Yoğurt Nasıl Mayalanır?

yoğurt nasıl mayalanır

Annelerimizden öğrendiğimiz gibi evde yapılan yoğurt, hem daha sağlıklı olur, hem daha lezzetlidir, hem de muhtemelen anneyle geçirilen zamandan dolayı, yapım aşamasının bile ayrı bir lezzeti vardır. Ev yapımı salçanın üretimine tanık olmak için köyde yaşamak gerekmediği gibi, yoğurtta da aynı şey geçerlidir. Birçok kadın, yoğurt, salça, reçel gibi kahvaltılık ve diğer gıda maddelerini, evde yapmaya devam ediyorlar.

Yoğurt yapımının en önemli aşaması , kuşkusuz mayalanma sürecidir. Kıvamın ve tadın tutturulması için önemli bir adım olan mayalanma, bu konuda bilgi sahibi olmayı da gerektiren, oldukça hassas bir süreçtir.

Genel hatları ile mayalanma veya diğer bir adıyla fermantasyon, herhangi bir maddenin bakteri, mantar ya da mikroorganizmalar aracılığıyla ısı vererek köpürmesi ve kimyasal yapısının değişime uğrayarak çürümesi, olarak tanımlanabilir. Yoğurttan, alkol oluşumuna kadar, hemen her alanda gerçekleşen, biyolojik bir olaydır. Doğal süreçler içinde, insan müdahalesi olmadan, oluşabildiği gibi, bilinçli insan müdahalesi ile de yoğurt, alkol ve benzeri ürünlerin üretimi için gerçekleştirilebiliyor.

Yoğurt Nasıl Mayalanır?

Yoğurdu Mayalamak İçin Gereken Malzemeler;

1 litrelik günlük süt (organik inek sütü olması, daha sağlıklı bir tercih olacaktır),
1 çorba kaşığı yoğurt,
1 tutam şeker ve tuz.

Yoğurt Nasıl Mayalanır?

Öncelikle, sütü çelik bir tencerenin içine alarak, kaynatın. Kaynatma sırasında 5-10 dakika karıştırarak, sütü havalandırın. Kaynadıktan sonra, sütü ılımaya bırakın Ara sıra sütün sıcaklığını kontrol edip, fazla ılımasına müsaade etmeyin. Sütün içine parmağınızı daldırdığınızda, 6-7 saniye kadar süre geçtiğinde, ısıya dayanabiliyorsanız, maya için uygun sıcaklık demektir. Eğer çok ılık olursa, süt mayalanmaz.

Bir kâseye bir yemek kaşığı ev yoğurdunu koyun ve karıştırın. İçine biraz kaynamış sütten koyup, iyice çırpın.
Sütün içine döküp, maya her tarafına dağılana kadar karıştırın. Kenarlarını bir atkı veya ısısını muhafaza edecek bir bezle sarın. Yazın çok sarmayın ki, yoğurt fazla sulanmasın. Üzerine delikli bir süzgeç veya un eleği gibi hava aldıracak bir kap ile kapatın. Onun üzerine de bir bez örtün. Kenarlarını bastırın 3-4 saat sonra üzerini açıp kontrol edin. Mayalanan yoğurdu hemen buzdolabına kaldırın ki sulanmasın.

Yoğurt Nasıl Mayalanır?

Püf Noktalar:

Yeni bir yoğurt yapmaya başladığınız sırada, diğer sefer kullanacağınız kadar mayayı bir kaba alıp, derin dondurucuya koyarsanız, mayanız tatlı olur. Bu mayayı çözülmesi için buzluktan, yoğurt mayalamadan bir kaç saat önce çıkarın.

Yağlı süt kullanırsanız, yoğurdunuz tatlı olacaktır. Koyun, keçi gibi küçük baş hayvanların sütlerinden yapılan yoğurt, sert olur. İnek sütü kullanıyorsanız, çok fazla yeşillik veya süt artıran süt yemi yiyen ineklerin sütünden yapılan yoğurt, biraz cıvık olabilir.

Pastörize süt ile mayalayacağınız yoğurt, tutmayabilir. Bildiğiniz bir yerden, günlük süt alırsanız, yoğurdunuz daha kıvamında ve lezzetli olacaktır.

Yazın yoğurt yapacaksanız üzerini çok az örtün ki yoğurt sulanıp ekşimesin. Temiz bir bez torba içinde, bir kaç saat süzerseniz süzme yoğurt olarak kullanabilirsiniz.

Exit mobile version