Soğuk Havada Spor Yapmanın Püf Noktaları

Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte, soğuk havalarda nasıl spor yapılacağı sorusu da beraberinde gündeme gelmeye başladı. Özellikle yaz ve ilkbahar mevsimlerinde açık alanlarda yürüyüş yapma, koşma, yüzme ve bisiklete binme gibi aktiviteler rahatlıkla yapılabilmekteyken, kış mevsiminde havaların soğumasıyla bu egzersizleri yapmak zorlaşmaktadır. Spor yapmak, her mevsimde ve her dönemde önemli bir ihtiyaç olduğu için, soğuk havada spor faaliyetlerini bırakmak yerine, dikkatli biçimde yapmak gerekmektedir.

Soğuk havada spor yaparken ne giyilir?

Kışın spor yaparken tek parça ve aşırı kalın kıyafetler giymek yerine, orta incelikte veya ince kıyafetleri kat kat giyinmelisiniz. Bu şekilde hem spor yaparken vücut ısınızın düşmesini engellersiniz hem de kapalı alana girdiğinizde üzerinizdekilerin bir kısmını çıkararak vücut ısısını dengelersiniz.

Spor yaparken giyeceğiniz kıyafetlerin egzersiz yapmaya uygun esneklikte dizayn edilmiş olmasına ve spor giyim ürünlerinin, teri emerek vücudun hava almasına imkan tanıyacak kumaşlardan üretilmiş olmasına özen göstermelisiniz. Kış mevsiminde spor yapmak için özel olarak üretilmiş termal kıyafetleri tercih edebilirsiniz. Spor yaparken kıyafet seçiminde yapılan yanlışlardan biri de pamuklu kumaştan giysiler tercih etmektir. Pamuk teri emer ve hızlı kurumaz. Islak kalan kumaş, özellikle kış aylarında hastalanmanıza sebep olur.

Ayakkabı seçimine dikkat etmelisiniz. Vücudun tüm ağırlığını taşıyan ayakları yormayacak, terletmeyecek ve de rahatsız etmeyecek özelliklerdeki modelleri tercih etmelisiniz. Kış mevsiminin yağmurlu olduğunu hesaba katarak, su geçirmeyen özellikteki ayakkabıları almanızın önemli olduğunu da hatırlatalım.

Kışın açık alanda spor yaparken kullanılması elzem olan giyim aksesuarlarından bir tanesi de şapkadır. Vücut ısısının büyük bir bölümünün düşme noktası baş bölgesidir. Bu durumu dengelemek için, şapka ve bere gibi baş bölgesi giyim aksesuarlarını kullanmak oldukça önemlidir. Şapka ya da bere kullanmak istemiyorsanız en azından kulaklarınızı korumak için baş bandı kullanabilirsiniz.

Soğuk havada spor yaparken dikkat edilmesi gerekenler

Açık ve soğuk bir ortamdan, kapalı ve sıcak bir başka ortama geçtiğinizde ve özellikle de terli iseniz nezle, grip, soğuk algınlığı gibi çeşitli hastalıklara yakalanma riskiniz artar. Bu sebeple de kış mevsiminde açık alanda spor yapacaksanız, kıyafet seçiminde dikkatli olmanız gerekmektedir.

Kışın spor yapmanın altın kurallarından biri ısınma egzersizleridir. Sıcak ortamdan soğuk ortama bir anda geçtiğinizde, vücudunuzun çalışma sıcaklığında ani değişimler meydana gelecektir. Dışarı çıkar çıkmaz spor yapmaya başlamak yerine, evden çıkmadan önce kas ve eklemleri açacak küçük egzersizler yapmalısınız. Kapalı alanda en az 5 dakika boyunca yapacağınız ısınma egzersizleri ani ısı değişiminin vereceği zararı engeller. Spor bittikten sonra vücut ısınız düşmeye başlayacağı için soğuma süresini de mutlaka kapalı bir ortamda geçirin. Bu süre içerisinde ısı kaynaklarına yönelmeyin, çok sıcak suyla duş almamaya dikkat edin. Vücut ısınızı yavaş yavaş normale getirmeye özen gösterin.

Spor yaparken metabolizmanızın çalışma hızı artacağından, daha fazla nefes alma ve verme ihtiyacı hissedersiniz. Bu durumda, solunum yolunuzun zarar görmemesi için, burnunuzdan nefes almanız gerekmektedir.

Kış mevsiminde beslenmenize dikkat etmeli ve düzenli olarak su tüketmelisiniz. Spor yaparken sıvı kaybı yaşadığınız için, bu süreçte su içmek oldukça önemlidir. Su tüketimini spordan önce ve sonra yapmalısınız.

Spor yapmanın faydaları

Spor yapmak bağışıklık sistemini güçlendirir, eklem ve kasların işlerliğini arttırır ve depresyonu önler. Düzenli spor yapmanın; kilo dengelenmesi, yağ yakımı, ritim bozukluğunun engellenmesi, vücut direncinin artması, solunum yolunuzun açılması ve kan basıncının düzenli seyretmesi bağlamlarında olumlu etkileri bulunmaktadır. Vücut direncini arttıran, kaygı ve stres gibi psikolojik sorunları engelleyen spor egzersizlerini, her mevsim olduğu gibi kış mevsiminde de yapabilir ve sağlıklı olmanın keyfini çıkarabilirsiniz.

Kış mevsiminde açık alanda yapılan spor zindeliği arttırır. Soğuk havada yapılan egzersiz daha fazla kalori harcar ve daha hızlı yağ yakmanızı sağlar.

Exit mobile version