Ticari Taksi Plakası Nasıl Alınır?

“Paran varsa, taksi plakası al.” , ” Bir taksi plakası, 4 çocuk okutur.” gibi cümleleri çevremizden, akraba sohbetlerinden hepimiz duymuşuzdur.

Bu söylem genellikle taksi ücretlerinin yüksek olması ve bu mesleği yapanların kazançlarının yüksek olacağı düşüncesiyle söylenir. Halbuki özellikle büyük şehirlerde geçim kaynağı sağlamak amacıyla taksi plakası satın almak oldukça zordur. Fiyatlarının çok yüksek olması ve her yıl değer kazanması sebebiyle yatırımcıların ilgisi altındadır. Tıpkı gayrimenkul yatırımı gibi taksi plakası alan yatırımcıların sayısı azınsanmayacak rakamlardadır.

Ticari taksi plakası almak için ne kadar ücret ödemeliyiz?

Her şeyden önce ticari taksi plakası, aracın bulunduğu il sınırları içinde bir diğer ifadeyle şehir içi ulaşımda para karşılığı yolcu taşımasına hak tanıyan plakadır. Ticari taksi plakaları, çoğunlukla tek kişinin alamayacağı kadar pahalıdır. Yüksek gelir getiren bir iş olduğu için bu alandaki yatırımlar da doğal olarak yüksektir.

Birçok şehirde değişen plaka fiyatları, İstanbul’da 1 milyon 700 bin lira iken, İzmir’de 750 bin lira, Ankara’da 560 bin lira, Bursa’da 900 bin liradır. Bunun yanında, ticari taksi plakalarının çok ucuz olduğu şehirler de vardır. Örneğin; Giresun, Gümüşhane ve Adana’da 50.000 TL, Diyarbakır’da ise 250 bin liraya ticari taksi plakası alınabilir. Aradaki uçurum, İstanbul’daki plaka fiyatını sorgulatacak cinsten olsa da ticari taksi plakasının ücreti şehirdeki kullanım oranına ve sağladığı kazanca göre değişiyor.

ticari taksi plakası nasıl alınır?

Ticari taksi plakası alırken hangi belgeler gereklidir?

Ticari taksi plakası almak için, sadece para vermek yetmiyor. Bir takım yasal zorunluluklar ve belge mecburiyetleri de bulunuyor. 1986 yılında çıkan, 10553 sayılı Bakanlar Kurulu kararına göre, yeni bir taksi piyasaya çıkacaksa, öncelikle İçişleri Bakanlığı tarafından onay verilmesi gerekir. Bunlarla beraber bir takım belgelerin de İçişleri Bakanlığı’na ibraz edilmesi gerekiyor.

Ticari taksi plakası için gerekli belgeler

ticari taksi plakası nasıl alınır?

Bu belgeleri İçişleri Bakanlığı’na ulaştırdığınız takdirde, herhangi bir sakınca görülmemesi durumunda, taksi plakası için onay verilir. Ardından aracınız ile trafiğe çıkabilir, taksicilik yapmaya başlayabilirsiniz.

Exit mobile version