Anne Sütü Nasıl Sağılır?

anne sütü nasıl sağılır

Özellikle çalışan anneler için en büyük sorun bebeklerinden uzakta geçirecekleri emzirme saatleridir. Çünkü bu anlar hem bebeğin, hem de annenin birbirlerine en yakın oldukları anlardır. Zaman içerisinde birbirlerinin sıcaklığını hisseden anne ve bebek arasında muhteşem diyalog da kurulmaya başlar. Bebek kendini güvende hisseder. Fakat annelerin işe geri dönme durumları söz konusu ise bebeklerin anne sütünden besinini alması ve sağlıklı büyümesi için sütün sağılması gerekir. En pratik ve kolay şekilde anne sütü nasıl sağılır tüm detaylarıyla öğrenin.

Belirli saatler bebekten uzak kalma mecburiyeti dışında, etkili ememeyen bebekler için de sağma işlemi gerçekleştirilir. Anne sütü nasıl sağılır sorusundan önce anne sütü emildikçe çoğaldığı için, sütü sağma işlemi aynı zamanda annenin sütünün devamı için de önemli olduğunu hatırlatmamızda fayda var. Elle süt sağma başta olmak üzere; gelişen teknoloji sayesinde farklı aletler ve metotlar kullanılarak da yapılmaktadır.

Anne sütü nasıl sağılır?

Anne sütünün sağılması için uygulanması gerekli olan üç aşama vardır.

Anne Sütü Sağma Yöntemleri Nelerdir?

Elle Süt Sağma

Günümüzde de kullanılan fakat önceki yıllarda alternatif olmadığı için mecburen kullanılan bir yöntemdir. Elle süt sağılabilmesi için pratik olmak gerekir. İlk denendiğinde uğraştırsa da zaman içerisinde pratik kazanmak mümkün olmaktadır.

Elle süt sağmak için kucağa konulacak bir havlu ve kase gereklidir. Bundan sonraki aşama memelere masaj yapmak, göğüsleri sallama ve memenin ucunu çektirme ve yuvarlama şeklinde hareketlerdir. Bunun devamında memeler bastırılarak sıkılır. Aslında elle süt sağmanın tek bir kuralı yoktur. Kadın kendi memesini tanıyıp, pratik kazandığında bu işlemi farklı tutma şekilleriyle yerine getirebilir. Tem prensip; bastır, sık, bırak şeklinde ifade edilebilir.

Elle Süt Sağma Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler:

Göğüs Pompası ile Anne Sütü Sağma

Göğüs pompası kullanarak yapılan sağma işleminde emme çekme refleksinin uygulanması gerekmektedir. Göğüs pompasının çalışma prensibi, bebeğin emme hareketinin taklidi şeklindedir. Pompalar hassas bir sağma işlemi gerçekleştirdikleri için işlemin de hassas yapılması gerekir. Çok hızlı tekrar eden işlemlerde meme ucunun yaralanması söz konusu olabilir.

Hastane tipi Elektrikli Pompa ile Süt Sağma

Sütün emme gücünün ayarlanabildiği bu aletler, diğer yöntemlere göre daha rahat ve pratiktir. Bu aletler genellikle pahalı ve büyük oldukları için satın almak yerine kiralanmaktadır. Kiralama işlemi haftalık, aylık şekilde yapılabilir. Hastane tipi pompanın kullanımı oldukça kolaydır, aynı anda iki memeden birden süt sağılabilir şekilde dizayn edilmiştir. Kiralanabilir pompaları medikal ürünler satan mağazalardan temin edebilirsiniz. Hastane tipi pompa alırken, ilk kez kendinizin kullanacağı; boru, başlık ve vana gibi parçalardan oluşan kiti de alacağınız için hijyen açısından endişe etmenize gerek yoktur.

Tüketici Modeli Elektrikli Pompalar

Bebek mağazalarından rahatlıkla temin edilmesi mümkün olan bu cihazlar, elektrikli pompalar kadar etkili süt sağma özelliğine sahip olmasalar da; emme düzeni oturmuş, düzenli sağma işlemi için ideal ürünlerdir. Küçük ve pratik olması, iş yerlerinde dahi anında kullanıma müsait olması açısından çok tercih edilir. Pil ya da elektrik ile kullanılabilme özelliği olan pompalar kişiye özeldir. Eğer tüketici tipi pilli ya da elektrikli bir pompa satın alacaksanız, piyasada güvenilirliği olan markalara yönelmenizi tavsiye ediyoruz.

Elle Çalışan Pompalar

Elle çalışması acil olan her ortamda kullanılabilmesi açısından güzeldir. Pratik el pompası biberona bağlı olduğu için, sağma sırasında süt direkt biberona dolar. Acil durumlar için oldukça kullanışlıdır. Sağdıktan sonra vakit kaybetmeden, biberonda pompa başlığını çıkarıp emzik başlığını takarak bebeğinize verebilirsiniz.

Anne Sütü Hangi Sıklıkla Sağılmalıdır?

Sütün sağılması, bebeğin emme zamanına göre değerlendirildiğinde en az 8 kez sağılması gerektiği şeklinde ayarlanmalıdır. Çünkü ne kadar sıklıkla sağılırsa o kadar süt akışı çoğalacaktır.

Exit mobile version