmasına, çerçeve ve kumaş kalitesine dikkat edilmelidir. Kumaşı yumuşak ve silinebilir özellikte olması bebeğinizin hijyeni açısından da önemlidir.
Bebekler 6-9 aydan sonra hareketlenmeye başlarlar. Bebekler yatak içinde önce oturmaya ardından ayaklanmaya başlar. Boyunun da hızla uzayacağı düşünüldüğünde; karyola parmaklıklarının asansörlü yükseltici özelliği olması güvenlik açısından önemlidir. Ayrıca hareketlendikçe kafasını parmaklıklara çarpma riski doğar. Bunun önüne geçmek için parmaklık örtüleri kullanabilirsiniz. Örtüleri kullanırken iplerinin sağlam şekilde bağlanmış olmasına dikkat etmelisiniz.

Ayrıca yatak ve karyola ebatlarının uyumlu olmasına dikkat edilmelidir. Bebeğin kafasını ya da kolunu sıkıştırmaması için karyola ile yatak arasında 2 parmak kalındığından fazla boşluk olmamalıdır.

Konfor

Piyasada çok fazla çeşit ve modelde yapılan bebek yatakları, göz alıcı renk ve desenlerde üretilmektedir. Bunlar hazırlanırken göze ve farklı zevklere hitap etmesi modellerin satın alınmasında önemli bir rol oynamaktadır. Alıcılar genelde bu beşiklerin görünüşlerine bakarak satın alırlar. Fakat konforunun yanı sıra dikkat edilmesi gereken başka bir konu da bebeğin bu beşik içinde rahat edip edemeyeceği konusudur. Bu nedenle bebek beşiklerinde var olan konfor özelliklerinde bazı püf noktalara bakılması gerekir. Bu önemli detaylar bebeğin rahatlığı açısından son derece önem taşımaktadır. Bunlar;
• Beşik ya da yatağın fiziki yapısı
• Beşikte kullanılan şilte-yatağın ortopedik olması
• Yatak için kullanılacak tekstil ürünleri yani nevresim takımlarının kumaş kalitesi

Taşınabilirlik

Bebek beşikleri ve park yatakların en büyük özelliği taşınabilir olmasıdır. Bunun için portatiflik özelliğinin olması gerekmektedir. Taşınabilir özelliğe sahip olan beşiklerde de bazı püf noktalar aranır.

Klasik bebek karyolaları sabit mobilyalardır. Sık seyahat ediyorsanız, oda değiştiriyorsanız; bebeğin rahatının sürdürülebilmesi için park yatak satın almak doğru tercih olacaktır.

Kullanışlılık

Ebeveynlerin rahat etmesi için kullanışlılık da sonra derece önemli bir konudur. Bebek yatağının kolayca taşınabilmesi, kolay temizlenmesi, ebatlarının ayarlanabilir olması kullanışlılığı arttıran özelliklerdir.
Bebek yatağı satın alırken özellikle büyüyebilen modelleri tercih etmenizde fayda var. Büyüyen beşik ya da karyolalar genellikle ayakucu komodini çıkarılacak şekilde ya da uzatma parçalı olarak üretilirler.

Bazı bebek yatakları, sonradan takılabilecek şekilde sallama ayakları ile birlikte satılırlar. Bebekleri sallayarak uyutmanın zararları bilinse de bizim kültürümüzde hala sıkça başvurulan bir yöntem. Bebeğinizi doğduğu andan itibaren sallamaya alıştırmamanızı tavsiye etsek de tercihe bağlı olarak sallanan ya da ek sallama aparatlı ürünlerden satın alabilirsiniz.

Yatağın mobilyasının, metal parçalarının kolay temizlenebilir özellikte olmasına dikkat edilmelidir. Ayrıca koruyucu ped, örtü gibi ek ürünlerin ve park yatak kumaşının da yıkanabilir ve silinebilir özellikte olması gerekmektedir. Ayrıca bebek odası mobilyası nasıl olmalı yazımızı okuyarak tüm oda dekorasyonunda önemli hususlar hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Exit mobile version