Bebeğin Doyduğu Nasıl Anlaşılır?

Yeni doğan bebek bakımı oldukça özen isteyen bir konudur. Anneler ve babalar bu dönemde, özellikle tecrübesizlerse beslenmesi ve gelişimi konusunda endişeli olurlar. Anne sütünün yetip yetmediği, sağlıklı bir emzirme dönemi geçirip geçirmedikleri gibi sorular kafalarını kurcalar. Bebeğin dünyaya geldiği ilk anda memeye alışamaması, emse de çabuk bırakması, sık ağlaması; doymadığını düşündürebilir.

Oysa bebek dünyaya geldikten sonra birçok sebepten ağlayabilir. Her şeyden önce dünyaya yeni geldiği için adapte olması gereken çok fazla durum söz konusudur. Bu nedenle aldığı havadan, giydirilen kıyafetlere kadar her konudan etkilenebilir. Gaz sorunu yaşıyor olabilir. Bunu da ağlayarak gösterir. Anne sıcaklığını arar. Hatta bebek doysa dahi anne ile temasını kesmemek için emmeye dahi devam edebilir. Fakat çoğunlukla bebekler, doyduklarında memeden uzaklaştırılınca fazla sütü kusarlar. Bunun için emzirme işlemi bitti ise bebeği kaldırarak fazla sütü çıkarmasını sağlamak en doğru hareket olur.

Bazı bebeklerse emme eylemini içgüdüsel olarak devam ettirmek istediklerinden meme ağızlarından çekildiği anda ağlamaya başlarlar. Bu durum annede bebeğin doymadığı gibi bir duygunun oluşmasına neden olur.

Bebeğin doyduğu nasıl anlaşılır?

Bebekler ilk 3 ay boyunca acıktıklarında iştahla emer, doyduğunda da kendiliğinden memeden uzaklaşır. 3 aydan sonra bebeğin ışığa, sese, hareketlere duyarlılığı arttığından; ilgisi çabuk dağılabilir ve doymasa da memeyi bırakabilir. Tam doymadığı için de ağlamalar artar. Anne daha sık emzirme ihtiyacı hissedecektir.

Anne ve babalar tarafından bebeğin doyup doymadığını anlamak için en sık başvurulan yöntem, bez kontrolüdür. Doymuş bir bebek günde en az 4-5 çişli bez çıkarır. En az 3-4 kez de kakalı bez çıkarırlar. Bez takibi ile kolayca bebeğin doyup doymadığı anlaşılabilir. Bebeğiniz yeteri kadar doyurucu anne sütü alamıyorsa; bu durumun etkileri doktor kontrolünde kendini gösterecektir.

Bebeğin boy ve kilosunu, genel sağlık durumunu değerlendiren hekim; size bu konuda gerekli bilgiyi verecektir. O yüzden fazla endişe etmemek, anne sütünü arttırmak için besin desteğini bırakmamak, sağlıklı emzirme konusunda bilgi almak ve daha sakin olmak gerekir. Unutulmamalıdır ki endişe ve stres de anne sütüne olumsuz etki edebilir.

Exit mobile version