Ülkemizin Başlıca Doğal İçme Suyu Kaynakları

Su, insan yaşamı için oksijenden sonra gelen en önemli öğe. Besin almadan haftalarca yaşayabiliriz ama susuz sadece birkaç gün dayanabiliyoruz.

Kaliteli bir yaşam için düzenli ve bol tüketilmesi önerilen su, faydaları saymakla bitmeyen mucize bir içecek.

Bir dönem oldukça yoğun tartışmalara konu olan içme suları, ülkemizde pek çok farklı kaynaktan elde ediliyor.

Türkiye’de üzerinde içme suyu üretimi yapılan kaynakları ayrıntılarıyla sizler için araştırdık. İşte Ülkemizin Başlıca Doğal İçme Suyu Kaynakları:

 

Sakarya – Doğançay

Sakarya’nın Geyve İlçesine bağlı Doğançay Köyü’nden çıkarılan doğal mineral suyu, en sağlıklı içme suları arasında gösteriliyor. Bozulmamış doğal dokusu ve muhteşem şelalesi ile aynı zamanda dağ yürüyüşü ve kamp tutkunlarının da uğrak yeri olan Doğançay Köyü Keremali Dağları, Türkiye’nin sağlıklı içme suyu kaynaklarından biri.

bir numara

 

Bolu – Taşkesti

Tarihi İpekyolu üzerinde yer alan beldenin Taşkesti olarak anılmasının sebebi, Sakarya Nehri’nin bir kolu olan Mudurnu Çayı’nın bu beldeden geçiyor olması. Bu çay üzerinde bulunan taşlar zamanında kesilerek çaya geçiş verilmiştir. Buradan çıkan doğal mineralli su, koruma altındadır ve yakındaki tesiste şişelenmektedir.

iki numara

 

Niğde – Çiftehan

Niğde’nin Ulukışla ilçesine bağlı bir kasaba olan Çiftehan, sahip olduğu kaplıcalar sebebiyle ilk çağlardan beri yerleşim bölgesidir. Toros Dağları eteklerinde bulunan bu belde, kaynak sulara da ev sahipliği yapmaktadır. Türkiye’nin sağlıklı içme sularından bir diğeri de buradaki kaynaklardan elde edilmektedir.

üç numara

 

Bolu-Abant

Bolu Dağları arasında yer alan bu kaynak, yaklaşık 1300 metre yükseklikten doğuyor. Bu nedenle dört mevsim boyu debisi standartların üzerinde olan bu kaynaktan kesintisiz su üretimi yapılabiliyor. Doğal güzelliğiyle de ünlü Abant Gölü yakınlarından çıkarılan bu doğal kaynak suyu da tükettiğimiz su markalarına kaynaklık ediyor.

beş son abant

 

Eskişehir – Türkmen Dağı

Eskişehir’in güneybatısında bulunan Türkmen Dağı, 1826 metre yüksekliğindedir. Büyük bir kısmı çam ormanlarıyla kapı bu dağ, sağlıklı içme sularına doğal bir kaynak sunmaktadır.

türkmen dağı 4 numara

 

Aydın – Nazilli

Nazilli ilçesinin Çamlık Dağı, Karıncalı Dağ, Madran Dağı gibi yüksek rakımlı dağlarından elde edilen doğal kaynak suyu, ülkemizin temiz içme suyu üretiminde kullanılıyor.

doalkaynak

 

Kocaeli – Gölcük

Kocaeli’nin bilinmeyen değerlerinden Gölcük’te doğal kaynak suları bulunuyor. Bu kaynaklar, Türkiye’de üretilen sağlıklı içme suları için kullanılıyor.

SONY DSC

 

Sakarya – Sapanca

Sapanca Gölü çevresindeki yüksek dağlardan çıkan ve Sapanca Gölü’nü besleyen doğal kaynak suları, Türkiye’nin içme suyu üretiminde kullanılıyor. Sapanca, Türkiye’nin en geniş doğal kaynak suyu rezervlerine sahip bölgelerin başında geliyor. Yılın 5 – 6 ayı kar altında olan ve insan faktöründen etkilenme riski olmayan bu bölge, aynı zamanda İstanbul ve Ankara gibi iki büyük şehre en yakın mesafede oluşuyla stratejik de bir öneme sahip.

sekiz numara efemsu

 

Exit mobile version