Yoga Nasıl Yapılır?

Kendinize en uygun yoga sitilini deneyimleyerek bulabilirsiniz ancak ilk yoga deneyiminiz kesinlikle bir eğitmen ile olmalıdır. Yoganın amacı bedenimizi ve ruhumuzu rahatlatmak, gün içerisinde çalıştıramadığımız kas gruplarını çalıştırmak böylece hem aklı hem de bedeni güçlendirmektir.

Bu nedenle yoga hareketlerini kendinizi yormadan yavaşça yapmalısınız, nokta şeklinde beliren bir ağrınız olduğunda hareketten çıkıp, temel pozisyonlardan biri olan çocuk pozisyonuna ya da yoga oturuşuna geçmelisiniz.

Asana duruşlarını mideniz boşken yapmalısınız. Yoga çalışmanızı yemeğinizin üzerinden 1-2 saat geçtikten sonra yapabilirsiniz. Şişkinlik yapmaması açısından süt ve süt ürünlerinden kaçınmalısınız. Yoga pratiğinizin ardından yeşil çay içebilirsiniz.

Yoga yaparken kendinize uygun sabah ya da akşam saatlerini seçebilirsiniz, el ve ayaklarınızın kaymaması açısından mat kullanmalısınız. Matınız yoksa katlanmış battaniye, kilim kullanabilirsiniz.

Vücudunuzun rahat hareket edebilmesi için ince ve rahat kıyafetler giymelisiniz. Hareketler arasında geçiş yaparken birkaç dakika dinlenin, pratiğinizi bitirdiğinizde Shavasana (sırt üstü) pozisyonunda yatarak bedeninizi dinlemeli ve dinlendirmelisiniz. Dilerseniz bu esnada enstrümantal müzikler açıp meditasyonda yapabilirsiniz.

Yogada Nefes Kullanımı

Doğru nefes egzersizleri nefesi burnundan alıp ağızdan vermekle başlar daha sonra burundan alıp burundan vermekle sona erer. Ancak yoga sırasında nefesinizi ağızdan vermeniz enerjinizi atmanız açısından daha iyidir. Bu esnada sesler çıkartabilir, ağız ve çene kaslarınızı rahatlatmak için çalkalama hareketi yapabilirsiniz.

Doğru şekilde nefes verdiğinizde karnınız büzüşür ve diyaframınız kalbinize masaj yapacak şekilde yukarı doğru şişer, alırken de tam tersi olur yani karın genişler ve iç organlarınıza masaj yapacak şekilde aşağı iner.

Yoga felsefesine göre burundan nefes almamızın en önemli sebebi Prana dediğimiz hayat enerjisidir. Tıpkı güzel bir koku duyduğumuzda onu içimize çekmek istiyorsak, vücudumuza girecek olan enerjiyi yani pranayı artırmak içinde burundan solumalıyız. Böylece sinir sistemimiz ve beynimizi nasıl kontrol edeceğimizi öğrenebilir, iç organlarımızı ve kalbimizi sık ve sığ nefeslerle yormaz, konsantrasyonumuzu artırır, kendimizi meditasyona daha rahat hazırlayabiliriz.

Temel Yoga Duruşları

Ölü Yatışı

Düz bir zemin üzerine yoga minderi serin. Ardından sırt üstü yatın; el ve ayaklar iki yana açılarak nefes kontrolüne odaklanın. Bu esnada kendinizi germemelisiniz.

Balık Duruşu

Sırt üstü yatın ve ayaklarınızı kapalı tutun. Ellerinizi kalçanızın altına alın ve vücudunuzun üst kısmı yukarı doğru kaldırın.

Bacak-diz Duruşu

Bu harekette yere oturulur ve bacaklar öne doğru uzatılır. Ardından üst bedeninizi öne doğru uzatarak erişebildiğiniz kadar tutun.

Çocuk Duruşu (Balasana)

Yere diz çöküp ve ayaklarınızı arkada birleştirin ardından dizlerinizi kalça genişliğinde açın.

Kedi Duruşu (Bidalasana)

Eller ve dizler yerde olmak şartıyla sırtınızı içe ve dışa doğru yavaşça nefes alarak içe ve dışa hareket ettirin.

Çekirge Duruşu (Locust)

Yüz üstü yere uzanın ve ellerinizi yumruk halinde karın bölgesine yerleştirin. Sırayla sağ ve sol bacağınızı havaya kaldırarak 5-10 saniye bekleyin.

Tulumba Duruşu (Pump)

Bu harekette yere sırtüstü yatın ve sırasıyla sağ ve sol bacağı nefesle kaldırın.

Kurdela Duruşu (The Bow)

Yüz üstü yapılan bu harekette bacaklarınızı hafifçe kırılarak karın bölgesine doğru çekin, sonra ellerinizi ayaklarınızla birleştirin.

Köprü Duruşu

Sırt üstü yatın ve dizlerinizi bükün, kalçanızı yavaşça yukarı kaldırın.

Karga Hazırlık Duruşu (Bakasana)

Ayaklar kalça açıklığında, dizleriniz iki yana doğru kırık ve açık yere çömelin. Avuçlarınız birbirlerini iterken dirseklerinizde dizlerin iç tarafından dışarı doğru itsin. Sırtı kamburlaştırmadan, karşıda bir noktaya bakın, ayak topuklarınız yere değmiyorsa, topukların altına destek olması için bir battaniyeyi rulo yaparak yerleştirebilirsiniz. Ayak bileklerinde, bacaklarda, kalça içlerinde, belde, sırtta esneklik sağlamak için mükemmel bir duruş.

Dağ Duruşu (Tadasana)

Genellikle karga duruşundan çıkarken tercih edilen bu harekette dizlerinizi biraz kırın ve üst bedeninizin tüm ağırlığını öne verin, daha sonra yavaşça omurları üst üste getirerek doğrulun. Kollar, omuzlar ve baş en son kalksın ve dağ duruşuna geçin. Ayaklarınızda eşit ağırlık, bacaklar, kollar aktif, karın içeride, sırt dik, omuzlar gevşek aynı bir dağ gibi dimdik ayakta durmalısınız. Omurga ve başınız gökyüzüne yükselirken, belden aşağıya doğru yeryüzüne kök saldığınızı hissedin.

Günlük yoga rutininizde sadece bu hareketleri yaparak bile vücudunuzu rahatlatabilirsiniz.

Exit mobile version