Bebek Ağzı Nasıl Temizlenir?

Bebeğin ilk aylar anne sütü ile beslenmeleri, ağız çevresindeki kas ve dokuların normal gelişimine yardımcı olur. 1 yaşından itibaren ise bebek, kaşık ve bardak ile beslenmeye başlar. Biberonla beslenmenin en fazla 2 yaşına kadar sürmesi gerektiği uzmanlar tarafından belirtiliyor.

Parmak emme, emzik kullanma gibi alışkanlıklara en fazla 2 – 2,5 yaşına kadar izin verilmesi gerektiği bildiriliyor. Eğer devam ederse 3 – 6 yaş arası sebep araştırılmalı ve bu alışkanlık giderilmelidir.

Solunum problemleri, çene gelişimini olumsuz etkileyebileceği için burun yerine ağızdan soluma mevcutsa muhakkak bir uzman görüşü alınmalıdır.

Genel olarak bebeklerin ağız sağlığı için önemli olan noktalara değindikten sonra bebek ağzı temizliğinin nasıl yapıldığından bahsedelim.

Bebek Ağzı Nasıl Temizlenir?

Anne, bebeği emzirirken bebeğin ağzını düzenli olarak kontrol etmelidir. Böylelikle eğer bir problem olursa önlemini alma konusunda erken davranma şansı olur.

İlk aylarda bebeğin ağzında bir tür mantar oluşabilir. Halk arasında buna “pamukçuk” deniyor. Bunun için bebeğin ağzının günlük temizlenmesi gerekir. Eller iyice dezenfekte edildikten sonra parmağa temiz bir tülbent veya gazlı bez geçirin, hafifçe ıslatıp bebeğin ağzının içini silin. Eğer dil üstü, yanak içi ve diş etlerinde beyazlık varsa, bu silme işini karbonatlı su ile yapın ve mutlaka doktora danışın. Karbonatlı suyu da şu şekilde hazırlayabilirsiniz: Kaynatılıp ılımış bir bardak suyun içine, 1 tatlı kaşığı silme karbonat tuzu atıp eriyene kadar karıştırın. Karbonatlı suyunuz hazır.

Bebekler 6 – 8 aylıkken (yani ilk dişlerin ağızda görüldüğü zaman) diş temizliği de başlamalıdır. Sabah kahvaltısı sonrası ve gece yatmadan önce dişlerin görünen yüzeyi, temiz bir tülbent veya gazlı bez ıslatılarak silinir. Ayrıca yine bu dönemde bebeğin çocuk diş hekimi kontrolüne götürülmesi önerilir. Bebeğin sağlıklı dişlere sahip olması için günlük D vitamini alımına özen gösterilmelidir ve ağzın günlük bakımı aksatılmamalıdır.

Araştırmalar, diş çürüklerinin meydana gelme sebebi olan bakteriyi, bebeklerin annelerinden aldıklarını göstermektedir. Annelerin emzik ve biberon başlıklarını kendi ağızlarıyla temizlemeleri, mama ısısını kendi ağızlarıyla kontrol etmeleri, bu bakteri geçişinin temel sebepleri olarak gösterilmektedir.

Ayrıca bebeklerin, şeker içeren gıdalarla biberon ağızlarındayken uyumamasına özen gösterilmesi gerekir. Gece boyunca dişler üzerinde kalan bu şeker içeren sıvılar, erken yaş diş çürümelerine sebep olur. Bu çürükler hızlı ilerler ve tedavileri uzun sürmektedir. Bu nedenle koruyucu önlemler oldukça büyük önem kazanmaktadır.

Bebeğin ağız ve diş sağlığı için düzenli ağız temizliği kesintisiz şekilde gerçekleştirilmeli, anne mümkün olduğunca sık bebeğin ağzını kontrol etmelidir.
6 aya kadar tülbent ve gazlı bezle temizlenen bebek ağzı, 6 aydan sonra çocuğun ağız büyüklüğüne uygun, yumuşak kıllardan üretilmiş diş fırçaları yardımıyla temizlenir.
Sabah kahvaltısı sonrası ve gece yatmadan önce, sadece 3’er dakikalık fırçalama işlemi yeterli olacaktır. Diş fırçalama alışkanlığının çocukken kazanılması oldukça önemlidir.

Exit mobile version