Bebeğin Acıktığı Nasıl Anlaşılır?

İlk doğumunuzda bebeğiniz ile kuracağınız iletişimde içgüdülerinize güvenmek iyi bir seçimdir. Bunun yanı sıra yeni doğan bebeklere bakmış kişilerin deneyimlerinden faydalanmak da yararlı bir yöntemdir. Ancak bebeğinizin isteklerini anlamak için içgüdülere veya yardıma ihtiyacınız olmadığını da bilmelisiniz. Yeni doğmuş bir bebek bile ihtiyaçlarını belli edecek hareketlerde bulunarak sizi yönlendirebilir. Bunun için yalnızca bebeğin hangi durumlarda nasıl tepkiler verdiğini bilmek yeterli olacaktır. Örneğin bebeğinizin acıkıp acıkmadığını gösterdiği davranışlardan, tuvalete çıkma sıklığından bebeğin acıktığını kolayca anlayabilirsiniz.

1. Düzenli Emzirin Ve Ağlama Sıklığına Dikkat Edin

Henüz konuşmaya başlamayan bebeklerin dertlerini anlatma yöntemi elbette ağlamak olacaktır. Yeni doğan bir bebeğin en acil ihtiyaçları yemek, tuvalet ve gazdır. Bu nedenle bebeğinizi ne sıklıkta emzirdiğinizi dikkatli bir biçimde takip etmelisiniz. Sağlıklı bir bebek gün içerisinde 10 ile 12 defa emzirilmelidir. Bebeğinizin karnı doyana kadar emzirildiğinden emin olduktan sonra da diğer ihtiyaçlarını giderin. Bir sonraki seferde bebeğin acıkıp acıkmadığını anlayabilmek için başka bir gereksinimi olmadığından emin olun ve bebeğin acıktığını hissettikçe özellikle ilk altı ay içerisinde ek besin kullanmadan anne sütü ile besleyin.

2. Günde Kaç Kez Tuvalete Çıktığını Kontrol Edin

Bebeğiniz tam olarak doyduğunda kısa süre sonra mutlaka kaka yapacaktır. Bu da sağlıklı bir bebek için günde en az 8-10 kez bez değiştirilmesi demektir. Bebeğinizin tam olarak doyduğunu anlamak için tuvalete çıkma sıklığını kontrol altında tutun. Bebek gün içerisinde sık sık kaka yapmıyor ise karnı doymuyor anlamına gelebilir. Bunu fark ettiğinizde bebeğinizin neden ağladığını anlayarak acıktığını da tespit etmiş olacaksınız.

3. Saat Aralıklarına Özen Gösterin

Yeni doğan bir bebeğin her bir saatte emzirilmesi gerekir. Her defasında oldukça az süt içebilen bebeğinizin acıktığını anlamanız için emzirme aralıklarını kontrol etmeniz de yeterli olabilmektedir. Acıkan bebek ağlamaya başladığında hemen kaç saat önce emzirdiğinizi hesap edin ve buradan yola çıkarak bebeğinizin karnını doyurun.

4. Alışan Bebek Acıktığını Belli Eder

İlk doğduğu haftalarda meme emmek bebek için içgüdüsel bir davranış olsa da sonraki haftalar boyunca bebek için emzirilmek bir alışkanlık haline gelir. Bebek acıktığında emzirildiğini öğrendiğinde bir süre sonra tavırları ile bunu belli edebilir. Örneğin altı aydan büyük bebeğiniz acıktıysa kucağınıza aldığınızda memenize yönelir ve alışkanlıkları gereği beslenmeyi bekler.

Bebeğinizin-acıktıgını-anlayabileceğiniz-8-püf-noktası

5. Gece Karnı Acıkan Bebek Uyanır Ve Ağlar

Bebeklerin en önemli tepkileri ağlamaktır. Gece saatlerinde emzirdiğiniz bebeğiniz birkaç saat içinde uyanıp ağlamaya başlarsa bu yeniden doyurulması gerektiği anlamına gelir.

6. Acıkan Bebek Huysuzlanır

Bebeğiniz ihtiyaçları karşılandığında sakin ve neşeli olacaktır. Ancak karnı acıkan bebek huysuzlanır ve yüzündeki ifadeden bile bir sorunu olduğunu anlayabilirsiniz.

7. Bebeğiniz Altını Değiştirdiğiniz Halde Susmuyorsa Acıktığı Anlamına Gelir

Bebeğin altı değiştiği, temiz ve rahat olduğu halde ağlamaya devam etmesi acıktığı anlamına gelebilir.

8. Acıkan Bebek Mutsuz Görünür

Bebeğiniz acıktığında mutsuzluğunu belli eder ve huysuzlaşır. Elbette her mutsuzluğu açlık olarak değerlendirmek yanlış olur; ancak yine de göz önünde bulundurmanızda fayda var.

Exit mobile version