Uyku Nasıl Açılır? Uyku Açma Yöntemleri

Bazen hiç uyumadığımız ya da az uyunarak geçen bir gecenin ertesi günü ya da neredeyse her sabah uyanamama sorunu yaşarken uykumuzu açmak için mücadele etmek zorunda kalırız. Uykumuzu tam almadan güne başlamak ve günü tamamlamaya çalışmak bazen çok can sıkıcı ve zor olabilir. Sizler için uyku nasıl açılır sorusundan yola çıkarak bulabildiğimiz tüm uyku açma yöntemlerini araştırdık.

Uyku açmak için ihtiyacınız olan tüm farklı uyku açma yöntemlerini açıklayacağımız uyku nasıl açılır yazımızda özellikle belki de bugüne kadar hiç duymadığınız ama denediğinizde size çok mantıklı gelecek ve işe yarayacak yöntemlere de yer verdik. Aslında yıllardır bildiğiniz bazı uyku açma yöntemleri yerine daha doğru yöntemleri uygulamanızın uykunuzu daha uzun süre ve sizi daha az yorarak işe yaradığını da görmüş olacaksınız.

Uykulu olduğunuzu düşünerek sizlerin daha fazla vaktini almadan uykunuzun nasıl açılacağını maddeler halinde anlatmak isteriz.

Uyku Nasıl Açılır? – Uyku Açma Yöntemleri:

Atıştırmak mı yoksa 10 dakika yürümek mi daha çok uyku açar?

Abd Kaliforniya Üniversitesi’nden Prof Dr. Robert Thayer imzalı bir araştırmada enerji değeri yüksek bir adet çikolata yemenin ve 10 dakikalık bir yürüyüşün uykumuzu nasıl açtığı araştırılmış.

Yiyeceğimiz bir adet çikolatadan alacağımız enerjinin 1 saat sonra bittiği bu araştırmada ortaya çıkmış. Diğer araştırılan yöntemde 10 dakika yürüme sayesinde alınan oksijenin vücudumuzdaki damarlara, kalbimize ve beynimize verdiği enerjinin ise bize tam 2 saat yettiği görülmüş. Bu yöntemden daha çok faydalanmak istiyorsanız mümkün olduğu ölçüde 10 dakikalık yürüyüşünüzü oksijeni daha bol olan açık havada yapmanızı tavsiye ederiz.

Basit ve kısa süreli egzersizlerin tümü uyku açmada oldukça etkili. Sabahları uykulu halden kurtulmak için yürüyüş yapmak zor gelebilir. Yataktan çıkar çıkmaz odanın içinde esneme hareketleriyle başlayıp; sadece birkaç dakika yapacağınız basit egzersiz hareketleri ile uykunuzu açabilirsiniz.

Bilgisayar ekranından uzaklaşmayı hiç düşündünüz mü?

Uyku Kaçırmak için Bilgisayar Ekranından UzaklaşınSürekli bilgisayar ekranına bakarak geçirdiğiniz zamanlar gözlerinizin daha çok yorulmasına ve uykunuzun daha çok gelmesine neden olur. Belirli zaman aralıklarında kafanızı ekrandan kaldırıp 2-3 dakika süreyle başka şeylerle ilgilenmeniz gözlerinizin dinlenmesine ve uykunuzun açılmasına neden olacaktır. Bizim önerimiz çok uykunuzun geldiği durumlarda her yarım saatte veya her bir saatte bir bilgisayar ekranından 2-3 dakikalık sürelerle uzaklaşmanız.

Kısa süreli kestirmek uyku açmaya iyi gelir mi?

Kestirmek - Power NappingUyku konusunda kitap bile yazmış Dr. Barry Krakow bize 5-25 dakika aralığında yapacağımız kestirmelerin (power napping) şaşırtacak derecede uykumuzu açacağını söylüyor ve biz uykuya hasret bünyeleri bu açıklaması ile çok da sevindiriyor.

Doktor Krakow; yapmamız gereken kısa süreli kestirmelerimizle ilgili 2 önemli detay konusunda bizleri uyarmış. Birincisi gün içerisinde 5-25 dakika aralığında sürecek olan bu uyuklamaları mutlaka sadece 1 defa yapmamız gerektiği ve diğer önemli uyarısı da en doğru kestirme zamanının normal günlerde gece uyumak için yatağa gittiğiniz süreden 6-7 saat olması gerektiği. Yani normalde gece 12 de yatağa giden biriyseniz uykusuz geçirdiğiniz bir günde yapacağınız kısa bir kestirmenin akşam üzeri 17.00-18.00 arası bir saatte yapmanız gerekiyor. Özellikle yatacağınız saate yakın bir saatte uyuklamanızın pek faydalı olmayacağını hatırlatmak isteriz.

Uyku kaçırmak için Sağlıklı Yiyecekleri sık sık ama az yemek

uyku kaçıran yiyeceklerUykulu bir günde uyanık kalmaya çalışmak istiyorsanız yapmamanız gereken en önemli şey çok ağır ve bol yağlı veya hamurlu bir öğle yemeği yemeniz. Bunun tam tersine hafif ve sağlıklı bir öğle yemeği ile uykunuzu daha uzun süre açık tutacağınızı belirtmek isteriz.

Bizim önerimiz bir salata ile öğle yemeğini geçiştirip birkaç saatte bir çok az çerez veya havuç gibi ya da arada bir bir elma ya da 1 dilim ince buğday ekmeğine sürülmüş fıstık ezmesi olur. Yani ana öğünü abartmayıp sık sık ara öğünlerle günü geçiştirmeniz uykunuzu kaçırma mücadelenizde size kesin suretle yardımcı olacaktır.

Özellikle elma uyku açmada oldukça etkili. Sabahları kendinize gelmekte zorluk çekiyorsanız ya da gün içinde uykunuz geldiği anda elma yemeyi deneyebilirsiniz.

Sohbet ederek veya tartışarak uyanık kalın

sohbet ederek uyku acmakUykunuzu açmaya çalışırken çevrenizde birileri varsa onlarla bir konu açıp sohbet etmenizin hatta ufaktan tartışma yaratacak politika gibi konulara girmenizin de uykunuzu açacağı bir gerçek. Eğer iş yerinde uykunuzu açmak istiyorsanız arada bir sohbet eden birkaç kişiye 5-10 dakikalığına katılarak bu önerimizi siz de test edebilirsiniz. Eğer yalnızsanız telefon ederek sohbet edecek birilerini bulabilirsiniz.

Nefes alarak uyku kaçırma teknikleri

10 defa derin nefes almak kalp atışınızı yavaşlatır, kan basıncını düşürüp kan dolaşımınızı düzenler, ve zihinsel performansınızı da yükselterek kandaki oksijen oranını yükselterek size enerji verir. Nefes alıp verirken göğsünüzü şişirmekten kaçınıp karnınızı şişirip indirmeye çalışmanız egzersizden alacağınız faydayı artıracaktır. Buna yardımcı olması için bir elinizi karnınızın üstüne diğerini de göğüs kafesinizin üstüne koyarak nefes alıp verirken göğüs kafesinizin sabit durmasına yardımcı olabilirsiniz. Hatta nefes almanızla şişen karnınızdaki havayı atmaya yardımcı olması için karnınızın üstüne koyduğunuz elinizi bastırarak nefesin vücudundan çıkmasına yardımcı olabilirsiniz.

Yine hızlı şekilde enerji almak için yogada kullanılan uyarıcı bir yöntemle de uykunuzu açabilirsiniz. Bu defa 3 kez hızlı şekilde burnunuzdan nefes alıp verin ve hemen akabinde bir süre normal şekilde nefes almaya devam edin. 15 saniye normal şekilde nefes aldıktan sonra tekrar 3 defa hızlı şekilde nefes alıp verin ve bu işlemi birkaç dakika boyunca sürdürün. Uykunuzun açıldığını ve kendinizi daha iyi hissettiğinizi göreceksiniz.

Uyanık kalmak için kafeinli içecek içmek:

Bu yöntem galiba en çok bilinen uyanık tutma yöntemidir. Peki ne kadar sürede hangi miktarda kafeinli içecek içmeniz gerektiğini biliyor musunuz?

En çok bilinen kafeinli içecek tabi ki kahve. Kahve içmek uyku kaçırmak için en etkili yöntemlerden ama tabiki dozajını doğru ayarlamanız gerekir. 1 fincan (kupa) kahvenin içerisinde 100-200 mg. arasında kafein bulunur. sağlıklı bir yetişkinin de alması gereken kafein miktarı budur zaten. Eğer bir fincan kahve içmeniz durumunda etkisini göstermesi genelde 15-20 dakika kadar zaman alır. Kafeinin sizde yaratacağı uyarı ve beraberinde getireceği enerjik hissetme duygusu yine sağlıklı bireylerde 3 saate yakın etkisini gösterecektir.

Dr. Mark Rosekind’in araştırmasına göre kahve içer içmez 15 dakikalık bir kestirme yapmanızla, uyandığınızda ciddi şekilde uykunuzu almış hissedeceğinizi anlatılıyor.

Kahvenin her bünyede yaratacağı etki değişken olacağından uykusuz geçireceğiniz günlerde kendiniz için en doğru dozajı yine kendinizin deneyerek bulması aslında sizin için en doğru kahveyle uyku kaçırma yöntemi olacaktır.

Oyun Oynayarak Uyku Kaçırmak:

uyku_acmak_icin_oyun_oynamakUyku açmak için en iyi yöntemlerden birisi de oyun oynamaktır. Bilgisayar oyunları ya da telefonlarınızda oynayabileceğiniz oyunlarla uykunuzu açmanız pek muhtemel. Oyun firmaları oyuncularda bağımlılık yaratacak oyunları üretmek için adeta birbirleriyle yarışıyorlar. İndirmeden online oynayabileceğiniz browser oyunları veya akıllı telefonlarınıza indirerek oynayabileceğiniz mobil oyunlar uykunuzu kaçırmak için yardımcı olacaktır.

Exit mobile version