Portakal Suyu Nasıl İçilir?

Portakal, turunçgiller familyasının ağaç ve meyvesinden bir tür olarak tanımlanmaktadır. Ümit burnunun keşfinden önce portakal, Hindistan’dan Çin’e kadar uzanan bölgede yetişen bir meyveydi. İpek yolu ile Anadolu’ya kadar gelen portakal coğrafi keşifler ile birlikte Avrupalılarla tanıştı. 1550 yılından itibaren portakal, Akdeniz iklimine hakim bir yerde Portekiz’de yetiştirilmeye başlandı. Türkçe’ye ise ‘Portekiz’den gelen’ anlamında ‘portakal’ olarak girdi.

Portakal genellikle Akdeniz iklimine sahip yerlerde yetiştirilir. Boyu ortalama 4-5 metre olarak değişen portakal ağacı yılda 500 civarında meyve verir. Türkiye’de özellikle Kıyı Ege ve Akdeniz bölgesinde yetiştirilir. En kaliteli portakal ise Washington cinsi ile Antalya’nın Finike ilçesinde yetiştirilmektedir.

Portakal bir çok sektörde kullanılan bir meyvedir. Kabukları ve çiçeği özellikle parfüm esansı olarak kullanılırken, bütünüyle ilaç sektöründe de kullanılmaktadır. Diğer meyveler gibi portakal da içeriğindeki vitaminler sayesinde vücuda oldukça fayda sağlamaktadır. Özellikle portakalın suyunu sıkarak alınan bu vitaminler bağışıklığı güçlendirmesinden kan yapma özelliğine kadar vücutta bir çok olumlu etki bırakmaktadır.

Portakal Suyunun Faydaları Nelerdir?

Portakal suyunun bu faydalarının yanında kaç kalori olduğu ve diyet programlarında kullanıp kullanılmadığı bir diğer merak konusudur.

Portakal Suyu Kaç Kaloridir?

Bir su bardağı portakal suyu (200ml) ortalama olarak 90kcal’dir. Portakal suyunun bir bardağı 2 yada 3 meyvenin kalorisini içermektedir. Fakat bunun yanında lif içeriği diğer meyvelere göre çok düşüktür. Kan şekerinde yaptığı oynamalar ve lifli bir yapıya sahip olmaması çabuk acıktırma gibi bir özelliği oluşmaktadır. Bu nedenle diyet yapanlar portakal suyunu içmek yerine portakalın kendisini yiyebilirler.

Portakal Suyu Nasıl İçilir?

Her meyvede olduğu gibi portakalında vitaminleri çoğunlukla kabuğunda ve lifli olan beyaz kısmındadır. Manuel olarak elle sıkılan portakal suyunun içerdiği vitamin, makinelerde sıkılan portakal suyuna göre çok daha düşüktür. Düşük fiyatlarla artık bir çok evde kullanılmaya başlanan narenciye sıkma makinelerinden temin edebilirsiniz. Bu makinelerle bir çok meyvenin ve sebzenin suyunu sıkabildiğiniz gibi sıkma işlemini de yorulmadan yapabilirsiniz. Üstelik aldığınız vitamin ve mineral oranı ise buna bağlı olarak artacaktır.

Damak tadınıza göre sıktığınız portakal suyunun içine şeker katabilirsiniz. Ancak portakalın içinde de şeker bulunduğu için eklenen şekerle birlikte bu oran sağlığınıza zarar verebilir. Dışarıda portakal esansı ile üretilen portakal sularından içmemeniz sağlığınız açısından daha iyi olacaktır. Ayrıca portakal suyu asitli bir yapıya sahip olduğu için hamilelerin çok sık olarak tüketmeleri önerilmemektedir.

Exit mobile version