Silah Ruhsatı Nasıl Alınır?

Silah almaya engeli bulunmayan ve 21 yaşından büyük olan herkes silah ruhsatı alabilmektedir. Alınan ruhsat eşliğinde ev ve iş yerlerinde silah bulundurmak mümkün hale gelmektedir. Ruhsat almak isteyenlerin hazırlaması gereken evraklar arasında,

Başvuru esnasında parmak izi alımı yapıldığı için işlemlerin şahsen yapılması da zorunlu tutulmaktadır. İşyeri sahiplerinin silah alma talebi başvurularında ise işyeri açma ve çalıştırma izninin de dosyaya eklenmesi istenmektedir.

Ruhsat Düzenlenen Haller Nelerdir?

Bulundurma ruhsatı, kamu görevlisi silah taşıma ruhsatı, ev tüfeği sahipliği belgesi, yivli tüfek ruhsatı ihtiyaca göre neden silah alındığı ile ilgili olarak kişilere gereken yetkinin verilmesi amacıyla dağıtılmaktadır. Kimlerin silah ruhsatı alabileceği kanunlar ile belirlenmiştir. Kuyumcular, avukatlar, noterler, akaryakıt istasyonu sahipleri, poligon sahipleri, fahri konsoloslar ve sarı basın kartı sahipleri silah alabilen gruplar arasında yer almaktadır. Silah ruhsatı alabilmek için ikametgâh adresinize göre başvuru yerinizi de belirleyebilirsiniz. Polis bölgesinde olanlar ilçe emniyet müdürlüklerine ve jandarma bölgesinde olanlar ise ilçe jandarma komutanlıklarına başvuru yapmalıdır.
Silah taşıma ve bulundurma ruhsatları farklılık arz etmekte ve bu nedenle başvuru aşamasında istenen belgelerde değişiklik göstermektedir. Can güvenliği tehlikede olan kişilerin bu durumu belgelemesi ve valiliğe sunması istenmektedir. Meslekleri gereği can ve mal varlıklarını koruması gereken meslek gruplarına ise taşıma ruhsatı da verilebilmektedir.

Hangi Durumlarda Silah Ruhsatı Alınamaz?

Psikolojik ve fiziki açıdan engeli bulunanlar silah ruhsatı alamazlar. Ruhsatlı silahı ile suç işlemiş olanların ruhsatları da iptal edilmektedir. Devlet şahsiyetine karşı suç işlemiş olanlarında başvuruları olumsuz olarak sonuçlanmaktadır. Bulundurma ve taşıma ruhsatlarının harç ücretleri ve geçerlilik süreleri birbirinden farklılıklar gösterebilir. Süresi dolmuş olan ruhsatların ilk 6 ay içinde yenilenmesi zorunludur. Ruhsatlı silahlar kesinlikle bir başkasına emanet edilemez veya verilemez. Kayıtlı ikametgâhında değişiklik olanlar bu bilgiyi yetkili makamlar ile paylaşmak zorundadır. Silah bulundurma ruhsatı ile taşıma yapılamaz.

Silah taşımanın yasak olduğu yerlerde silahın ruhsatlı olması veya bulundurma ruhsatı olmasının bir önemi bulunmamaktadır. Bu alanlar arasında,
• Akıl hastaneleri,
• Mahkeme salonları,
• Eğitim kurumları,
• Cezaevleri,
• Spor müsabakalarının yapıldığı alanlar,
• TBMM ve Meclise ait binalar sayılabilir.
Ruhsatlı silahın çalınması halinde en yakın karakola başvuruda bulunulması ve dilekçe verilmesi gerekmektedir.

Exit mobile version