Bebek Anne Karnında Nasıl Beslenir?

Bebekler dünyaya gelmeden önce yani daha fetüs halindeyken de nefes alma, beslenme gibi ihtiyaçlarını karşılamak zorundadır. Bu ihtiyaçlarını bizler gibi gideremeyen bebekler, anne karnında nefes alıp vermek ve beslenmek için iki ayrı organdan faydalanırlar. Fetüsün oksijen ve besin ihtiyacını karşılayan plasenta ve doğum(göbek) kordonu adı verilen organlar ek organ olarak adlandırılır ve doğum sonrasında işlevselliklerini yitirirler.

Bebek anne karnında nasıl beslenir?

Son (Plasenta)

Latincede ismi pasta olan bu organ, süngerimsi yapısı nedeni ile ve şekli ile pastaya benzer. Plasenta; son ya da bebeğin eşi gibi isimlerle de anılır. Gebelik boyunca bebek ve anne arasındaki alışverişi sağlar. Bebeğin ihtiyacı olan oksijen ve besin gereksinimi plasenta aracılığı ile olur. Plesanta, yumurtanın rahim içinde oluşması ile rahim mukozasında lifler oluşmaya başlar. İlk başlarda liflerin sayesinde beslenir. Bebeğin zarının dışında yer alan son sayesinde bebek; hem oksijen ihtiyacını, hem de besleyici maddeleri bu organ ile alarak yaşamını sürdürür. Plasenta, sadece bu işlere yaramakla kalmayıp, aynı zamanda fazla miktarda gelen besinlerin de depolanmasını sağlar. Bunlardan başka anne kanı ile bebeğe ulaşabilecek mikrop, zehir, virüs gibi zararlı maddelerin bebeğe ulaşmasını engeller. Yani zararlı maddelerin plasentadan bebeğe geçmesini engeller. Fakat plasentadan geçebilen bazı ilaçlar da bulunduğu için hamilelikte çok dikkatli olmak gerekir. Plasenta, solunum nedeniyle meydana geleb karbonik asidi de dışarı atar, böylece fetüsün akciğer, mide, bağırsak, karaciğer ve böbrek işlevleri­ni de yerine getirir.

Göbek Kordonu

Rahime yapışık olan plasenta, liflerle yapışıktır ve göbek kordonu ile plasentaya bağlıdır. Bu durum, anne kanından alınan oksijen ile besinlerin, göbek kordonu vasıtası ile cenine ulaşmasını sağlar. Göbek kordonunun yapısında iki temiz kan, birde kirli kan taşıyan damarlar bulunur. Kirli kan annenin kan dolaşımından yoluna devam ederken, temiz kan damarları ile bebek beslenmesini sürdürür.

Bebeğin anne karnında ki beslenmesi gelişimi açısından oldukça önemli olduğu için bebeğin göbek kordonunda ya da plasenta da yaşayacağı her türlü sorun bebeğin beslenmesini etkileyecek ve dolayısı ile de bebeğin gelişiminde sorun yaşanmasına neden olacaktır.

Bunların haricinde kan yolu ile anneden beslenen bebek, annenin tüm yediklerine içtiklerine ortak olacağı için alınan vitamin ve minerallerin hem anneye, hem de bebeğe yetişecek miktarda ve özellikte olması gerekmektedir. Bütün besinler kan yolu ile bebeğe geçtiğinden kana karışan her türlü madde (ilaç gibi), hamilelik boyunca anne tarafından çok iyi düşünülerek kullanılmalıdır. Çünkü kan yolu ile geçecek her madde bebeğin kalp, doku, beyin ve her türlü organının gelişiminde ve ileriki yaşantısında da bebeği etkileyecektir.

Bebeğin sağlıklı gelişimi için hamilelikte beslenme ve gebelik sırasında uzak durulması gereken besinler yazılarımızdan daha detaylı bilgiler edinebilirsiniz.

Exit mobile version