Şeftali Kompostosu Nasıl İçilir?

Şeftali, verdiği lezzetle yaz mevsiminin vazgeçilmez meyvelerinden biri olarak hayatımıza tat katmaya devam etmektedir. Akdeniz iklimine hakim yerlerde yetişen şeftalinin ağaç boyu genellikle 2-2.5 metre olup genellikle yaz aylarında meyve verir. Bu tatlı meyvenin ilk olarak Çin’den tüm Dünya’ya yayıldığı düşünülmekte ve Türkiye’de ise yoğun olarak Bursa ve çevresinde yetiştirilmektedir.

Şeftalinin meyvesi ile birlikte suyu da tüketildiği gibi çekirdeği de yakıt olarak kullanılabilir. Şeftali çekirdeğinde bulunan kükürt oranı oldukça düşük olduğu için alternatif enerji kaynağı olarak görülmektedir. Özellikle kalorifer sistemlerinde, tavuk çiftliklerinde, seralarda, hamamlarda kullanılarak bir çok uzman tarafından çevre kirliliğini azaltıcı yenilebilir enerji kaynağı olarak önerilmektedir.

Şeftalinin çevreye sağladığı bu katkısının dışında insan vücuduna verdiği faydalarda azımsanmayacak kadar çoktur. A, B ve C vitamini açısından oldukça zengin olan şeftalinin yapısında potasyum, magnezyum, demir ve fosfor gibi sağlıklı yaşam için oldukça faydalı mineraller de bulunmaktadır.

Şeftalinin Faydaları Nelerdir?

Daha birçok faydası olan şeftaliyi sadece yaz aylarında değil kışında tüketmeniz mümkündür. Konservelerini ve kompostosunu yaparak şeftalinin faydalarından kışında yararlanabilirsiniz.

Şeftali Kompostosu/Konservesi Nasıl Yapılır ve Şeftali Kompostosu Nasıl İçilir?

Yemeklerden sonra tatlı olarak tüketilen şeftali kompostosunu konserve yaparak da kış aylarında tüketebilirsiniz. Evde yapılan şeftali kompostosunun kapağı açılmadığı sürece raf ömrü yaklaşık olarak bir yıldır. Kapağı açılan komposto ise 3-4 gün içinde tüketilmelidir.

Şeftali kompostosu yapmak için gerekli malzemeler;

Şeftali kompostosunun yapılışı;

Exit mobile version