Votka Nasıl İçilir?

Votka iki kez rektifiye edilmiş, aktif kömürden süzülmüş ve içebilecek düzeye dek sulandırılmış saf alkoldür. Renksizdir. İsminin Slavca su anlamına gelen ‘’voda’’dan geldiği sanılmaktadır.
Votkanın ham maddesi çavdar, buğday ve benzeri tahıllarla patatestir. Bunlar pişirilir ve malt ile şekerlendirilir. Süzüldükten sonra alkolü %40 – %57 arası bir orana düşürülür.
Alkol oranı %35 ile %70 arasında değişir. 1990 yılında üretimi durdurulan Sovyet votkasının alkol oranı %92’ydi. İşlem sırasında 5 kez damıtılan Sovyet votkasının içimi çok zordur. Ve şimdiye kadar üretilmiş en sert votkadır.
Ünlü bilim insanı Dimitri Mendeleyev’in alkol ve suyun çözünürlüğü üzerine yazdığı doktora tezinde belirttiği üzere votkanın alkol derecesi 40 olmalıdır. Mendeleyev’in bu tezi üzerine çoğu yerde votka için %40 alkol derecesi standart olarak kabul edilmiştir.
Doğu Avrupa ve Slav ülkelerinde sek olarak içiliyor olsa da dünyanın geri kalanında Bloody Mary veya Vodka Martini gibi kokteyllere katılmasıyla popülerleşmiştir. Votka içimi sert bir içkidir. Ama kokteylle tatlandırabilir en güzel tat ise vişne, kola, ananas, limon gibi meyvelerle veya sularıyla elde edilebilir.

Votka Çeşitleri Nelerdir?

Rus Votkaları: Rus votkalarının bu kadar ünlü olmasının sebebi üzümün yetişmemesidir. Rusya’daki büyük steplerde yetiştirilen buğday, arpa, çavdarlardan votka damıtılması, yüzyıllar önce başlamış bir gelenektir.
Rusların milli içkisi votkadır. Votka, Rusya’ya has bir kültür halini almıştır. Votkanın kalitesine etki eden en önemli faktör ise, kaliteli kış tahıllarının kullanılmasıdır. Rusya’da çok farklı çeşitlerde votkalar bulabilirsiniz çünkü Ruslar votka üretme konusunda değişik yöntemler bulmuş, böylece bol çeşitlendirme yapabilmişlerdir.
Bunun yanında değişik votka içme yöntemleri de geliştirmişlerdir. Ülkemizde satılan en pahalı votkalar Rus votkalarıdır. Votka ihracatı, Rusya ekonomisine büyük katkılar sağlamaktadır.

Türk Votkaları: Devlet kontrolünde yapılan ve uzun süre özel sektöre açılmayan içki üretimi 1990’ların sonuna kadar Tekel egemenliğinde olmuştur.
2000’lerin başlarında özelleştirme ile birçok içki üretilmeye başlandı. Geçmiş yıllarda üretilen votkalardan Amerika’ya ihraç edilmiştir.
Kaliteli tahılların damıtılması ile güzel tatlar ortaya çıkmaya başlamıştır. Günümüzde ülkemizde üretilen votkalarla yabancı votkalar arasında bir kalite farkı kalmamıştır.

İskandinav Votkaları: İskandinav ülkeleri votka kültürü açısından gelişmekte olan ülkelerdir. İsveç ve Finlandiya, bu konuda yatırım yapmaktadır. Yaptıkları yatırımla iyi arıtılmış ve damıtılmış votkaları ile günümüzde votka piyasasında söz sahibi olmaya başlamışlardır.
Saf ve kaliteli votka üretirler.

Doğu Avrupa Votkaları: Doğu Avrupa ülkelerinin hepsinde bir votka damıtılması yapılmaktadır. İçlerinde en iyi votkayı üreten ülke Polonya’dır. Rusya’nın bu konudaki en büyük rakibidir. Çavdar damıtılması ile üretilen Polonya votkaları üst düzey votkalardır. Ayrıca patatesten de votka üretilir. Patates votkaları çok kaliteli bir çeşit değildir. Sadece Polonya’da yetişen bizon otunu Polonyalılar votkalarının içinde dinlendirirler. Bu ot votkaya hem değişik bir lezzet katar, hem de votka yeşilimsi bir renk alır.

Votka Nasıl İçilir?

Exit mobile version