Bebek Arabası Nasıl Seçilir?

Bebekler dünyaya geldikleri andan itibaren hem kendi rahatları, hem de ailelerinin rahatlığı açısından bebek arabaları çok önemlidir. Dış görünüşü nasıl olursa olsun bebeğin rahat etmesi en ön planda gelir. Bebek arabası seçimi yaparken onlarca model ve marka arasında seçim yapmak oldukça zordur. Bebek arabası nasıl seçilir, bebeğinizin arabasını alırken nelere bakmanız gerekir tüm detaylarıyla yazımızda bulabilirsiniz.

Bebeğinizle dışarı çıkmaya başlayacağınız ilk günler oldukça heyecan vericidir. Özellikle ilk kez ebeveyn olan anne ve babalar bebeğin tüm ihtiyaçlarında olduğu gibi araba seçiminde de titiz ve özenli davranırlar. Hatta kimi zaman bu heyecan ve tecrübesizlikle ihtiyaç dışı bir çok satın alma gerçekleşir. Bebek arabasında da sizin için en ideal, kullanışlı ve güvenilir arabayı seçmeniz için yardımcı olacağını düşündüğümüz bir rehber hazırladık.

Bebek arabası nasıl seçilir?

Bebek arabasına karar verme aşamasında, birçoğumuzun daha önce sadece duyduğu, ama ne işe yaradığını bilmediğini düşündüğümüz araba terimlerinden bahsetmek istiyoruz. Bebek arabası nasıl seçilir diye soran taze ebeveynler ya da bebeği olan yakınına hediye almayı düşünenler önce bebek arabası modellerini öğrenerek başlayabilirsiniz.

Puset: Hafif, kolayca katlanabilen ve taşınabilen bebek arabalarına puset denir. Genellikle tüm bebek arabaları puset olarak adlandırılır.
Ana kucağı: Ana kucağı dendiğinde genelde ev tipi bebek koltukları akla gelir. Aslında oto koltuğu da taşınabilir otomobil tipi ana kucağıdır. Ev tipi ana kucağı daha hafif yapıda, bebeğin sırtını destekleyen şekilde taşınabilir modellerden oluşur. Oto koltuğu ise; güvenliğin ön planda olduğu, yine bebeğin tüm vücudunu destekleyecek şekilde taşınabilir ana kucağıdır. Oto koltuğu kullanımı ülkemizde zorunludur.
Portbebe: Genellikle yeni doğan bebeklerin dışarı çıkarıldıklarında kullanılan yataklı, üstü kapanabilen, bebeğin rahat etmesini sağlayacak şekilde tasarlanan modellerdir.
Baston puset: Bastonlar genelde uzun ince yapıda, nispeten daha kolay hareket ettirilebilen, az yer kaplayan ve geniş pusetlere göre daha hafif araçlardır. Tutma kolları baston ya da şemsiye sapına benzediğinden bu ismi almıştır.
Travel sistem bebek arabası: Seyahat tipi arabalar; ana kucağı ve portbebenin, pusete takılabilen modelleridir.

Bebek arabası alırken dikkat edilmesi gerekenler

Güvenlik

Bebeklerin rahatlığı kadar, güvenlikleri de son derece önemli bir konudur. Satın almadan önce bebek arabasının üreticisinin bu alandaki tecrübesi ve bilinirliğine, kullanılan kumaşların dayanıklılığı ve kalitesine, metal kısımlarının ne kadar dayanıklı olduğuna dikkatle bakmak gerekir. Bebek arabalarında bulunan emniyet kemerlerinin bebeği sadece belinden değil, sırtından da kavrama özelliğine sahip olması, yani beş noktalı emniyet kemerinin olması çok önemlidir. Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da emniyet sisteminin çocuğunuz tarafında kolayca açılamayacak şekilde tasarlanmış olmasıdır.

Kullanım kolaylığı

Bebek arabası sadece anne ve baba bir aradayken değil, anne ya da baba tek başınayken de kullanılması gerekli olan eşyalardandır. Bu nedenle bebek arabasının kullanımının kolaylığı son derece önemli konular arasında yer almaktadır. Alınacak arabanın tek elle de kontrol edilebilmesi, katlanması sırasında yer kaplamaması, çift taraflı kullanım özelliğinin olması önemlidir. Arabanın çok ağır olması daha güvenilir hissi yaratsa da bu doğru değildir. Özellikle bebeğinizle sık dışarı çıkıyorsanız; ağır araçlar zaman içinde bel ve sırt problemlerine sebep olabilir. Geçmişten gelen fıtık gibi sağlık sorunları olan ebeveynler bu konuda daha dikkatli seçim yapmalıdır. Kullanım kolaylığı için arabanın aksamının hangi materyalden yapıldığı ve ergonomik tutuşa sahip olması önemlidir.

Bebeğin konforu

Anne baba için kullanım kolaylığı ne kadar önemli ise konfor da bebek için o kadar önemlidir. Bebeğin arabasının içerisinde rahatça oturması, yine anne babanın rahatı demektir. Konfor konusunda; şiltesinin kalın olması, sırt dayanak kısmının ayarlanıyor olması, tentesinin kademeli olması, ön kısmında tepsisinin bulunması da bebek için gerekli konfor detaylarındandır.

Anne ve babanın yaşam tarzı

Bebek arabası alırken yaşam tarzınızı da göz önünde bulundurmalısınız. Bazı anne ve babalar her yere bebeğiyle gider, sık dışarı çıkarlar. Bebekle çıktığınızda daha çok alışveriş merkezi, restaurant gibi kapalı ortamlara mı gidiyorsunuz; yoksa çarşı, park, sahil gibi açık alanlarda mı geziyorsunuz bunu düşünmekte fayda var. Bebekle birlikte açık alanlarda daha çok zaman geçiriyorsanız hafif baston tipi modelleri seçmek kolaylık sağlar. Sık sık seyahat ediyorsanız travel sistem işinizi çok kolaylaştırır. Bebekle birlikte yürüyüşe çıkmak isterseniz 3 tekerlekli jogger araba ile zorlanmadan spor yapabilirsiniz.

Bebek arabasının büyüklüğü

Bebekler çok küçükken bebek arabasının büyüklüğü önemli olmazken, bebek büyümeye başladıkça arabanın büyüklüğü daha da önem kazanmaktadır. Çünkü çok küçük bebek arabaları bebeğin, büyüdükçe içine sığmamasına ve bebeğin ufak hareketinde dahi dengesini kaybedip düşmesine neden olabilmektedir. Bu nedenle bebek arabası alırken, bebeğin hiç olmazsa birkaç sene rahatlıkla kullanabileceği bir araba alınması uygun olacaktır.

Bebek arabasının tekerlek özellikleri

Bebek arabalarının hem rahatlığı, hem de manevra kabiliyetinin yüksek oluşu ve de güvenliği açısından büyük tekerlekli olanlar daha çok tercih edilir. Fakat büyük tekerlekli modellerin dezavantajı da daha ağır olmasıdır. Bu tip büyük arabalar, özellikle tek başına dışarı çıkan ebeveynleri zaman zaman zorlamaktadır. Tekerlek de dikkat edilmesi gereken bir özellik de gerektiğinde kilitlenebilir mekanizmaya sahip olmasıdır. Bir de tekerleğin yapısı dışında, 3 tekerlek mi 4 tekerlek mi sorusu var. 3 tekerlekli arabalar jogger tipi olarak geçiyor. Spor yapan anneler için kullanımı 4 tekerleğe göre çok daha kolay. Jogger bebek arabaları 6 aydan sonra önerilmektedir.

Garanti ve satış sonrası hizmet

Bebek arabalarının el altında sürekli kullanılması, sağlamlığını garanti altına almak açısından gereklidir. Bu nedenle alınacak arabanın her türlü arıza ve sıkıntısı durumunda çaresine bakılabilmesi açısından garanti belgesinin bulunması da son derece önemli olan detaylar içerisinde yer alır. Ayrıca satın alma sonrası memnuniyet dereceleri, müşteri hizmetlerine ulaşım kolaylığı gibi faktörlere de dikkat etmek gerekiyor. Özellikle bebek arabalarında; yedek parça, ek olarak satılan tulum, tente gibi ürünlere daha sonra da ulaşabilir olmanıza dikkat etmenizi tavsiye ediyoruz.

Sağlam ve kaliteli bir bebek arabası 2. hatta 3. çocuk için de kullanılabilir. Bu yüzden ilk etapta yüksek fiyatlı olduğunu düşünseniz de iyi bir bebek arabası seçimi hem bebeğiniz için rahat ve güvenilir hem de uzun vadede daha ekonomik olacaktır. Bebek arabasının uzun ömürlü olması ve bebeğinizin hijyeni için düzenli aralıklarla temizliğini yapmayı ihmal etmeyin. Bebek arabası nasıl temizlenir yazımızdan temizliğiyle ilgili detayları okuyabilirsiniz.

Exit mobile version