Uzo Nasıl İçilir?

Uzo, Yunan rakısı olarak bilinir. Ancak bilinen bir yanlış vardır ki o da Türk rakısı ile benzediğidir. Aksine uzo tadı itibari ile daha çok İtalyan rakısına benzemektedir. Midilli adasıyla özleşen bu lezzetin adının nereden geldiği konusunda çeşitli söylentiler bulunmaktadır. Bazı kaynaklar uzonun adının İtalyanca ‘uso’ kelimesinden geldiğini söylese de en kabul gören rivayet bundan çok daha farklıdır. Osmanlı İmparatorluğu döneminde Marsilya’ya ihraç edilen alkol kutularının üstüne gümrükte problem çıkmaması için ‘uso Marsilya’ yazılırdı. Bu kelime yıllar sonra değişerek uzo adını almış ve yunanlılara has olan bu içkiye uzo adını vermiştir.
Uzonun yapımı Türk rakısına çok benzemektedir. Aralarında ki fark ise damıtma esnasında uzonun içine koyulan bazı baharatlardır.

Uzo Nasıl Üretilir?

Uzo yüksek dereceli tarımsal etil alkol barındıran meyvelerin, anoson ve bir takım baharatlarla birlikte bakır imbiklerde damıtılmasıyla yapılır. Bunun içinse genellikle şeker pancarı kullanılır. Şeker pancarından elde edilen bu alkole ouza deniliyor ve bir süre yine bakır imbiklerde bekletiliyor. Daha sonra suyla seyreltilerek alkol oranı %40’a düşürülüyor. Uzoyu yapmak için %65 yaş ve kuru üzüm kökenli suma kullanma zorunluğu genelde olmuyor ve damıtma esnasında anasonun yanında karanfil, tarçın, rezene ve kişniş kullanılıyor. Uzonun Türk rakısından farkı ise bu aşamada ortaya çıkıyor. Türk rakısına göre uzo daha daha tatlı ve aromalı olmuş oluyor.
Uzo genellikle Midilli adasında üretilir. Ancak adada anason kokusunu duysanız da üzüm bağlarına rastlamazsınız. İthal olarak alınan şeker pancarından üretilen uzonun rakıya göre en büyük farklarından biri de budur.

Uzo Nasıl İçilir?

Uzonun bardakları rakı bardaklarına göre daha ufaktır. Üzerine su eklenmez buz eklenir ve genellikle sek içilir. Yanında rakı ile giden mezeler tüketilse de uzo içmenin de rakı gibi ayrı bir kültürü vardır. Kullanılan mezeler Yunan sofralarına ait lezzetlerden oluşmaktadır. Bunlardan bazılarını sizler için sıralamak istedik.

İçme şekli, kültürü, mezeleri daha çok rakıyı andırsa da rakıdan çok daha farklı olan bu lezzeti tatmalısınız. Ancak her alkollü içeceğin yarattığı etkiyi uzoda yaratır. Uzo içerken dikkat etmeli ve kararında bırakmalısınız. Afiyet olsun.

Exit mobile version