Ponza Taşı Nasıl Kullanılır?

Asırlardır kullanılan ponza taşı Türkiye’de Nevşehir, Ankara, Van, Bitlis, Kars ve Sivas şehirlerinde bulunmaktadır. Halk arasında topuk taşı, nasır taşı, köpük taşı, sünger taşı gibi farklı adlarla anılır.
Ponza taşı doğada kendiliğinden oluşur.

Volkanlardan çıkan lavların donmasıyla, volkanik kayaların üzerinde oluşan hafif dokuda cam parçacıklarıdır. Yapısı gözenekli olduğundan suyu içine barındırmaz. Hem bu özelliğinden hem de volkanik lavlarda yüksek ısıda oluştuğundan içinde zararlı olabilecek element ve moleküller bulundurmadığından oldukça sağlıklıdır. Ayrıca suyu hapsetmediği için çürümez.

Ponza taşını sadece topuklarımızı temizlemek için kullanmayız. Elektronikten inşaata, plastikten tarıma, peyzajdan yalıtıma kadar geniş bir kullanım alanına sahiptir. Aklımıza gelen gelmeyen birçok ihtiyaçta ponza taşından faydalanırız: boya, mobilya, metal, cam sektörü, tekstil, restorasyon, filtre yapımı, kedi kumu, silgi, diş macunu, diş temizleme tozu, peyzaj, peeling / krem gibi kozmetik ürünler dâhil çok üretimde ponza taşı kullanılır.

Eczanelerde, aktarlarda, kozmetik ürünü satan mağazalarda satışa sunulan ponza taşının birçok farklı rengi ve şekli vardır. Fiyatları da her keseye uyacak kadar uygundur.

Ayaklarınızı Ölü Derilerden Arındırın

Ponza taşı ayak sağlığımız için son derece önemlidir. Özellikle topuklarımızdaki ölü derilerden, nasırdan, bakterilerden kurtulmanın en etkili yoludur. % 100 doğal olan bu ürün ile ayakları temizlerken ekstra zaman ayırmadan kendinize masaj da yapmış olursunuz. Kan basıncı artmış, temizlenmiş ve dinlenmiş bir ayak tüm bedeninizi, beyninizi ve ruhunuzu da dinlendirir.

Derinizi tahriş etmemesi açısından banyo sırasında ve yumuşak hareketlerle, nazikçe kullanmanız önerilir. Ayaklarınızı ılık suda 10- 15 dakika beklettikten sonra ponza taşı ile dairesel hareketlerle, hafifçe ovarsanız kısa sürede ölü deri ve bakterilerden kurtulursunuz. Banyodan sonra ayaklarınıza nemlendirici krem sürmeyi ihmal etmeyin.

Kıl Dönmelerine Son Verin

Ponza taşı ile kıl dönmelerinin önüne geçmek de mümkün. Kılın köküne doğru geri dönmesine kısaca kıl dönmesi denir ve oldukça can yakıcı, sevimsiz, sağlıksız bir durumdur. Hatta bazen cerrahi müdahale bile gerekebilir. Özellikle bacaklarda olası bir kıl dönmesinin önüne geçmek için ponza taşı ile fazla bastırmadan ovalamanız yeterli olacaktır.
Sonrasında ovaladığınız yerleri bire bir oranda karıştırdığınız su ve elma sirkesi ile silebilirsiniz.
Giysilerinizin, koltuklarınızın, masa örtülerinizin, halınızın vs. üzerindeki lekeleri çıkarmak için lekeli bölgenin üzerinde hafifçe gezdirerek ponza taşından yararlanabilirsiniz. Ancak eşyalarınızın zarar görmemesi için kumaş cinsini göz önünde bulundurun.

Tuvalet Temizliğinde Ponza Taşı Kullanın

Tuvalet temizliğinde de ponza taşı işe yarar. Deterjan, sabun, çamaşır suyu uyguladığınız bölgeyi ponza taşı ile iyice ovalayın. Bu işlemi yaparken eldiven kullanmayı ihmal etmeyin. Tabi ki tuvalet temizliğinde yararlandığınız ponza taşını cildinize asla dokundurmayın.

Ponza taşı kullanırken, temizliği, kullanım sıklığı ve şiddeti önemlidir. İşiniz bittikten sonra tamamen yıkayıp temizlediğiniz ponza taşını mutlaka kurutun. Haftada birden fazla kullanmamaya özen gösterin, herhangi bir tahriş ya da yaralanma yaşamamak için de bastırarak ovalamayın.

Exit mobile version