Yağmurlu Havada Araba Nasıl Kullanılır?

Yağmurlu havada araba kullanmak; havalandırma, görüş açışı, lastik seçimi, sürüş teknikleri gibi konulara dikkat edildiği takdirde güvenli şekilde yapılabilir. Sürücüler yağmurlu havalarda normal havaya oranla çok daha dikkatli olmak zorundadır. Direksiyon ayarı ve oturma pozisyonunun büyük önem taşıdığı yağmurlu havalarda görüş açısının son derece yeterli olmasına dikkat edilmelidir. Soğuk havalarda tercih edilen kalın kıyafetler araç kullanımı sırasında hareket kabiliyetinin azalmasına neden olabilir. Bu nedenle aracına oturan sürücülerin uygun pozisyona geçmek için gereken zamanı ayırması önerilmektedir.

Havalandırmanın Doğru Kullanımının Önemi

Kaliteli bir görüş açısı camlarda buğu olmaması ile sağlanabilir. Etkili bir şekilde kullanılan havalandırma sayesinde oluşan buğu kısa süre içinde çözülecektir. Modern teknolojiler ile donanmış araçlarda sadece ön camın buğusunu çözmeye yönelik fonksiyonlar da mevcuttur. Yolda ilerlerken araç içi ısısının çok yükseltilmemesi güvenli sürüş için önemli bir ayrıntı olarak değerlendirilebilir. Havalandırmanın ayaklara verilmesi homojen bir ortam ısısı sağlanması açısından faydalı olacaktır. Araç kullanımı öncesinde gaz ve debriyaj üzerinde yeterli hâkimiyetin kurulabilmesi için ayakkabı tabanlarının ve pedal lastiklerinin silinerek temizlenmesi önerilmektedir.

Lastik ve Jant Seçimi

Araçlardaki yanlış lastik ve jant seçimi yağışlı havalarda yol tutuş ve fren performansını da azaltacaktır. Standart lastiklerin 7 derecenin altında özelliklerini kaybettiği bilinmeli ve mevsime uygun kış lastiği kullanımına özen gösterilmelidir. Ekonomik ömrünü tamamlamış lastiklerle trafiğe çıkan araçlar sadece kendilerini değil diğer araç ve sürücüleri de tehdit etmektedir. Yağışlı havalarda takip mesafesinin artırılması olası kazalara karşı en önemli tedbir olarak uygulanmalıdır.

Doğru oturma pozisyonunun yanı sıra 9.15 olarak ayarlanan direksiyon tutuşu da sağlıklı ve güvenli bir sürüş için zorunludur. Direksiyonun doğru pozisyonda ve iki elle tutulması tehlikeli pozisyonlarda etkili koruma sağlayacaktır.

Arka Görüşün Kısıtlanmasının Yaratacağı Riskler

Arka görüşün net bir şekilde sağlanması özellikle yağmurlu havalarda ayrı bir önem taşımaktadır. Yağmurun yağmaya başladığı ilk anlarda zemindeki toz birikintilerinin su ile birleşerek kaygan bir zemin oluşmasının yaratacağı risklerden, hız düşürülmesi ve ani hareketlerden kaçınılması ile korunabilirsiniz. Yağmurlu havalarda hız düşürmek için frene aniden basmak yerine ayağın gazdan çekilmesi tercih edilmelidir. Fren balatalarının ıslanması etkilerinin azalmasına neden olacaktır. Bu süreç içinde kısa süreli frene basılarak balataların kuruması sağlanabilir.

Islak zeminlerde aracın yol tutuş karakteri değişecektir. Ani şerit değişiklikleri özellikle yağışlı havalarda aracın yoldan çıkmasına neden olabilir. Sert ve ani frenlerde ise durma süresinin uzayacağı da dikkate alınmalıdır. Özellikle sol şeridi etkileyen yol kenarında birikmiş sulardan korunmak için aracın yüksek bir dikkat ile kullanılıyor olması gerekmektedir.

Exit mobile version