Rom Nasıl İçilir?

Rom Nedir?
Rom şeker kamışı suyu ya da şeker kamışı melasının mayalandırılıp damıtılmasıyla üretilen bir içki çeşididir. Dilimizde Rom olarak anılan içki, İngilizce Rum, İspanyolca Ron, Fransızca Rhum olarak bilinir. En düşük alkol oranı %38 olup, en çok bilinen çeşidi light rom ve dark rom’dur.

Rom Nerede Üretilir?
Karayip Adaları, Orta Amerika ve Latin Amerika’da rom üretimi ve tüketimi oldukça yaygındır. Üretildikleri yerlere göre rengi ve yapısı değişiklik gösterir. Özellikle Karayipler’de her adanın kendine özgü romu vardır.

Rom Nasıl İçilir

Rom Çeşitleri Nelerdir?

Silver ya da beyaz rom olarak da bilinen light rum, adından da anlaşılacağı gibi berrak ve hafif aromaya sahip; kendine özgü tadı olan rom çeşididir. Çelik depolarda veya sade fıçılarda yıllandırılma süresi 1-3 yıldır. Light rum bilinen birçok kokteylin taban içkisidir. Mojito, Cuba Libre, Mai Tai, Pinecolada gibi kokteyller romla hazırlanır.

Golden rum(altın rom) sarı ya da açık kahve renge sahip, fıçılarda bekletilme süresi light rum’a göre biraz daha uzun, aromalandırılmış rom çeşididir. Genellikle sek içilir.

En çok bilinen diğer rom çeşidi dark rum’dur. Kokusu, aroması ve rengi ile light rum’dan ayırt edilebilir özelliklere sahiptir. 3-8 yıl yakılmış meşe fıçılarda dinlendirildikten sonra şişelenir. Adından da anlaşılacağı gibi dinlendirilme sürelerine ve aromalarına göre rengi sarıdan koyu toprak rengine göre değişiklik gösterir. Siyah rom olarak bilinen romlar karamel, baharat, vanilya gibi aromalarla tatlandırılır. Dark rom ve aromalı siyah rom sek içilir.

Rom şişesi oda sıcaklığında muhafaza edilmelidir. Farklı şekillerde içilebilir.

Rom Nasıl Servis Edilir?

Exit mobile version