Yeni Çipli Kimlik Kartı Nasıl Alınır?

Şimdiye kadar kullandığımız kimlik kartları, yerini uluslararası standartlara uygun yeni çipli kimlik kartına bırakmıştır. Çipli kimlik kartları, geliştirilmiş güvenlik sistemine sahip, yetkisi olmayan kişiler tarafından üretilmesi veya içindeki bilgilerin değiştirilmesi imkânsız hale getirilmiş olarak tasarlanmıştır.
Kimlik kartının gerekli olduğu zamanlarda vatandaşlar, çipli sistem ile elektronik ortamda hızlı ve daha kolayca işini halledebilecek. Sistemin yeni olması akıllarda çipli kimlik kartı nasıl alınır sorusunu getirdi. Yeni kimlik kartı düzenlemesi ile ilgili bilgileri derledik.

Çipli kimlik kartlarında, hizmetin niteliğine göre biyometrik, elektronik ve görsel olmak üzere üç farklı güvenlik düzeyinde kimlik sorgulaması yapılacaktır.

Yeni çipli kimlik kartı başvurusunu internet ortamından ya da çağrı merkezinden randevu alarak yapabilirsiniz. Randevu almadan da başvurmak mümkündür. Yurt dışındaki vatandaşlar başvurularını konsolosluklar aracılığıyla yapabilmektedir. Nüfus Müdürlüğü’ne gelemeyecek durumda olan engelli, yaşlı vs. vatandaşlar ise Gezici Kayıt Terminallerinden başvuru yapabilmektedir.
Başvuran kişinin yeni çipli kimlik kartları Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nde hazırlanıp posta yoluyla belirtilen adrese gönderilmektedir. Başvuran vatandaş, kimliği kendisine ulaştırılana kadar geçen süreci internet üzerinden, çağrı merkezlerinden, SMS ya da e- posta yoluyla takip edebilmektedir.

Randevu alma

ekimlikrandevu.nvi.gov.tr web adresinden, ya da 199 no’lu telefonu arayarak randevu alabilirsiniz.
Belgelerinizi tamamlayıp randevu aldığınız İlçe Nüfus Müdürlüğü’ne başvurunuzu yapabilirsiniz.

Başvuruda istenen belgeler

Eski kimlik kartınız ile birlikte son altı (6) ay içinde çekilmiş olan biyometrik fotoğrafınızla başvuru yapmanız yeterlidir.
İlk defa kimlik kartı başvurusu için; nüfus cüzdanı, uluslararası aile cüzdanı, pasaport, sürücü belgesi, memur cüzdanı, avukat kimlik kartı, askeri kimlik kartı, basın kartı veya muhtarlıkça düzenlenmiş talep belgesi gibi kimlik belgesi yerine geçen fotoğraflı belge ve bir adet son altı ay içinde çekilmiş ve ICAO standartlarına uygun biyometrik fotoğraf gerekmektedir.
Kimlik kartında on beş yaşını tamamlamış kişilerin parmak izi, parmak damar izi ve el ayası damar izi biyometrik verileri alınır. On beş yaşını tamamlamamış çocukların kimlik kartlarında fotoğraf yer almaz. Ancak başvuran tarafından talep edilmesi halinde her yaş grubundaki çocukların kimlik kartı fotoğraflı olarak düzenlenir.

Doğum nedeniyle kimlik kartı nasıl düzenlenir?

Yeni doğan çocukların kimlik kartı başvurusunu herhangi bir nüfus müdürlüğüne yapabilirsiniz. Yurt içinde 30 gün olan doğum bildirimi yurt dışında 60 gündür ve bu süre içinde yapılan başvurulardan değerli kâğıt bedeli alınmamaktadır.

Kayıp veya değiştirme nedeniyle kimlik kartı nasıl düzenlenir?

Henüz reşit olmamış, 18 yaşına basmamış bireylerin kimlik kartları anne-babalarına, ebeveynlerini kaybedenlerin ise büyük ana- büyük babalarına veya büyük kardeşlerine, bunlar da yok ise çocukları yanında bulunduranlara / vekâletname ile gelenlere teslim edilmektedir. Boşanmış çiftlerin çocuklarının kimlik kartı ana- babasına veya Kanunun 17. Maddesindeki bildirimle yükümlü olan kişiye verilir. Yurt dışında kimlik almak için başvuranların kimlikleri Genel Müdürlük tarafından, ulaştırılmak üzere Dışişleri Bakanlığı’na gönderilir.

Kimlik kartının kullanım süresi ve ücretleri ne kadar?

Kimlik kartlarının geçerlilik süresi 10 yıldır. Kullanım süresi dolmadan da gerekçesini bildirerek kimliğinizi değiştirebilirsiniz ama bunun için bir ücret ödemeniz gerekir. Ayrıca eski kimliğinizin de iptali söz konusudur.

Yeni doğan çocukların kimlik kartı bedeli: 16 TL.
Değiştirme yapılması durumunda ödenecek bedel: 16 TL.
Kayıp bildirimi yaparak edineceğiniz kimlik kartı bedeli: 32 TL.
Kimlik kartı bedelini başvuru sırasında ödemeniz gerekmektedir.

Exit mobile version