Puro Nasıl İçilir?

Puro; yakılmasından saklanmasına, içilmesinden satın alınmasına kadar çok zengin bir kültüre sahiptir. Puro içmek ve puro kültürü oldukça geniş bir konu olduğu için her detayı ayrı ayrı incelemek hatta tarihiyle ilgili bir de kitap yazmak bile mümkündür. Ancak her şeyin ötesinde bir puro adabı söz konusudur; eğer puro içmek konusunda yeniyseniz bazı inceliklere ve temel bazı konulara dikkat çekmekte fayda var.

Puro içmek sigaradan oldukça farklıdır. Sigara bir bağımlılık işidir ve ciğerlere çekilir ama puro daha ziyade keyif işidir, kendine has bir kültürü vardır, dumanı aromasını hissedebilmek adına ağızda gezdirilip bırakılır, ciğerlere çekilmez.

Puro için kullanılacak tütünler özenle tek tek toplanır,ayıklanır ve istiflenir.Daha sonra bunlar fermante olmaları için özel yerlerde saklanır, belirli aralıklarla çıkarılıp havalandırılır ve tekrar fermantasyona tabii tutulur. Tütün puro olmadan önce böyle bir iki yıllık bir süreçten geçer ve sonra uygun tütünler bir arada sarılarak puro haline getirilir. Her tütün puronun her yerinde kullanılmaz, bazı tütünler sadece iç kısmında kullanılırken, puro’nun dışına sarılan wrap denilen kısım ise genelde connecticut’ta üretilen tütünlerdendir. Yapımı böylesine zahmetli ve uzun bir süreç gerektirdiği için sigaradan pahalıdır ancak yapımında kimyasal herhangi bir madde bulunmadığı için bağımlılık yapmaz.

Damak tadına bağlı olarak alkollü ve alkolsüz içeceklerle tüketilebilir. Alkolden yanaysanız kaliteli bir içki içmeniz gerekir; malt viski, brandy ya da konyak gibi.. Alkolsüz içkilerden genellikle espresso ile tercih edilir ancak türk kahvesiyle de oldukça iyi gider.

Puro Hakkında Bilinmeyenler

Puro içmek, genellikle yüksek sosyeteye ve kültürlü bir zevke ait bir aktivite olarak görülür. Ancak puro içmek hakkında birçok bilinmeyen nokta var. Bu makalede puro içmenin bilinmeyen yönlerine bir göz atacağız.

  1. Puro Yapımı: Puro, tütün yapraklarının özel bir süreçten geçirilmesi ve sonunda bir tür silindir şeklinde sarılmasıyla yapılır. Bu süreç genellikle tamamen elle yapılır ve bu nedenle puro yapımı bir sanat olarak kabul edilir. Ancak bu işlemin tüm karmaşıklığı, genellikle dikkate alınmaz. Puro yapımı sırasında, yaprakların özenle seçilmesi, doğru nemlilik seviyesini koruması ve uygun şekilde sarılması gerekiyor. Aksi halde, puro doğru şekilde yanmayabilir veya tat profilini olumsuz etkileyebilir.
  2. Puro Tatları: Puro içmek, yalnızca bir puro yakıp içmekten ibaret değildir. Aslında, puro içmenin çeşitli lezzet katmanları vardır. Puro içerisindeki tütün, toprak, çimen, çikolata, vanilya, kahve ve hatta baharat gibi farklı aromaları içerebilir. Bu aromaların her biri, purodan çıkan dumanın tadını ve kokusunu belirler.
  3. Puro ve Alkol: Puro genellikle belirli bir alkollü içecek ile birleştirilir. Whisky, konjak veya rom gibi içkiler genellikle puro ile eşleştirilir. Bunun sebebi, alkollü içeceklerin purodan çıkan dumanın lezzetini genişletme ve zenginleştirme kabiliyetidir.
  4. Puro İçme Kültürü: Puro içmek sadece bir etkinlik olmanın ötesinde bir ritüeldir. Puro yakmak, içmek ve hatta tutmak bile belirli bir etiketi ve kültürü gerektirir. Bu, puro içme deneyiminin çok özel ve zengin bir hale gelmesini sağlar.
  5. Sağlık Etkileri: Sigara ile benzer bir şekilde, puro içmek de sağlık riskleri taşır. Düzenli puro içimi, ağız ve boğaz kanseri dahil olmak üzere bir dizi sağlık sorununa yol açabilir. Bununla birlikte, genellikle sigaraya göre daha az sıklıkla içildiği için bu riskler genellikle hafifletilmiş olabilir.

Puro içmek, yüksek bir sanat ve sofistike bir zevk olarak görülse de, bu aktivite hakkında daha az bilinen birçok yönü vardır. Ancak, bu bilinmeyenler, puro içmenin derinliklerini ve zenginliklerini anlamak için kritiktir.

Puro Aksesuarları

Puro Aksesuarları Nelerdir?

Puro Çakmağı

Yakmanın temiz yolu ya puro kibriti ya da günümüzün getirdiği kolaylıkta pürmüz alevli çakmaktır. Rüzgârdan etkilenmeyen pürmüz alevli çakmaklarla puro yakmak purodan alacağınız zevki doğru yakımla en üste ulaştırır. Normal çakmakla (zippoyla bile) puro yakılmaz.

Puro Makası (Cutter)

“Cutter” denen puro makasları hem içim tarafına doğru incelen “torpido” diye adlandırılan puroları içime hazırlamak için kullanılırlar hem de sönen ya da sonradan içmek için bilerek söndürülen puroları yakmadan önce kül kısmını ortadan kaldırmaya yararlar.Puronun iyi yakılabilmesi için düzgün ve iyi keilmiş olması gerekir.

Puro Küllüğü (Cigar Ashtray)

Konfor dışında pek gerekli olmayan “ashtray” diye anılan puro küllükleri tahmin edileceği üzere puronun rahat durması için geniş bir ağza hatta tümüyle yatağa sahiptir.

Puroluk, Puro Kılıfı

Dışarıdaki bir mekânda içeceğiniz puronuzu eğer tek ya da az miktardaki kutularda aldıysanız karton kutusunda ya da belki de delil gibi bir poşet içinde taşımanız çok garip kaçabilir. Bu yüzden boyutları ve aldıkları puro miktarları çeşitli olan bir puroluk edinmeniz sizin rahatınıza ve puro adabına uygun düşer.

Saklama Kutusu (Humidor)

Purolar en iyi yüzde 60-70 oranında nemli ve güneş almayan oda sıcaklığındaki bir ortamda saklanmalıdır. Toplu alınan puroların kurumaması ve tabiri caizse hayatını sürdürebilmesi bu bahsettiğimiz ortam koşullarına bağlıdır. Aksi takdirde gitgide kurumaya başlarlar. İçim süresi ve hatta tadı değişime uğrar.

Nemin çok olması da iyi değildir. Bu sefer de çok zor yanarlar ve çok çabuk sönerler. Diğer aksesuarlara nazaran “humidor” dediğimiz puro kutuları mutlaka kaliteli türden alınmalıdır. Çünkü kalitesiz humidorla korunur durumda sandığınız purolarınız aslında kurumakta olabilirler. Puro kutularının herhangi bir yerinde nem ölçer vardır ve bu sizin sünger, cihaz gibi şeylerle kutunun içinde o nemi suyla vermenizi sağlar.

Yazımızın başında söylediğimiz gibi puro başlı başına bir kültür aynı zamanda güç, başarı, takdir ve ince zevkler üzerine kurulmuş bir tutku, heyecan ve statü simgesidir.

Keyifle ve usülünce içiniz..

Exit mobile version