Sorgum Nedir? Sorgum Nasıl Pişirilir?

sorgum nasıl pişirilir

Yakın zamanda adını daha çok duyacağımız sorgum için tahılların yeni yıldızı diyebiliriz. Süpürge darısı, hint darısı gibi isimlerle de anılan sorgum, çok farklı kullanım alanlarına sahip olup anavatanı Afrika olan bir tahıl türü. Afrika kökenli olup günümüzde en çok Akdeniz ülkelerinde yetiştirilen sorgum tahılı, ülkemizde de Trakya bölgesi ve Güney’de yetiştirilmekte.

Sorgumun öne çıkan en önemli özelliği ise glutensiz olması. Lezzetli, doyurucu ve besleyici olan bu tahıl çeşidi kuskus, kinoa, pirinç türevleri gibi tek başına yenebilirken; salatalara da çok yakışıyor. Ayrıca sorgum tıpkı mısır gibi patlatılabildiğinden atıştırmalık alternatifi olarak da deneyebilirsiniz.

Sorgum Nasıl Pişirilir?

Malzemeler:
3 su bardağı su
1 su bardağı sorgum
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz

Sorgumu soğuk su ile yıkayıp süzün. Orta boy tencere içine malzemelerin hepsini koyup karıştırın. Kaynayana kadar yüksek ateşte pişirin. Kaynadıktan sonra ocağın altını kısın. Sorgumlar yaklaşık 1 saatte pişecektir. 50. Dakikada kaşıkla alıp bakmanızda fayda var. Ağızda dağılmayacak, hafif dişe gelir ve yenebilir yumuşaklıkta olmalıdır. Su çektiyse ve hala yeterli yumuşaklığa ulaşmadıysa, 1 bardak sıcak su ilave edip yumuşayana kadar pişirmeye devam edin.

Düdüklü tencere kullanarak daha kısa sürede pişirmek de mümkün. Düdüklü için 2 su bardağı su, bir su bardağı sorgum, az miktarda zeytinyağı ve tuz yeterli gelecektir.

Sorgumu 1 gece boyunca suda bekleterek de pişirebilirsiniz. Bu şekilde pişirmenin en büyük yararı daha kolay sindirilebilir oluşudur.

Sorgumlu Tarifler

Sorgum Salatası

Malzemeler
1 su bardağı sorgum
3 su bardağı su
1 salatalık – dilimlenmiş
5 yemek kaşığı mısır
5 yemek kaşığı dilimlenmiş siyah zeytin
1 küçük soğan – kıyılmış
1 diş sarımsak
Maydonoz, nane
4-5 adet çeri domates
Zeytinyağı
Limon
Tuz, karabiber

Hazırlanışı:
Sorgumu yukarıda verdiğimiz tarife göre pişirin. Ne çok yumuşak ne de sert olmalı. Pişen sorgumu tuz, karabiber ve zeytinyağı karıştırın. Ardından diğer malzemeleri ekleyin.

Sorgumlu Tavuk Salatası

Malzemeler
1 su bardağı sorgum
3 su bardağı su
1 adet tavuk göğsü
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet havuç
1 adet kabak
1 adet kırmızı biber
1 su bardağı kıyılmış lahana
Tuz, karabiber, zencefil
Elma sirkesi
İsteğe göre maydonoz, ıspanak, dere otu gibi yeşil sebzeler

Hazırlanışı:
Tavukları haşlayın. Ardından az miktarda sıvıyağ döktüğünüz tavada her tarafını kızartın.
Sorgumu 3 su bardağı ve tuz ilave ettiğiniz tencerede pişirin.
Kabak, lahana, havuç, biber gibi sebzeleri jülyen doğrayıp yağsız tavada soteleyin. Arzuya göre buharda pişirme de yapabilirsiniz.
Pişmiş sorgum, sotelenmiş sebzeler, isteğe göre yeşil sebzeler, baharatlar, yağ ve sirkeyi derin bir kasede karıştırın. Üzerine dilimlenmiş tavukları ekleyin.

Sorgumlu Kahvaltılık Gevrek

Malzemeler
Yarım su bardağı sorgum
1,5 su bardağı su
Yarım su bardağı yulaf
Ceviz
Kuru incir
Kuru kayısı
Kuru
Üzüm
Yarım çay kaşığı tarçın
2 su bardağı süt
Hazırlanışı:
Sorgumu su ile pişirin. Soğuduktan sonra diğer malzemeleri ekleyip karıştırın. Kaselere bölüp süt ilavesiyle servis edebilirsiniz.

Sorgumun Faydaları

Exit mobile version