Açıktan Üniversite Nasıl Okunur?

Yüksek Öğretim Kurumu’nun 2012’de aldığı bir kararla, Türkiye’de Anadolu Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi ve Atatürk Üniversitesi’nin öğrenim imkânı veren bölümlerinde herhangi bir sınırlamaya bakılmadan öğrencilerin ön lisans ve lisans programlarına kayıt yaptırmasına olanak tanımıştır. Dışarıdan ya da açıktan üniversite okumakolarak adlandırılan bu Açıköğretim sistemi YÖK’ün bu kararı sonucunda ortaya çıkmıştır.

Açıköğretim’de Önlisans ve Lisans öğrencisi nasıl olunur?

Lise Mezunları; önlisans okumak için YGS puan türünde en az 150 puan, iktisat ve işletme fakültelerinin lisans programlarına kayıt olabilmek için LYS puan türünde en az 180 puana ihtiyaç vardır.
*ÖSYM tarafından 2017-ÖSYS ile meslek lisesinde okuyan ya da mezun olan adaylara tanınan sınavsız geçiş hakkı kaldırılmıştır.

Meslek Yüksekokulu ve Açıköğretim önlisans mezunu ya da son sınıf öğrencileri; Açıköğretim İşletme ve İktisat Fakültelerine geçiş yapacaklarsa Dikey Geçiş Sınavına girmeleri gerekmektedir.

Örgün Öğretim Öğrencileri; Açıköğretim fakültelerideki önlisans ya da lisans programlarına sınavsız yatay geçiş yapabilir ya da ikinci üniversite olarak kayıt yaptırabilirler.

Açıköğretim Önlisans ve Lisans bölümleri nelerdir?

Çeşitli alanlarda açıktan üniversite okunabilmektedir; ön lisans programlarından bazıları adalet, aşçılık, bankacılık ve sigortacılık, çağrı hizmetleri merkezi, dış ticaret, emlak ve emlak yönetimi, ilahiyat, insan kaynakları yönetimi, işletme yönetimi, lojistik ve diğerleridir. Lisans programlarında da çeşitlilik devam etmektedir; felsefe, halkla ilişkiler, sağlık yönetimi, sosyoloji gibi. Anadolu Üniversitesi’nde ayrıca İşletme ve İktisat Fakülteleri bulunmaktadır; burada da işletme, iktisat, kamu yönetimi, uluslararası ilişkiler, maliye gibi bölümler mevcuttur. Lisans programlarının bazılarında (özellikle İşletme ve İktisat Fakültelerinde) zorunlu staj uygulaması da yapılmaktadır.

Açıktan Üniversite Okumak İçin Gereken Koşullar

Açıktan üniversite okumanın belli şartları vardır;

  1. Yükseköğretim kurumlarının herhangi bir lisans bölüm/programından mezun olan veya okuyan öğrenciler okudukları veya mezun oldukları bölümlerden /programlardan aynı alanda olmamak üzere üniversitelerin açık öğretim sistemi ile öğretim yapan Açık öğretim, İktisat ve İşletme Fakültelerinin önlisans veya lisans programlarından herhangi birini tercih edebilirler.
  2. Yükseköğretim kurumlarının herhangi bir önlisans programından mezun olan veya okuyan öğrenciler okudukları veya mezun oldukları programlardan aynı alanda olmamak üzere üniversitelerin açıköğretim sistemi ile öğretim yapan Açıköğretim Fakültesi’nin önlisans programlarından herhangi birini tercih edebilirler.
  3. ÖSYM’nin Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda yer alan K.K.T.C.’deki üniversitelerde okuyan öğrenciler de başvurabilirler.
  4. Yabancı Uyruklu Öğrenci Giriş Sınavı ile Türkiye’deki üniversitelere yerleştirilen yabancı uyruklu öğrenciler de başvuruda bulunabilirler.
  5. Uyruğundan biri T.C. olup yurtdışı yükseköğretim kurumlarını bitirerek Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’ndan denklik belgesi alanlar başvurabilirler.
  6. Herhangi bir örgün yükseköğretim kurumundan kaydı silinenler ile herhangi bir örgün yükseköğretim programında kaydı bulunmayanlar başvuru yapamazlar.
  7. Yurt dışı yükseköğretim kurumlarında halen kayıtlı olup uyruğundan biri T.C. olan öğrenciler başvuru yapamazlar.
  8. Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakültelerinden mezun olanlar başvuru yapabilirler ancak, halen kayıtlı olanlar başvuru yapamazlar.
  9. Üniversitelerin Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakülteleri dışında başka bir üniversitede açık veya uzaktan eğitim sistemi ile öğrenim gören öğrenciler de aynı alanda olmamak üzere başvuru yapabilirler.

Nelere Dikkat Edilmeli?

Açık öğretim fakültesine girmek için üniversite sınavlarına girmek gerekmektedir. 2017 yılında bazı değişiklikler yapılmıştır. Buna göre; Açıköğretim Fakültesinde lisans bölümlerine kayıt yaptırmak isteyen adayların LYS puanlarına bakılacak. Açık öğretim fakültesindeki bazı bölümler kontenjansız bölümler olup, isteyen öğrenciler tercih yapabilirler. Ancak bazı bölümlerde kontenjan sınırı yıl içerisinde alınan kararlara göre değişebilir ve yalnızca belirli bir puan barının üzerine çıkabilen öğrenciler girebilir. Dolayısıyla öğrenci, girmek istediği bölümün koşullarını gözden geçirmelidir. Ayrıca herhangi bir üniversitenin örgün bölümlerinde okuyan tüm öğrenciler, açık öğretim fakültesinin kontenjansız bölümlerinden istedikleri birine, üniversite sınavına girmeden kayıt olabilir.

Nasıl Kayıt Olunur?

Açıköğretim Önlisans ve Lisans programlarının koşullarını yerine getiren öğrenci adayları Anadolu Üniversitesi için; www.anadolu.edu.tr/acikogretim adresinde, Atatürk Üniversitesi için ; ataaof.edu.tr adresinden, İstanbul Üniversitesi için; auzef.istanbul.edu.tr adresinden detaylı bilgiye ulaşabilirler.

Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakültelerindeki önlisans ve lisans programlarına sınavsız İkinci Üniversite kapsamında kayıt yaptıracak adayların işlemleri “İnternet Başvuru” ve “AÖF Bürolarından Kayıt” olmak üzere iki aşamalı gerçekleştirilecektir.

Exit mobile version