Rakia Nasıl İçilir?

Balkan ülkelerinde oldukça popüler olan rakia, meyveli bir brendidir. Normal rakianın alkol oranı % 40 iken, ev yapımı rakiaların alkol oranı % 50 ile % 80 arasında değişmekte.

Yaygın olarak Sırbistan, Bosna Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Makedonya, Karadağ ve Arnavutluk’ta tüketilen bir alkollü içecek olan rakia, bu ülkelerde milli içki olarak kabul ediliyor.

Kökenleri çok bilinmeyen rakia kelimesinin Arapçadan geldiği sanılmaktadır. Osmanlı İmparatorluğu etkisinin de olduğu düşünülmektedir.

Rakia Çeşitleri Nelerdir?

Sırp Rakiası: Sırbistan’daki en popüler içeceklerden biri rakiadır. Sırp kültürünün milli içkisi olarak kabul edilir. Dünyadaki en büyük rakia üretimi bu ülkede gerçekleşir. Bu kültürde rakia; vaftiz, evlilik gibi özel günlerin bir parçasıdır. Genellikle yemeklerde önce meze ile birlikte servis edilir. Hatta rüşvet olarak dahi rakia hediye edildiği bilinir. Sırbistan’da ayrıca rakia ile ilgili yapılmış pek çok şarkı vardır.

Bulgar Rakiası: Bulgaristan’da rakianın tarihi oldukça eskiye dayanıyor. 14. yüzyıldan kalma bir çömleğin üzerinde “rakia” yazısının bulunmasıyla ortaya çıkan bu kadim hikaye, Bulgaristan’ın rakiayı ulusal içecek olarak tanımlamak istemesiyle sonuç bulmuş.

Hırvat Rakiası: Hırvatistan’da da rakia oldukça popüler. Genellikle yemeğin başında, kuru incir ile birlikte servis ediliyor. Ayrıca Hırvatistan’da çok farklı çeşitlerde rakialar üretilmekte. Zganica Rakiası, Kuzey Hırvatistan’da üretilen şeftali aromalı rakia türüdür.

Arnavutluk Rakiası: Osmanlı İmparatorluğu’nda 19. yüzyıla kadar meyhanelerde meze ile birlikte şarap veriliyordu. Ancak şeriat yasalarına uygun olmayan bu durum sebebiyle Müslümanlar meyhaneleri sık ziyaret edemiyorlardı. Tanzimat Dönemi ile birlikte daha liberal bir atmosfer yakalanmış ve meyhaneler oldukça kalabalıklaşmıştır. Meyhane müdavimi olan Müslümanlar arasında ise rakia oldukça popüler bir içki haline gelmiştir. Yüzyılın sonunda bugünkü standardına kavuşan Arnavut rakiası tüketimi, şarabı sollamıştır. Özellikle üzüm ve erikten yapılır.

 

Rakia Nasıl İçilir?

Bulgaristan ve Makedonya’da rakia, genellikle salata ve turşu ile soğuk şekilde servis edilir.
Bir başka popüler servis yöntemi de, bal ile karıştırıp ısıttıktan sonra servis etmektir. Özellikle kış aylarında sıcak servis tercih edilir. Küçük cam bardaklarda içilir.

Doğu Ortodoks ve Katolik Kilisesi ayinlerinin önemli bir parçası şarap olmasına rağmen, rakia da ritüeller arasına girmeyi başarmıştır. Balkanlar’da bazı dini ayin ve törenlerde kullanıldığı olmuştur.

Exit mobile version