Skolyoz Nedir? Nasıl Anlaşılır?

Geçmişi çok eski tarihlere kadar uzanan skolyoz, ergenlik çağında ve özellikle kemik ve kas dokuları erkeklere nazaran daha hassas olduğundan kız çocuklarında daha sık görülen, bel – sırt bölgelerindeki omurga eğikliğidir. Normal görünümlü omurganın düz olması gerekir, omurga sağlıklı bir kişide düz bir çizgide sıralanırken bu hastalıkta omurlar sola, sağa kaymalar gösterir. S veya C formundaki bu eğrilik skolyoz hastalığına işarettir.

Söz konusu eğim 10- 20 dereceden fazla olursa kalçada, omuzlarda, kürek kemiğinde, göğüs kafesinde şekil deformasyonu olur, kalça bölgesinin bir yanı alçakken diğer yanı yüksek olabilir, sırtta kamburlaşma görülebilir.
Eğim genellikle dış bükey tarafın sırt bölgesinin sağ tarafında görülür.

Hastalık özellikle kalça, omuz, sırt, belde ağrılara neden olur, halsizliğe yol açar. İlerleyen yaşlarda yaşam kalitesini belirgin ölçüde düşüren ve hayata olumsuz yansıyan hastalık erkeklere nispeten kadınlarda daha sık rastlanır ve her geçen yıl bu hastalığa yakalananların sayısı artmaktadır.

Genetik ve metabolik faktörler – hastalıklar, iskelet ve kas yapısındaki defektler, doğum sonrası gelişim bozukluğu, çocuk felci, kas erimesi, sinir sistemine olabilecek baskılar, tümörler, travmalar, omurga bölgesinde yaşanabilecek kırıklar – enfeksiyonlar, gündelik yaşamda kambur oturma, iş koşullarına bağlı olarak duruş bozuklukları, bilgisayar kullanımı, ağır yük, ağır çanta taşınması, romatizma gibi fiziksel sorunları bu hastalığın nedenleri arasında sayabiliriz.

Skolyoz Nasıl Anlaşılır?

Doğumdan önce yapılacak ultrasonografi tetkiklerinde eğer varsa anormallikler saptanabilir. Çocukluk çağında başlayan skolyoz hastalığı uzun süre ebeveynlerin gözünden kaçabilir, çünkü bu hastalığa yakalanmış çocuğun genel sağlık sorunu yoktur ve çocuk şikâyetçi olacağı bir anormallik yaşamaz, büyüklerine bunu aktaramaz. Zamanla vücuttaki deformasyon artıp omurga kemiğindeki eğrilik belirginleştikçe hastalığın farkına varmak mümkün olur.

O yüzden ebeveynler bebeklerini sık sık sırt üstü yatırıp omurga, kalça ve boyun kısımlarının duruşunu, herhangi bir kayma, asimetri olup olmadığını kontrol etmelidirler. Giysileri çıkartılan çocuğun sırtında omurgasının simetrik ve düzgün olup olmadığı kontrol edilir, kürek ve omuz kemiklerinin yapısına bakılarak anormallik olup olmadığına bakılır. Giysilerin vücuttaki duruşundan da hastalık teşhis edilebilir. Hastalıklı bir durumda giysilerde bulunabilecek çizgiler vücutta aynı düzeyde durmaz, oluşan asimetri dikkati çeker. Omuzlarında asimetri, kalçalarında seviye farkı, sırtlarında hafif kabarıklık olarak kendini gösteren her hangi bir anormallikle karşılaşıldığında zaman geçirmeden hemen konunun uzmanı doktora başvurulmalıdır.

Exit mobile version