Bebeğin Burnu Nasıl Temizlenir?

Bebekler, burunları tıkandığında veya sümükler artıp genizlerine yapıştığında, yetişkinler gibi sümküremez veya öksüremezler. Bu nedenle dışarıdan bir müdahaleyle bebeğin burnu temizlenmelidir.

Bebeklerin burnu kolayca kurur ve tıkanır. Bebek burnu temizliği düzenli yapılmadığında bebek hırıltı çıkarabilir, burnu tıkandığında annesini ememez, gece rahat uyuyamaz ve kaliteli nefes alamaz. Bebek sağlığı için oldukça önemli olan burun temizliğinin yöntemlerini ve püf noktalarını sizler için araştırdık.

Bebek Burnu Neden Tıkanır?

Genel olarak 2 çeşit burun tıkanıklığından bahsetmek mümkün.

İlki, bebeğin gırtlak bölgesindeki kıkırdakların yumuşaklığından kaynaklanan tıkanıklıktır. Bu durumda bebeğin doktor muayenesinden geçirilmesi gerekir.

İkincisi ise, burun kıkırdaklarının yumuşaklığı sebebiyle oluşan ve genelde 6 – 8 aydan sonra kaybolan geçici burun tıkanıklığıdır. Bu durumda ebeveynler bebeğe yardımcı olabilir.

Bebeğin Burnu Nasıl Temizlenir?

Eğer tıkanıklığın sebebi burun kıkırdaklarının yumuşaklığı ve burun mukozasının şişmesi ve salgı birikimiyse, tuzlu su veya deniz suyu diye tabir edilen damlalarla günde 3 – 5 kez burun nemlendirilir.

Bebeğin birikmiş salgılarının burundan uzaklaştırılması gerekir. Bebek hasta ise, salgıların koyulaşmasına izin verilmemeli, serum ile sürekli yumuşatılmalı ve temizlenmelidir. Bunun için de piyasada bulunan burun aspiratörlerinden faydalanabilirsiniz. Malzemelerin burna kaçması ihtimaline karşı, her ne kadar ince uçlular daha iyi bir çözüm sunsa da, kalın uçlu aspiratör tercih edin. Aspiratör ile temizlik yapmadan önce birkaç damla serum damlatın. Ardından kullanma kılavuzunu dikkatlice okuduğunuz aspiratör yardımıyla bebeğin burnunda birikmiş tüm salgıları temizleyin.

Aspiratörü ilk aldığınızda sıcak su ile dezenfekte etmenizi öneririz. Kullanılan aspiratörü tekrar kullanacağınız zaman sıcak ve sabunlu su ile temizledikten sonra kullanmanız tavsiye edilir. Ayrıca piyasada, tek kullanımlık uca sahip hortumlu aspiratörler de bulunmaktadır. Salgılar hortuma ulaşamaz, uçta birikirler. İşlemden sonra ucu çıkarıp atabilirsiniz.

Exit mobile version